Saturday, January 5, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΡΩΣΣΙΑΣ ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΙ ΕΞΑΡΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΙΑ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΡΩΣΣΙΑΣ ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΙ ΕΞΑΡΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
Ρεπορτάζ του κ. Αιμίλου Πολυγένη, στην “Ρομφαία”, που παραθέτουμε στην συνέχεια, κάνει αναφορά στην πρόσφατη απόφαση του Πατριαρχείου της Ρωσσίας να δημιουργήσει Εξαρχίες στην Άπω Ανατολή και στην Ευρώπη. 
Βεβαίως η αντικανονική αυτή ενέργεια του Πατριαρχείου της Ρωσσίας είναι καθαρή εισπήδηση στο κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η Εκκλησία της Ρωσσίας είναι λαλίστατη για την εισπήδηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, η ίδια δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να κάνει εισπηδήσεις στο έδαφος άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, να εκχωρεί εντελώς αναρμοδίως Αυτοκεφαλία σε Εκκλησίες, που δεν υπάγονται στην δική της δικαιοδοσία, και να νοσφίζεται εξουσίες που μόνον το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το δικαίωμα να ασκεί σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο Ουκρανικό -και σε όλα φυσικά τα θέματα- να μη χάσουμε την θέα του δάσους εστιάζοντας την προσοχή μας αποκλειστικά στις αντικανονικές ή έστω τις θεωρούμενες, από ορισμένους, αντικανονικές, ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ιδού το ρεπορτάζ του κ. Πολυγένη που μας έδωσε αφορμή για την σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


ΜE ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΕΣ ΕΞΑΡΧΙΕΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΣΙΑ ΑΠΑΝΤΑ Η ΜΟΣΧΑ

Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη
=====
Σκληρό πόκερ διεξάγεται μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας, μόλις 10 ημέρες πριν ο νέος Επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας παραλάβει τον Τόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας, απάντησε στις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Οι πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας, αποφάσισε να δημιουργήσει Πατριαρχικές Εξαρχίες στην Δυτική Ευρώπη και την Νοτιοανατολική Ασία.
Συγκεκριμένα η Εκκλησία της Ρωσίας θα δημιουργήσει Πατριαρχική Εξαρχία στην Δυτική Ευρώπη με έδρα το Παρίσι, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων χωρών που θα είναι στην ποιμαντική της ευθύνη: Ανδόρα, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μονακό και Ολλανδία.
Η Δυτικοευρωπαϊκή Εξαρχία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα διευθύνεται από τον Επίσκοπο Ιωάννη (Roshchin), ο οποίος εδώ και πολύ καιρό διακονούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πρόσφατα διορίστηκε Δευθυντής των πατριαρχικών ενοριών στην Ιταλία.
Το ίδιο πλάνο θα πραγματοποιηθεί και στην Ασία με πολλαπλασιαμό Εκκλησιών, κοινοτήτων και πλειάδα κληρικών για τον καθημερινά αυξανόμενο ρωσόφωνο πληθυσμό σε αυτές τις χώρες.
Να αναφερθεί ότι η Πατριαρχική Εξαρχία στην Ασία θα έχει κέντρο την Σιγκαπούρη, ενώ θα διαποιμάνει τις ακόλουθες χώρες: Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Βόρεια Κορέα, Νότια Κορέα, Λάος, Μαλαισία, Μυανμάρ, Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη.
Την Εξαρχία στη Νοτιοανατολική Ασία θα διευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος Σολτσενογκόρσκι κ. Σέργιος, Επικεφαλής της διοικητικής γραμματείας του Πατριαρχείου Μόσχας.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του Πατριαρχείου Μόσχας, οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι μια απάντηση στις αντικανονικές αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία.

No comments:

Post a Comment