Monday, October 14, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η Ανακοίνωση του Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων κ. Σεραφείμ, εκτενές απόσπασμα της οποίας παραθέσαμε στην αμέσως προηγούμενη  ανάρτηση, δίνει μια διαφορετική εικόνα του τι συνέβηκε στην Σύνοδο της Ιεραρχίας, που συζήτησε την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, από την εικόνα που μας έδωσε το ρεπορτάζ των κ. Αντώνη Τριανταφύλλου και κ. Ανδρέα Λουδάρου, που παραθέσαμε σε πρόσφατη ανάρτηση.

Συνιστούμε θερμά στους καλούς αναγνώστες να διαβάσουν, με την δέουσα προσοχή, την Ανακοίνωση του Σεβ. Κυθήρων, για να αποκτήσουν πιο ολοκληρωμένη εικόνα του τι συνέβηκε στην Σύνοδο της Ιεραρχίας, που συζήτησε την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα ο Σεβ. Κυθήρων ισχυρίζεται ότι ουδέποτε έγινε οποιασδήποτε μορφής ψηφοφορία στην Σύνοδο της Ιεραρχίας για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Ο Σεβ. Κυθήρων διατυπώνει, με το εκκλησιαστικό ήθος και την ευγένεια που τον διακρίνουν πάντοτε, συγκεκριμένες σοβαρές καταγγελίες σε βάρος ορισμένων Ιεραρχών -και δη του Σεβ. Ναυπάκτου και των άλλων μελών της επιτροπής Τύπου της Συνόδου της Ιεραρχίας- ότι παραπληροφόρησαν την κοινή γνώμη για το τι συνέβηκε στην Σύνοδο.

Γι’ αυτό -ως εικός- αναμένουμε τις διευκρινίσεις των εν λόγω Ιεραρχών.

Σε περίπτωση, όμως, που αποδειχτεί ότι όντως υπεκλάπη η βούληση της πλειοψηφίας της Συνόδου, τότε προκύπτει τεράστιο θέμα ηθικής και κανονικής τάξεως, που πρέπει να λυθεί με συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα. 

Ο Σεβ. Κυθήρων λ.χ. μπορεί να στείλει επιστολή με την οποία να ζητεί την σύγκληση νέας έκτακτης Συνόδου της Ιεραρχίας, την οποία να συνυπογράφουν το ένα τρίτο τουλάχιστον των αρχιερέων -όπως προβλέπει το Καταστατικό της Εκκλησίας της Ελλάδος-, για να αχθεί το θέμα στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας και να λυθεί με κανονικό τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ο ισχυρισμός ότι έγινε δεκτή, από την πλειοψηφία της Ιεραρχίας η πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου διά βοής. 

Τουλάχιστον έτσι έγραψαν ορισμένα ΜΜΕ, αλλά και ο γνωστός αναλυτής κ. Γ. Παπαθανασόπουλος του οποίου θα δημοσιεύσουμε λίαν προσεχώς το σχετικό άρθρο για την Απόφαση της Ιεραρχίας, όπως και την λίαν διαφωτιστική Ανακοίνωση του Σεβ. Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Αν όντως εξηπατήθη η silent majority της Ιεραρχίας έχει τρόπο να αντιδράσει δυναμικά και να ανατρέψει την απόφαση της Ιεραρχίας.

3 comments:

  1. Δυστυχως κυριε Τελεβαντε η συναινεση των πολλων, εστω και δια βοης, μαλλον εδοθη. Εισηλθαμε σε αχαρτογραφητα υδατα ο Θεος να μας φωτισει και διαφυλαξει.

    ReplyDelete
  2. Ο Παροναξίας διαψεύδει τον Κυθήρων ρητά και κατηγορηματικά. Έβγαλε δήλωση. Να την ανεβάσετε...

    ReplyDelete