Friday, August 23, 2019

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ: ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΝΟΙΩΘΩ ΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ



ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ: ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΝΟΙΩΘΩ ΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Της Φαίης
=====

σ.σ. Μεταφέρω άλλο ένα μικρό απόσπασμα από ομιλία της Ελισάβετ Προδρόμου μετά την ψευδοσύνοδο της Κρήτης για να καταλάβουμε το πνεύμα των συνεργατών του Πατρ. Κωνστ/Πόλεως που μας κουνάνε το δάκτυλο και τί σχέση έχουν με την Εκκλησία. 

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα η Προδρόμου λέει ότι νοιώθει «μόνη» μέσα στην Εκκλησία! Φανταστείτε αδελφοί που θα ήταν σήμερα η Εκκλησία εάν οι Μάρτυρες και Ομολογητές ένοιωθαν την «μοναξιά» της Προδρόμου και που θα ήταν σήμερα η Εκκλησία εάν ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής ένοιωθε «μόνος» σαν την Προδρόμου, όταν η αίρεση του Μονοθελητισμού είχε καταλάβει όλα τα Πατριαρχεία. Αξίζει να προσέξει κανείς την αναφορά της Προδρόμου στην «πληρότητα του εκκλησιαστικού σώματος» και στην Παναγία -τον τελειότερο άνθρωπο του κόσμου που υποτάχθηκε πλήρως στο θέλημα του Θεού– για να μιλήσει για «τα δικαιώματα» και «την θέση» της γυναίκας στην Εκκλησία.

«Και τέλος, υπάρχει και το θέμα των γυναικών στην Εκκλησία. Βρέθηκα ταπεινά στην Σύνοδο αλλά δεν θέλω να νοιώθω μόνη στην ίδια μου την Εκκλησία. Δεν θέλω η κόρη μου να νοιώθει μόνη. Δεν θέλω να νοιώθει κανείς μόνος στην Εκκλησία. 
Με συγχωρείτε. 
[σ.σ. αρχίζει η συγκίνηση]

Η Εκκλησία είναι για όλους. 
[σ.σ. μαζί με αυτήν την ‘πρωτοφανή δήλωση’! της Προδρόμου το ακροατήριο ξεσπά σε παλαμάκια από την συγκίνηση!]
Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι μια συζήτηση για τις γυναίκες στην Εκκλησία είναι ένας γρήγορος δρόμος [που θα οδηγήσει] στο ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών.
Ίσως να είναι έτσι, ίσως όμως και να μην είναι και το να το θέτει κανείς με αυτούς τους όρους είναι εσκεμμένη προσπάθεια να βάλει τέρμα στην συζήτηση.

Όλοι έχουν μία μάνα. Σωστά; Χθες το βράδυ στον Εσπερινό προσευχόμασταν στην Θεοτόκο, εν τάξει; Δηλαδή, ελάτε τώρα. (Come on!
Χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε καλύτερη δουλειά για να είναι όντως πλήρες ολόκληρο το εκκλησιαστικό σώμα. [*]

Κι εμείς είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί λαϊκοί.. μιλάμε δηλαδή για λαϊκούς. Δεν θέλω να έλθω σε διαφωνία με τους ιεράρχες μου. Δεν θα ήθελα ποτέ να βρεθώ στη θέση τους. Δεν θέλω οι ιερείς να νοιώθουν ότι βρίσκονται εν μέσω μιας διαμάχης ισχύος μεταξύ λαϊκών και ιεραρχών… [αλλά] δεν θέλω και σαν γυναίκα να νοιώθω ότι δεν έχω σημασία.
Εννοώ πως όλοι μας αγαπάμε τον Χριστό με όλη μας την καρδιά και το νου και την ψυχή, [σ.σ. κόψε κάτι βρε sis] γι’ αυτό εάν θέλουμε να μιλήσουμε για ενότητα, τότε θα πρέπει να το κάνουμε με αγάπη και συμπόνοια…»!

[*] πληρότητα/fullness .-So we need to do a better job of having the fullness of the ecclesial body really be full–  Εδώ σηκώνω τα χέρια, ας το μεταφράσει κάποιος καλύτερα. Προσπάθησα να το «συμμαζέψω» στην μετάφραση αλλά δεν «συμμαζεύεται». Ίσως να άκουσε ή να διάβασε κάπου για «πληρότητα του εκκλησιαστικού σώματος» και το ερμηνεύει όπως αυτή θέλει. Η «πληρότητα» στην Εκκλησία ή το να νοιώθει κάποιος «πλήρης», «γεμάτος» στην Εκκλησία δεν έχει να κάνει με δικαιωματισμούς, θέσεις και αξιώματα.

Μετάφραση Φαίη [από το 1:02:30]

ΠΗΓΗ:

Ιστολόγιο “Τας θύρας! Τας θύρας”

No comments:

Post a Comment