Sunday, March 3, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η αμέσως προηγούμενη ανάρτηση αναφέρεται στην δημοσιοποίηση της επιστολής που έστειλε ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το Ουκρανικό την οποία δημοσιοποίησε το Πατριαρχείο Μόσχας στα Ρωσσικά.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας δεν έχει στον λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook ή στην επίσημη ιστοσελίδα του καμία αναφορά για το θέμα.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι το Πατριαρχείο Ρωσσίας συμπεριφέρεται με σκαιότητα προς το Πατριαρχείο Αντιοχείας παρόλον ότι ευθυγραμμίζεται απολύτως -για τους γνωστους λόγους- με την Ρωσσική στάση στο Ουκρανικό.

Δεν ενδιαφέρεται ποσώς η Εκκλησία της Ρωσσίας ότι, με την δημοσιοποίηση της επιστολής, εκθέτει σοβαρά και ανεπανόρθωτα το Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θέλει να εκβατικανοποιήσει την Ορθοδοξία, ισχυρίζονται πολλοί. Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια με την primus sine paribus συμπεριφορά του.

Το ίδιο, όμως, κάνει και το Πατριαρχείο της Ρωσσίας. Επιζητεί να αναγνωριστεί ως η “Τρίτη Ρώμη” και συμπεριφέρεται ακόμη και στις Εκκλησίες που την ακολουθούν ως primus sine paribus.

Υπενθυμίζω πώς συμπεριφέρτηκε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ο Ρώσσος Πατριάρχης στους εορτασμούς για την επέτειο για την βάπτιση των Ρως. Ο Μακαριώτατος κ. Κύριλλος χοροστάτησε της Ακολουθίας ενώ ήταν παρών ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ο δεύτερος τη τάξει Πατριάρχης της Ορθοδοξίας.

Με ποιο κύρος θα μιλά εφεξής ο Πατριάρχης Αντιοχείας για το Ουκρανικό χωρίς να ειπράττει τα ειρωνικά χαμόγελα των άλλων Προκαθημένων όταν τον ταπείνωσαν και τον εξέθεσαν οι Ρώσσοι με αυτή την σκαιότητα;

Βεβαίως όλοι γνωρίζουμε για ποιο λόγο ο Πατριάρχης Αντιοχείας είναι υποχρεωμένος να δέχεται τους εξευτελισμούς από το Πατριαρχείο της Ρωσσίας.

Οι εν Αντιοχεία Ορθόδοξοι αδελφοί μας ζουν “εν χώρα και σκιά θανάτου” και η μόνη τους ελπίδα να επιζήσουν σαν κράτος και σαν Εκκλησία είναι η στήριξη που τους παρέχει αφειδώς η Ρωσσική Ομοσπονδία.

Γι’ αυτό το Πατριαρχείο Αντιοχείας δεν έχει καμία άλλη επιλογή εκτός από το να κύπτει δουλικά τον αυχένα στην αυθαιρεσία, στους εξευτελισμούς και στους εκβιασμούς που το υποβάλλουν οι Ρώσσοι.

1 comment:

  1. Και μαρτυριάρης λοιπόν ο Κύριλλος ! Αυτό είναι ένα παιδικό κουσούρι , που κάποιοι ποτέ δεν το αποβάλλουν ! Ο Βαρθολομαίος αναδεικνύεται σε έναν κυνικό φιλόσοφο ! Δεν ξέρω άν βλέπει και αυτός τό " άκτιστον φώς " , όμως σίγουρα οι υψηλές θεολογίες , οι Κανόνες της εκκλησίας κ.τ.λ. είναι σκυλοτροφές για τα ζωντανά ! Τόση κυνικότητα!

    Θα έκανε Σύναξη προκαθημένων άν ήξερε οτι συμφωνούν ! Αφού ξέρει οτι διαφωνούν για ποιό λόγο νά κάνει !

    Το ερώτημα κ. Τελεβάντο είναι , αφού δεν στηρίζεται σε θεσμούς , πού στο καλό στηρίζεται !

    ReplyDelete