Sunday, March 24, 2019

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ


ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Την περασμένη Παρασκευή, κατά την διάρκεια της Ακολουθίας των Β΄Χαιρετισμών, πιστοί με πανώ εκδήλωσαν την απαρέσκειά τους για την εκλογή του Θεοφ. Σαλώνων Αντώνιου ως νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας.

Είναι σαφές ότι οι πιστοί δεν έχουν ουσιαστικό πρόβλημα με τον νέο Μητροπολίτη Γλυφάδας Αντώνιο.

Απλά είναι απογοητευμένοι επειδή δεν εξελέγη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωίνος που αγαπούν, εμπιστεύονται και γνωρίζουν για πολλά χρόνια.

Αυτό, όμως, δεν είναι σωστό.

Δεν επιτρέπεται να αποδοκιμάζεται άμεσα ή έμμεσα ένας αρχιερέας και μάλιστα κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας ή κάποιας Ακολουθίας.

Ο μόνος λόγος που επιτρέπεται -ή μάλλον επιβάλλεται- να υπάρξουν διαμαρτυρίες και αποδοκιμασίες -ακόμη και κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας- είναι όταν ο κληρικός που εξελέγη ή θα εκλεγεί σε μία Μητρόπολη είναι μειοδότης της πίστεως (λ.χ. είναι Οικουμενιστής ή Νεονικολαίτης) ή διαβεβλημένο πρόσωπο.

Διαφορετικά κάθε άλλη αντίδραση για τις εκλογές επισκόπων είναι απαράδεκτη.

Παρόμοια απαράδεκτα φαινόμενα συνέβησαν κατά την εκλογή του Σεβ. Μάνης κ. Χρυσόστομου ενός παραδοσιακού και αδιάβλητου κληρικού.

Είναι απολύτως κατανοητό και θεμιτό οι πιστοί -κλήρος και λαός- να εκφράσουν πριν την εκλογή ενός επισκόπου την προτίμηση τους να καταστεί νέος τους ποιμενάρχης κληρικός που αγαπούν και εμπιστεύονται.

Μετά την εκλογή της Συνόδου, όμως, αν ο κληρικός που εξελέγη Μητροπολίτης είναι παραδοσιακός και αδιάβλητος κληρικός, αντενδείκνυται κάθε μορφής αποδοκιμασία. 

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι δεν εξεδηλώθη καμία αντίδραση όταν εξελέγησαν Οικουμενιστές και νεωτεριστές Μητροπολίτες (λ.χ. ο Ιλίου και ο Νέας Ιωνίας), ενώ αποδοκιμάστηκαν οι επίσκοποι Μάνης και Γλυφάδας παρόλον ότι είναι αδιάβλητοι και παραδοσιακοί κληρικοί. 

3 comments:

  1. Όλα σωστά , μόνο που το Πνεύμα δεν μπορεί νά πνεί μόνο στα συνοδικά γραφεία . Ουδεν ήττον αποτελεί ένα κριτήριο υψηλού κύρους της ιεραρχίας και του αρχιεπισκόπου προσωπικά ως εκλεκτόρων άν κατηύθυναν -- ανθρωποπαθώς μιλάμε -- το πνεύμα και λίγο παραέξω , άν έψαχναν νά βρούνε τους αξίους και αδιάβλητους σε κάθε ταπεινή γωνιά της εκκλησίας , άν δεν ενεθάρρυναν όλα τά κακά που συνοδεύουν την πορεία πρός την επισκοποποίηση , άν υπήρχε και λίγη σοβαρότητα στην όλη υπόθεση και δεν εξευτέλιζαν τους ιερούς θεσμούς . Περιφρουρούν το πνεύμα μήν τους ξεφύγει ! Μόνο απο λάθος μπορεί νά εκλεγεί κάποιος καλός , αντιοικουμενιστής κ.τ.λ. Φυσικά εκλέγουν οι επίσκοποι και όχι ο λαός . Δεν πρέπει όμως νά λαμβάνεται υπ' όψιν και η επιθυμία του λαού ; Μάλιστα όταν πρόκειται για το φυτώριο ενός τόσο σπουδαίου επισκόπου όπως ο εκλιπών Γλυφάδος. Η εκλογή είναι απολύτως σεβαστή εφ'όσον είναι νόμιμη . Όμως η τόση πολλή συγκεντρωτικότης μας γεμίζει μέ θλίψη

    ReplyDelete
  2. Πέθανε ο Αυστραλίας Στυλιανός

    ReplyDelete
  3. Προσωπολατρεία και γεροντολατρεία στο full. Μην ψάχνετε άλλη για το φαινόμενο Γλυφάδας.

    Τα πλακάτ βέβαια έπρεπε να είχαν βγει το καλοκαιράκι του 2016, αλλά τότε οι Γλυφαδιώτες έπιναν το τσάι τους στον Αστέρα και στα τριγύρω υπόλοιπα "πνευματικά" αναψυκτήρια.

    ReplyDelete