Tuesday, August 20, 2019

ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΡΘΡΑ, ΜΕΛΕΤΑΙ, ΕΠΙΣΤΟΛΑΙ Τόμος Ε΄


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______

Επιφανίου Ι. Θεοδωροπούλου, Αρχιμανδρίτου,
Άρθρα, Μελέται, Επιστολαί Τόμος Ε΄, Ελάσσονες παρεμβάσεις 2, Περί εαυτού και των περί αυτόν, Εκδ. Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Σταμάτα 2019, σσ. 319.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

«Ήκουσα περί σου ότι πνεύμα Θεού εν σοί και εκγρήγορσις και σύνεσις και σοφία περισσή ευρέθη εν σοι» (Δαν. ε΄14). Χωρίς δεύτερη σκέψη αυτά αναφωνεί ο αναγνώστης μόλις περατώσει το παρόν, που αποτελεί τον πέμπτο τόμο της σειράς «Άρθρα, Μελέται, Επιστολαί» του αοιδίμου Γέροντος Επιφανίου. 

Πρώτη θέση, κατά την εκτίμηση του γράφοντος, καταλαμβάνει η επιστολιμαία Απολογία του σχετικά με την άρνησή του να καταλάβει επισκοπικό θώκο. 

Στο παρόν παρατίθεται ολόκληρη, ενώ στο παρελθόν δημοσιεύθηκε κολοβωμένη σε αυτοτελές τεύχος από τον παραλήπτη της. 

Σ’ αυτή διακρίνει με την πρώτη ο αναγνώστης την ταπείνωση του αποστολέα, αλλά και την πατερικής υφής επιχειρηματολογία του, πράγματα που δεν έχουν καμμιά συγγένεια με τους σπουδαρχίδες κληρικούς που σπεύδουν να ανέλθουν στον ύπατο βαθμό της ιερωσύνης. 

Για εκείνους δε που δεν δικαιούνται καν να πλησιάσουν το ιερό θυσιαστηρίο και όμως κινούν πάντα λίθον για να το επιτύχουν, τι φω και τι λαλήσω;

Συγκινητική είναι η επιστολή του Γέροντος προς τον μεγάλο αντιοικουμενιστή Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς. Εκφράζεται εν πάσει ειλικρινεία και χωρίς ίχνος ανθρωπαρέσκειας απαριθμεί τα προτερήματα και τα χαρίσματα του Οσίου.


Την αλήθειαν των λόγων του Γέροντος, που σημειωτέον εγράφησαν στα 1974, φανερώνει η κατάταξη του π. Ιουστίνου στο αγιολόγιον της Εκκλησίας. Αλλά και ο Άγιος Ιουστίνος εκτιμούσε βαθύτατα τον π. Επιφάνιον. Ο γράφων βεβαιώνει ότι (παρόντος του), ο Άγιος είπε για τον π. Επιφάνιον: «Ήκουσα περί τούτου. Είναι σπουδαίος»!

Η παρρησία του και η κατάρτισή του περι τους ιερούς κανόνες φαίνεται σε επιστολή-καταπέλτη που απέστειλε σε επίσκοπο της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο οποίος λόγω του Μεταθετού προσπάθησε να τον «στριμώξει». Κυριολεκτικά ο π. Επιφάνιος τον «έκανε με τα κρεμμυδακια». 

Εντρύφημα του π. Επιφανίου ήταν και η ερμηνεία των λειτουργικών κείμενων. Σε εκτεταμένη αναφορά του στο θέμα λύνει με θεολογικά και λογικά επιχειρήματα πλείστες όσες απορίες, αλλά και αστοχίες των τυπωμένων λειτουργικών βιβλίων.

Για την ψυχοτρόφον τράπεζαν, που μας παρέθεσε δια μίαν εισέτι φοράν ο ρέκτης Επιμελητής π. Ιωάννης Κωστώφ, δικαιούται την ευγνωμοσύνη μας.

No comments:

Post a Comment