Friday, January 4, 2019

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ


Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στο ιστολόγιο “Κατάνυξις”, την ακόλουθη δήλωση του Σεβ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα:

«Θεωρούμε τη Μονή Αγίου Παντελεήμονα ρωσική Μονή. Ασφαλώς και ανήκει στην Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, όπως και όλα τα μοναστήρια στο όρος Άθω, αλλά όλοι ξέρουμε ότι χτίστηκε με ρωσικά χρήματα από Ρώσους μοναχούς και στεγάζει μια ρωσική και ουκρανική μοναστική αδελφότητα, όλες οι τελετές πραγματοποιούνται σε σλαβική γλώσσα και ο κόσμος που έρχεται μπορεί να κοινωνήσει. Αλλά όχι σε άλλα μοναστήρια στον Άθωνα».

Η δήλωση αυτή έχει μεγάλη σπουδαιότητα για τους ακόλουθους λόγους:

1.) Καταρχήν επειδή εμμέσως το Πατριαρχείο Ρωσσίας αφήνει μια δίοδο εκκλησιαστικής κοινωνίας με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, αφού στην Θεία Λειτουργία και στις Ακολουθίες της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος, μνημονεύεται ως κυρίαρχος επίσκοπος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Άρα η απαγόρευση της Εκκλησίας της Ρωσσίας στους πιστούς της να κοινωνούν όπου μνημονεύεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης σπάζει με απόφαση του ιδίου του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η απόφαση σημαίνει ότι το Πατριαρχείο Ρωσσίας θα τερματίσει συντομα την διακοπή της εκκλησιαστικής κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προπαντός ότι δεν θα δημιουργήσει Πανορθόδοξο Σχίσμα.

2.) Φαίνεται ότι οι δηλώσεις του Σεβ. Βολοκολάμσκ, αλλά και του Πατριάρχη Κύριλλου, για την άδεια στους πιστούς της Εκκλησίας της Ρωσσίας είναι καρπός της διακαούς επιθυμίας των πιστών να επισκέπτονται το Άγιον Όρος. 

3.) Ο χαρακτηρισμός της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος ως “ημετέρας Μονής”, από τον Πατριάρχη Κύριλλο και “Ρωσσικής Μονής” από τον Σεβ. Βολοκολάμσκ είναι ιστορικά και θεολογικά αστήρικτος.

Η Διεθνής Συνθήκη του Βερολίνου του 1878 καθορίζει ότι το Άγιον Όρος ανήκει στην Ελληνική επικράτεια.

Απλά δεν υπάρχει Ρωσσικό, Ρουμανικό, Βουλγαρικό ή Σερβικό μοναστήρι στο Άγιον Όρος. Υπάρχουν μόνον Ελληνικά μοναστήρια σε ορισμένα από τα οποία εγκαταβιώνουν -κατά το πλείστον ή αποκλειστικά- Σέρβοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Ρώσσοι και Ουκρανοί μοναστές.

Αυτό, άλλωστε, ομολογεί έμμεσα με την δήλωσή του και ο Σεβ. Βολοκολάμσκ.

No comments:

Post a Comment