Tuesday, August 6, 2019

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΚΙΕΒΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ!


Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΚΙΕΒΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Μόνον ένας αδαής θα τολμούσε να διαμφισβητήσει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε de facto την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Είναι τουλάχιστον αστείο, από θεολογικής άποψης, να συλλειτουργούν αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος με επισκόπους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας ή να μνημονεύουν τον Κιέβου Επιφάνιο ως Προκαθήμενο Αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Θεία Λειτουργία και μετά να υπάρχει προβληματισμός αν η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε ή δεν αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Δεν την αναγνώρισε βεβαίως συνοδικά, αλλά de facto οπωσδήποτε την αναγνώρισε. 

Και δεν είναι μόνον το συλλείτουργο του Σεβ. Λαγκαδά στο Κίεβο με τον Μακαριώτατο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, αλλά και η πρόσκληση στον Σεβ. Τσερνιβέσκι Γερμανό της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας να συλλειτουργήσει με πέντε ιεράρχες και άλλους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Δεν μπορούν αρχιερείς μιας Εκκλησίας να τα κάνουν αυτά και μετά να ισχυρίζονται ότι δεν αναγνώρισαν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Ποιον προσπαθούν να κοροιδεύσουν; Τον εαυτό τους, το ποίμνιο της Εκκλησίας ή τον Θεό;

Αλήθεια! Γιατί δεν συνέρχεται η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να επιληφθεί του Ουκρανικού;

Ιδού το ρεπορτάζ του κ. Πολυγένη από την “Ρομφαία”, που μας έδωσε την αφορμή για την σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****


ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ: “Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ “DE FACTO”

Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη
=====

Δεν πέρασαν λίγες ώρες που το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr έγραψε σχετικά με την συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Ιωάννη στους εορτασμούς του Κιέβου και ήρθε η επιβεβαίωση.

Όπως γράψαμε (εδώ) ο Μητροπολίτης της Ελλαδικής Εκκλησίας, συλλειτούργησε με τον Επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Επιφάνιο.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος σε δηλώσεις του, (εδώ) μετά το πανηγυρικό συλλείτουργο τόνισε μεταξύ άλλων ότι "η Εκκλησία της Ελλάδος έχει αναγνωρίσει de facto την Εκκλησία μας".

"Δουλεύουμε πολύ σκληρά για να λάβουμε αναγνώριση από όλες τις Εκκλησίες, και αυτό φαίνεται από την συμμετοχή Ιεράρχη μας πρόσφατα σε εορτασμούς στην Ελλάδα. Επίσης η σημερινή συμμετοχή Ιεράρχη από την Ελλάδα, δείχνει ότι υπάρχει de facto αναγνώριση" - ανέφερε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Τέλος ο Μητροπολίτης Επιφάνιος εξέφρασε την ελπίδα του για αναγνώριση από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, υπογραμμίζοντας ότι "δεν είναι εύκολος ο δρόμος και η διαδικασία θέλει χρόνο".

ΠΗΓΗ:

Ρομφαία

3 comments:

  1. Έλα ντέ !!!!! " Γιατί δεν συνέρχεται η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να επιληφθεί του Ουκρανικού;"

    Έ

    ReplyDelete
  2. Ασφαλώς κ. Τελεβάντο , δεν νομίζω νά θεωρείτε οτι αυτή η de facto αναγνώριση είναι αντίστοιχη της αναγνώρισης των αγίων απο την συνείδηση της εκκλησίας ! Ο καθείς το καταλαβαίνει οτι δεν έχει καμμία σχέση μέ την ελευθέρα συνείδηση της εκκλησίας , αλλά πρόκειται για μία μεθόδευση κατα απομίμηση των εγκοσμίων πρακτικών . Η δικαιοσύνη λοιπόν αυτών των επισκόπων δεν περισσεύει της δικαιοσύνης των κοσμικών ανθρώπων και εμπόρων που διαχειρίζονται τα συμφέροντά τους μέσα σε διαφόρους συντεχνιακούς θεσμούς και επιτροπές . Οι ενδιαφερόμενοι μέσα σε αυτούς τους χώρους δεν περνάνε στην οικεία τους επιτροπή ένα θέμα , άν δεν έχουν εξασφαλίσει την συμφέρουσα γι' αυτούς λυση . Η Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας της Ελλάδος μέ τον πρόεδρό της αρχιεπίσκοπο Αθηνων έχει γίνει μία συντεχνία . Αν αφελώς λοιπόν ρωτάτε , γιατί το θέμα δεν πάει στην Ιερά Σύνοδο , η απάντηση είναι αυτή . Γιατί μιμούνται τις μεθοδεύσεις των εγκοσμίων επιτροπών . Δεν νομίζουμε οτι υπάρχει μία διαφορά της αναγνώρισης των αγίων Νεκταρίου , Παισίου , Πορφυρίου κ.τ.λ. δια της
    συνειδήσεως της εκκλησίας , απο την μεθόδευση του Ουκρανικού θέματος ; Αλλοίμονο άν βαφτίσουμε αυτή την μεθόδευση ως συνείδηση της εκκλησλιας . Είναι σαν νά βαφτίζουμε τα ορτύκια για κρεμμύδια και τα καταβροχθίζουμε ημέρα Μεγάλη Παρασκευή !

    ReplyDelete