Wednesday, January 9, 2019

ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ

Η έκκληση του κ. Παπαθανασόπουλου να συγκληθεί επειγόντως η Σύνοδος της Ιεραρχίας για το Μακεδονικό είναι -προφανώς- απολύτως επιβεβλημένη.

Αν είναι να γίνει κάτι θα γίνει τώρα, επειδή, αν επικυρωθεί η προδοσία των Πρεσπών από την Βουλή, η ανατροπή της στην συνέχεια θα είναι σχεδόν αδύνατη, όπως συμβαίνει πάντοτε με τις διεθνείς συμφωνίες.

Εξίσου, όμως, επιβεβλημένη είναι η επείγουσα σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας για να ασχοληθεί με το Ουκρανικό. 

Η Εκκλησία της Ελλάδος πρέπει να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλία για να αποτρέψει την δημιουργία Πανορθόδοξου Σχίσματος.


ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ

Του κ. Γ. Ν. Παπαθανασόπουλου
=======

Υπάρχει η ανάγκη επειγόντως να συγκληθεί η Ιεραρχία για να συζητήσει την ανοικτή επιστολή των 22 Μητροπολιτών που διαποιμαίνουν τις Μητροπόλεις της Μακεδονίας. Εντός των πρώτων μηνών του 2019 θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στο Μακεδονικό ζήτημα. 

Η κυβέρνηση Ζάεφ βοηθείται από ισχυρούς παράγοντες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των Σκοπίων και ασφαλώς θα βρει πάλι τις ψήφους των βολικών βουλευτών που του χρειάζονται για να οριστικοποιήσει τη δική του συγκατάθεση στη συμφωνία των Πρεσπών. Πάντα υποστηρίζω ότι όλη αυτή η ιστορία που παίζεται στα Σκόπια μου μοιάζει για θεατρική παράσταση. Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι τόσο οφθαλμοφανώς και τόσο σκανδαλωδώς ετεροβαρής υπέρ των Σκοπίων, που θα πρέπει στα παρασκήνια να πανηγυρίζουν οι γείτονές μας ότι «μας την έφεραν». Μόνον όσοι είναι ανόητοι δεν θα το κάνουν.  

Μετά την οριστική επικύρωση της συμφωνίας από τα Σκόπια το θέμα περνάει στην Ελλάδα. Η Βουλή των Ελλήνων για την επικύρωση και από Αυτήν της συμφωνίας μπορεί να συγκληθεί πλέον ανά πάσα στιγμή. Εν όψει αυτής της εξέλιξης «πάντες» οι αρχιερείς της Μακεδονίας (22 στον αριθμό) υπέγραψαν την ανοικτή επιστολή, με την οποία κάνουν έκκληση προς την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία του τόπου να μην επικυρώσουν την συμφωνία. 

Η επιστολή απευθύνεται και προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο οποίος, έως τώρα, τηρεί στάση σιωπής προς την επιστολή των 22 Αρχιερέων, αδιαφορίας για το μέλλον της  Μακεδονίας και ευνοϊκής προς την κυβέρνηση Τσίπρα και προς την επιδίωξή της να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Ιερώνυμος προτιμά  την ηρεμία της βουκολικής ζωής στη Ζάλτσα, όπου το καταφύγιό του. 

Παραδόξως οι 22 Μητροπολίτες της Μακεδονίας δεν απευθύνθηκαν στους άλλους Αρχιερείς, που αποτελούν τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι λάθος τους, όπως λάθος τους είναι πως δεν την απηύθυναν την επιστολή τους στην Ιερά Σύνοδο, ως προϊσταμένη τους Αρχή. Για να μη φανεί ότι η εν λόγω επιστολή, που γράφτηκε με γενναιότητα και εκφράζει το «πιστεύω» της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, είναι μια φωτοβολίδα που εκτοξεύθηκε για να δικαιολογηθούν οι ίδιοι στις επερχόμενες δραματικές εξελίξεις για την Μακεδονία και γενικότερα για τον Ελληνισμό οφείλουν να προκαλέσουν άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας. Αυτή οφείλει να συζητήσει και να λάβει πρακτικές αποφάσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιεπίσκοπος είναι υποχρεωμένος να συγκαλέσει την Ιεραρχία κατόπιν αιτήσεως του 1/3 των μελών Της, δηλαδή 27 Αρχιερέων. Ήδη στην επιστολή των 22 εξέφρασαν δημόσια την υποστήριξή τους, τουλάχιστον τρεις Αρχιερείς και με το περιεχόμενό της συμφωνεί το σύνολο τους. Αυτό σημαίνει πως αν κληθούν θα  υπογράψουν την αίτηση σύγκλησης. Το κατεπείγον της έγκειται στο να αποδειχθούν οι αρχιερείς «προμηθείς και όχι επιμηθείς» και να προλάβουν τις τραγικές εξελίξεις...-       

1 comment:

  1. τώρα ειν'αργά...
    το 1878 έγινε το πριγκιπατο της Βουλγαρίας.
    το 1880, 2 μόλις χρόνια μετά, ένα μέρος των βουλγάρων ονομάστηκαν "Μακεδόνες".
    το 1919 ο αμερικανός πρόεδρος πρότεινε να γίνει ανεξάρτητο κράτος η περιοχή της Μακεδονίας-Θράκης με πρωτεύουσα την Κων/πολη!!
    το 1944 ο Τιτο ονόμασε "Μακεδονία" το νότιο μέρος του κράτους του, όπου ζουσαν βούλγαροι ή βουλγαρόφωνοι στην πλειοψηφία τους.
    το 1991, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμου, όλα σχεδόν τα κράτη του πλανήτη αναγνώρισαν την φυρομ ως "Μακεδονία".
    το 2010 ηρθε το δντ στην Ελλάδα και μας έφτυσε όλη η ανθρωπότητα, επειδή, λένε, φάγαμε τα λεφτά που μας έδιναν από το 1981 (και γιατί τα δώσανε τα λεφτά στον παπανδρέου; δεν ήξεραν ότι θα τα φάει στα σκυλάδικα;).
    σήμερα ο τσίπρας, αριστερός, δηλωμένος άθεος, με τοποθέτηση δεκαετιων υπέρ της "Μακεδονίας" αναγνωρίζει τα σκόπια ως "Βόρεια Μακεδονία".
    αν νομίζετε πως ο Θεός μπορει να επέμβει και να κάνει κανένα θαυμα, όπως εξέγερση των αλβανων των σκοπίων, επέμβαση των βουλγάρων, των σέρβων και των ελλήνων για διαμμελισμό του κρατιδίου...τότε μπορουμε να αισιοδοξουμε...

    ReplyDelete