Sunday, August 4, 2019

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΟΡΦΟΥ κ. ΝΕΟΦΥΤΟ


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΟΡΦΟΥ κ. ΝΕΟΦΥΤΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Πανιερώτατε,

Ποιο νόημα έχει η αποστολή ανοιχτής επιστολής, αφού είμαστε γνώριμοι και φίλοι από δεκαετίες;

Μήπως αμφιβάλλετε για την αγάπη μου προς το πρόσωπό σας ή μήπως αμφιβάλλω για τη δική σας αγάπη προς την ελαχιστότητά μου;

Απλά να υπενθυμίσω ή μάλλον να γνωστοποιήσω ότι πριν λίγες βδομάδες συναντηθήκαμε, επί δίλεπτο, στην έξοδο του Απολλώνειου νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν ο μ. πατέρας μου, και η χαρά και των δύο μας ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλη.

Γιατί, λοιπόν, δεν σήκωσα το τηλέφωνο να τα πούμε κατ’ ιδίαν;

Μόνον για ένα λόγο. Έχω σιχαθεί την υποκρισία, τα παρασκήνια, την ανωνυμία, την ψευδωνυμία και όλη την αθλιότητα που επικρατεί στις μέρες μας.

Το θέμα άλλωστε είναι δημόσιο και δεν βλέπω τον λόγο γιατί πρέπει να το συζητήσουμε ιδιωτικά.

Πανιερώτατε,

Είναι φανερόν ότι η εξέλιξη των πραγμάτων είναι τραγική. Ο Διάβολος χορεύει ένα τρελλό χορό εν τοις ιερωτάτοις. Πρέπει να προσέξουμε πολύ να μην πέσουμε στις παγίδες του.

Με όλο τον σεβασμό και την αγάπη που τρέφω προς το πρόσωπό σας -παρόλες τις κατά καιρούς θεολογικές διαφωνίες μας-, θα μου επιτρέψετε να σας κάνω κάποιες εισηγήσεις:

1.) Σας παρακαλώ θερμά να τραβήξετε το χαλί κάτω από τα πόδια όσων σας ασκούν κριτική.

Με ποιο τρόπο;

Σας παρακαλώ να εκδώσετε σύντομη Ανακοίνωση με την οποία να λέτε

α.) Ότι η διασύνδεση των εκτρώσεων με τον κατά συρροήν δολοφόνο ήταν ατυχής παρά τις καλές προθέσεις σας και ότι αναγνωρίζετε ότι ήταν φυσικό να προκαλέσει αντιδράσεις.

β.) Σας παρακαλώ, επίσης, να αναφέρετε ότι εξίσου ατυχής ήταν η αναφορά σας για την ομοφυλοφιλία ως καρπό του πρωκτικού έρωτα των συζύγων. 

Απλά δεν είναι ορθό να γενικεύουμε την εξατομικευμένη ποιμαντική του Οσίου Πορφυρίου και να δημιουργούμε απέραντη θλίψη σε πονεμένες και ευλαβείς μητέρες.

Σε τίποτα δεν θα μειωθείτε, Πανιερώτατε, αν δώσετε με νηφάλιο ύφος χωρίς εριστική διάθεση τις αναγκαίες εξηγήσεις που θα άρουν τον σκανδαλισμό αλλά και θα αποστομώσουν όσους μελετούν κακά.

2.) Στην ίδια Ανακοίνωση σας παρακαλώ να κάνετε την αυτονόητη διευκρίνιση ότι όσα είπατε για τις εκτρώσεις και την ομοφυλοφιλία δεν σχετίζονται με ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ως ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά με το τι είναι αμαρτία σύμφωνα με το Ευαγγέλιο.

3.) Βοηθήστε τους ομοφυλόφιλους, αλλά και τους σύγχρονους κοσμικούς χριστιανούς, να αντιληφθούν ότι ο Χριστός είναι ο μόνος που αγαπά και σέβεται τους ομοφυλόφιλους και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τους αποτρέπει να αμαρτάνουν για να μη χάσουν την ψυχή τους.

4.) Σας παρακαλώ θερμά και υικά να μη επιτρέψετε σε κανένα να σας παρασύρει σε ατέλειωτες εριστικές συζητήσεις, με την ανταλλαγή σχοινοτενών κειμένων.

Αν παρ’ ελπίδα το κάνετε αυτό θα παίξετε ολοφάνερα το παιγνίδι των αντιπάλων σας.

5.) Αν σας επισκεφθεί Ανακριτής απαντήστε του -με την ευγένεια που σας χαρακτηρίζει- ότι υπήρξαν μεν κάποιες ατυχείς αναφορές εκ μέρους σας τις οποίες ήδη ανακαλέσατε με την Ανακοίνωση που πρέπει να εκδώσετε, πλην όμως δεν είπατε τίποτα διαφορετικό για την ομοφυλοφιλία και για τις εκτρώσεις από αυτό που οφείλει να διδάσκει ένας Ορθόδοξος επίσκοπος.

6.) Σας παρακαλώ, προπαντός Πανιερώτατε, να επιμένετε να συζητηθεί το θέμα στην Ιερά Σύνοδο για να τοποθετηθούν όλοι οι Ιεράρχες εν Συνόδω, ώστε να μην έχουν την ευχέρεια ορισμένοι ή κάποιος από αυτούς να τηλεφωνούν για να σας εκφράσουν υποστήριξη την ίδια ώρα που τηλεφωνούν στον Πανιερώτατο Κυρηνείας για να τον ξεσηκώσουν εναντίον σας.

Εκφράζω την βαθύτατη θλίψη και απογοήτευσή μου για τη φίμωση του ιστοχώρου που ανέβαζε τις ομιλίες σας. Δεν έχω, όμως, καμία αμφιβολία ότι υπάρχει τρόπος να ανεβάζετε τις ομιλίες σας με την δημιουργία άλλης ιστοσελίδας.

1 comment:

  1. Ελθέτω η βασιλεία Σου ! Ποιός αμφιβάλλει οτι το καλό ή το κακό είναι όχι μόνο προσωπικό , αλλά και συλλογικό , ακόμα και οικολογικό ; Ακόμα και η κτίση συνοδύνει μέ την ανθρώπινη διαστροφή . Ο Θεός δίνει πληγές . Αυτό είναι μία σταθερή διδασκαλία και ένα βίωμα της εκκλησίας . Τί το κακό είπε ο Μόρφου ; Η μόνη υπερβολή είναι νά συνδέσει κανείς αιτιατά τό ένα γεγονός μέ το άλλο . Μπορεί νά μήν φταίνε οι γονείς , αλλά νά φταίει η συλλογική αμαρτία . Τίς ήμαρτεν ; Ούτος ή οι γονείς αυτού ίνα αυτός τυφλός γεννηθή ;

    ReplyDelete