Tuesday, October 1, 2019

ΟΤΑΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


ΟΤΑΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
====

Διαβάσαμε, στο ιστολόγιο “Τρελογιάννης”, το ακόλουθο απόσπασμα της “Φαίης”, από άρθρο που τιτλοφορείται “Αμετανόητες εξηγήσεις με σκοτεινές παραμέτρους.” 

Το άρθρο συνιστά Φιλιππικό εναντίον του Σεβασμιώτατου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου για την στάση του στο Ουκρανικό:

“Και ποιος του είπε ότι δουλειά του είναι, σε ένα μάλιστα τόσο σοβαρό θέμα, να παρουσιάζει τις προσωπικές του απόψεις και όχι την θέση της Εκκλησίας; (ούτε του Κωνστ/Πόλεως, ούτε του Μόσχας, αλλά την θέση της Εκκλησίας) Τι πάει να πει «νά ἐρωτηθῆ τό Πατριαρχεῖο μέ ποιό τρόπο τούς ἀποκατέστησε»; Εσείς που τα γράψατε όλα αυτά το Πατριαρχείο το ρωτήσατε; Εμάς γιατί δεν μας λέτε και το κρατάτε μυστικό; Μήπως γίνονται μυστικές αναχειροτονίες Μητροπολίτα μου και γι’ αυτό δεν το λέτε;”

Το άρθρο της “Φαίης” είναι εκτενές και αναφέρεται σε πολλά θέματα. Εδώ θα μας αποσχολήσει η πιο πάνω παράγραφος, που αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις και τα ελατήρια της ομάδας του π. Θεόδωρου Ζήση για το Ουκρανικό.

Καταρχήν πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει μια εύλογη αντίρρηση για την εγκυρότητα της αποκατάστασης  των πρώην Σχισματικών της Ουκρανίας.

Οι αντιρρήσεις αφορούν  περισσότερο την αποκατάσταση της ομάδας του Ουκρανού Μητροπολίτη Μακαρίου, επειδή η μη έγκυρη χειροτονία τους δημιουργεί αυτονόητο εμπόδιο για την αποκατάστασή τους στην αρχιερωσύνη.

Στην συνέχεια πρέπει να ακούσουμε προσεκτικά αυτό που λέγει η “Φαίη”, ότι γίνονται μυστικές αναχειροτονίες των πρώην Σχισματικών της Ουκρανίας, οπότε φυσικά οι αντιρρήσεις για την αποκατάστασή τους αίρονται αυτόματα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Αν (επαναλαμβάνουμε ΑΝ) τα πράγματα έχουν έτσι, γιατί δεν πανηγυρίζει η “Φαίη” για το γεγονός;

Γιατί δεν χαίρεται επειδή αποκαθίσταται η κανονική τάξη στην Ουκρανία;

Γιατί συμπεριφέρεται σαν τον πρεσβύτερο υιό της παραβολής, ο οποίος, αντί να χαρεί για την επιστροφή των ασώτων αδελφών του, διαμαρτύρεται "γεγονυία τη φωνή", επειδή οι πρώην Σχισματικοί γίνονται συνδαιτημόνες του Μεγάλου Δείπνου του Δεσπότη Χριστού και προπηλακίζει ένα εγνωσμένο αντιοικουμενιστή επίσκοπο και καταξιωμένο θεολόγο της Εκκλησίας;

Αντί να χαρεί διότι οι πρώην σχισματικοί της Ουκρανίας χειροτονούνται από κανονικούς επισκόπους και έτσι η αρχιερωσύνη τους δεν είναι πια προβληματική, επιτίθεται με δριμύτητα εναντίον του Σεβ. Ναυπάκτου.!!!

Η στάση της “Φαίης” αποκαλύπτει εύγλωττα τις προθέσεις της ομάδας του π. Θεόδωρου Ζήση. 

Η εισπήδηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, η προβληματική αρχιερωσύνη ορισμένων ή και όλων των πρώην Σχισματικών της Ουκρανίας, κτλ. είναι το πρόσχημα και όχι η αιτία της στάσης της ομάδας του π. Θεόδωρου Ζήση για το Ουκρανικό.

Οι ανελέητες επιθέσεις της ομάδας του π. Θεόδωρου Ζήση εναντίον του Σεβ. Ναυπάκτου και άλλων παραδοσιακών κληρικών γίνονται -όπως όλα δείχνουν-, επειδή υπάρχει ειλημμένη απόφαση να προχωρήσει σε Σχίσμα, υπό την ομπρέλλα της Ρωσσικής Εξαρχίας ή της ROCOR, που πιθανώτατα θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα, αν η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίσει συνοδικά να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Θα συνεχίσουμε την αναφορά στο ίδιο θέμα με τον προσεχή σχολιασμό κειμένου της κ. Ελένης Λωρίτου, που είναι εξίσου προβληματικό με τις θέσεις της “Φαίης” και που ενισχύει στο έπακρον τον φόβο ότι υπάρχει κατ' αρχήν πρόθεση, εκ μέρους των υπό τον π. Θεόδωρο Ζήση Αποτειχισμένων, να δημιουργήσουν Σχίσμα στην Ελλάδα, υπό Ρωσσική ομπρέλλα, αν η Εκκλησία της Ελλάδος θα αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

1 comment:

  1. Οχι κύριε Τελεβαντε, καμμιά εισπηδηση δεν έκανε το οικουμενικό πατριαρχείο στην Ουκρανία. Διαβάστε πρόσφατα τον Φειδά, διαβάστε ακόμη τη δήλωση του Αλεξανδρείας. Η λέξη "εισπηδηση" είναι ο δούρειος ίππος, η αφορμή, το προκάλυμμα που χρειάζονται κάποιοι προκειμένου να κρατήσουν ίσες αποστάσεις στην καλλίτερη περίπτωση, συνήθως όμως για να επιτεθούν για άλλη μια φορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσωπικά και να βγάλουν όλο το κόμπλεξ τους.

    ReplyDelete