Του κ. Μανώλη Κείου
=====
Ντόμινο εξελίξεων που θα επηρεάσει σύντομα και τις Εκκλησίες των Βαλκανίων αποτελεί το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα και η διαχείρισή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ προ ημερών είχε επισημάνει πως τα συνεχή αιτήματα για νέες αυτοκεφαλίες μετά το παράδειγμα της Ουκρανίας δύνανται να ανοίξουν για τα καλά το “κουτί της Πανδώρας” σημειώνοντας μάλιστα πως επόμενος στόχος είναι η Σερβική Εκκλησία με αμερικανική αβάντα.
Εθνικιστικές τάσεις σε διάφορες χώρες με ισχυρές πλάτες κατά πως φαίνεται βαδίζουν στα βήματα του Ποροσένκο.

Οι εξελίξεις στο Μαυροβούνιο τρέχουν όμως… Τις προαναφερθείσες δηλώσεις του προέδρου της χώρας ακολούθησαν μέτρα κατά της Σερβικής Εκκλησίας!
Το Υπουργείο Εσωτερικών του Μαυροβουνίου αρνήθηκε την ανανέωση των αδειών παραμονής σε περισσότερες από 30 ιερείς και μοναχούς μη μόνιμους κατοίκους με σερβική υπηκοότητα.
Ο πατήρ Velibor Džomić, συντονιστής του νομικού Συμβουλίου της τοπικής μητρόπολης και νόμιμος εκπρόσωπος όλων των ιερέων και μοναχών έκανε λόγο για “παράνομες πράξεις για να διώξουν τους κληρικούς και τους μοναχούς.”

Εξέφρασε έκπληξη δε για αυτήν την πράξη του Υπουργείου του Μαυροβουνίου καθώς τα τελευταία δύο χρόνια, η προσωρινή άδεια παραμονής έχει χορηγηθεί στα πρόσωπα αυτά, με βάση την άσκηση της ιερατικής διακονίας τους.
«Εν τω μεταξύ, δεν έχουν αλλάξει κανονισμοί στο Μαυροβούνιο και θεωρώ ότι μια τέτοια κίνηση από το Υπουργείο δεν αιτιολογείται από νομικούς αλλά πολιτικούς λόγους.” είπε. Ο π. Džomić δηλώνει ότι η νομική ομάδα έχει καταθέσει προσφυγές κατά των αποφάσεων αυτών, αλλά κάθε μία από αυτές έχει απορριφθεί.

Στο πλαίσιο αυτό του διωγμού κατά της Σερβικής Εκκλησίας συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και όσα συμβαίνουν με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και την αμφισβήτηση στην πλήρη κυριαρχία και ακεραιότητα της Σερβίας στις δύο αυτές περιοχές, η οποία κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της Σερβίας και το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Αν συνεχίσει να πιστεύει στην υποτιθέμενη υπεροχή του έναντι όλων και στο αυτοαποκαλούμενο αλάθητο του, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ένα τέτοιο πείραμα (σ.σ. Σαν την ουκρανική αυτοκεφαλία) να επαναληφθεί και στο κανονικό έδαφος άλλων αυτοκέφαλων εκκλησιών, μεταξύ των οποίων στη δική μας, όπου υπάρχουν δύο ρήγματα – τα Σκόπια, και το Μαυροβούνιο – τα οποία είναι ένα μικροσκοπικό αντίγραφο του ουκρανικού σχίσματος”.
Βουλγαρία & Σκόπια

Γι’ αυτό το λόγο πάει σε λίγους μήνες στην Βουλγαρία όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκάλυψε προ ημερών.
Και μάλιστα δεν θα επισκεφθεί μονάχα την Ορθόδοξη κατά βάση Βουλγαρία στις αρχές Μαΐου αλλά και τα Σκόπια με αφορμή την πρόθεσή του να αποτίσει φόρο τιμής στον τόπο όπου γεννήθηκε η μητέρα Τερέζα της Καλκούτα. Όπως αναφέρουν πηγές του Βατικανού “οι Καθολικοί σε αυτά τα δύο έθνη είναι μια μικρή μειοψηφία ανάμεσα στην Ορθόδοξη πλειοψηφία, οπότε η προώθηση του οικουμενισμού θα είναι ψηλά στον κατάλογο των υποχρεώσεων του Πάπα”.

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει μετά από τόσες εξελίξεις στην γειτονιά μας είναι κατά πόσο η Ελλαδική Εκκλησία είναι έτοιμη. Και κατά πόσο βέβαια είναι θωρακισμένη μιας και το περίφημο καθεστώς των “Νέων Χωρών” είναι το μόνιμο αγκάθι στις σχέσεις Αθήνας-Φαναρίου, οι οποίες εσχάτως διάγουν την χειρότερη περίοδό τους από την στιγμή που ανήλθε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
ΠΗΓΗ:
Ιστολόγιο Πατερική Παράδοση
No comments:
Post a Comment