Wednesday, March 13, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στην Romfea.gr: 

“Έκκληση για διάλογο και ενοποίηση απηύθυνε μέσω twitter ο Επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Επιφάνιος.

''Καλούμε σε διάλογο και ενοποίηση, στη βάση του Αυτοκεφάλου καθεστώτος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, την μερίδα των Ορθόδοξων Ιεραρχών, κληρικών, μοναχών και λαϊκών στην Ουκρανία, που βρίσκονται ακόμη υπό την δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας'' τονίζει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.
''Οι καρδιές μας και οι αδελφικές μας αγκαλιές είναι ανοιχτές σε εσάς'' υπογραμμίζει κλείνοντας ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.”

Η έκκληση του Μακαριώτατου Κιέβου κ. Επιφάνιου, Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

Η Αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο πρέπει να ενταχθεί στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο Μακαριώτατος κ. Επιφάνιος ας προσκαλέσει σε διάλογο τον Σεβ. Μητροπολίτη Ονούφριο για να αποκατασταθεί η ενότητα της Εκκλησίας στην Ουκρανία. 

Ο Μακαριώτατος Ουκρανίας ας μην περιοριστεί στην έκκληση για διάλογο. Ας κάνει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να γίνει δυνατή η έξοδος από το σημερινό αδιέξοδο. Ας μη διστάσει λ.χ. ο Μακαριώτατος κ. Επιφάνιος να παραιτηθεί από τον θρόνο του και να τον προσφέρει στον Σεβασμιώτατο κ. Ονούφριο αν ο τελευταίος δεχτεί να ενωθεί με την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. 

Καμία θυσία δεν είναι μεγάλη για να υπάρξει ενότητα στην Εκκλησία της Ουκρανίας και για να αποφευχθεί Πανορθόδοξο Σχίσμα.

3 comments:

  1. Ορθες κατα αρχας οι σκεψεις σας αλλα εαν η Ρωσια και κατ επεκταση ο Μητροπολιτης κ. Ονουφριος και οι Αρχιερεις του ηθελαν εστω κατα οικονομια μια τετοια λυση θα ειχαν προσελθει στην ενωτικη Συνοδο και τωρα Προκαθημενος θα ηταν ο κ. Ονουφριος γιατι θα ειχε την πλειοψηφια της εκλογης. Εδω ισως ευρισκεται η μεγαλη ευθυνη της Ρωσικης Εκκλησιας. Για τις ευθυνες του Φαναριου εχω γραψει σε προηγουμενα σχολια μου.
    Το προβλημα στην ουσια δεν ειναι η διαμαχη Επιφανιου και Ονουφριου για τον θρονο του Κιεβου ουτε αναμεσα στις δυο Εκκλησιαστικες δικαιοδοσιες συτη ειναι η αφορμη αλλα μεταξυ Φαναριου κσι Μοσχας και ειναι πλεον δισεπιλυτο προβλημα.

    ReplyDelete
  2. Η  κάθε  προδοσία  γίνεται  εν  ονόματι  της  αγάπης  !  Αναζητά    τίμια  προσχήματα  ,  γιατί  ξέρει  οτι  στερείται  ηθικών  ερεισμάτων  .  Εμπνευστής  της  μεθοδεύσεως  ο  αντικείμενος  διάβολος  !  Ο  αλητήριος  παριστάνει  τον  άγγελο  του  φωτός  !    Πλήρης  δόλου  μιμείται  τον  άδολο  Ιησού   και  μιλά  γι  αυτά  που  μίλησε  ο  Χριστός  :  Αγάπη  ,  ενότητα  ,  αδελφοποίηση  !  Ο  όφις  εξαπάτησε  την  Εύα  ,  ο  Ιούδας  πρόδωσε  τον  αναμάρτητο  Ιησού  ,  οι  υιοί  της  απωλείας  προσφέρουν  το  φιλί  του  Ιούδα  .  Η  υποκρισία  περίσσευσε  !  Υπάρχει  κάποιος  που  πιστεύει  οτι  ο  μισόκαλος  διάβολος  θέλει  το  καλό  της  ανθρωπότητος  ;  Κανείς  εκτός  από  τους  υποκινητές    αυτής  της  ιστορίας  που  μέ  μαθηματική  ακρίβεια  δεν   θα  βγεί  σε  καλό  !  Ο κίνδυνος  είναι  πλέον  ορατός  για  ό.τι  πρόκειται  νά  επακολουθήσει  !  Ας  τινάξουμε  και  τον  κονιορτό  των  υποδημάτων  μας  από  τις  ανομίες  τους  ! 

    ReplyDelete

  3. Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας Μητροπολίτης Σάββας, είπε για τον Επιφάνιο: «ένας κοσμικός νεαρός άνδρας που υπέστη μεγάλη βλάβη όταν διορίστηκε μητροπολίτης.»

    Επιφάνιος : Υπάρχει μία παροιμία (!) που λέει " το πνεύμα όπου θέλει πνεί " ! Η Μόσχα δεν μπορεί νά περιορίσει την επίδραση (!) του Αγίου Πνεύματος μέ κανόνες !

    Αυτός ο άνθρωπος μέ την θεολογική slag ή αργκό ή accent πρίν γίνει πατριάρχης καί προκαθήμενος " αυτοκεφάλου εκκλησίας " ήταν καθηγητής της θεολογικής σχολής αυτής της " εκκλησίας " και πρύτανις ! Είναι ένας νέος πολλά υποσχόμενος , φέρελπις ! Νά τον χαίρεται το Φανάρι ! Όμως οι " παλιοδουλειές " μέ τέτοιους γίνονται ! Είναι τα κατάλληλα πρόσωπα !

    ReplyDelete