Friday, January 4, 2019

ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ: “ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ”


ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ: “ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ”

Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη
=====

Επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, απέστειλε ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας.

Ο Μακαριώτατος απαντά στην επιστολή της 24ης Δεκεμβρίου του Οικουμενικού Πατριάρχη, που εστάλη προς τους Προκαθημένους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών σχετικά με τα αποτελέσματα της "Ενωτικής Συνόδου", ελπίζοντας στην αναγνώριση του νέου Επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας στην επιστολή του, για ακόμη μια φορά εκφράζει την άρνησή του να αναγνωρίσει την νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

"Παναγιώτατε, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες οι σχισματικές ομάδες μπορούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα μόνο μέσω της μετάνοιας, ενώ το επιτίμιο μπορεί να το άρει μόνο εκείνος που το επέβαλε" αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Σαββάς.

Επίσης ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας, αναφέρει ότι "ο Φιλάρετος και οι οπαδοί του δεν έδειξαν μετάνοια και ταπείνωση, τα οποία προηγούνται της άρσης των αναθεμάτων. Επομένως, δεν μπορούν να αναγνωριστούν ως πραγματικοί ποιμένες που μπορούν να τελέσουν μυστήρια, όπως ο λεγόμενος «Μητροπολίτης» Επιφάνιος".

Ακόμη ο Μητροπολίτης Σάββας στο τελευταίο σκέλος της επιστολής σχολιάζει την "Ενωτική Σύνοδο" που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 2018 στο Κίεβο, τονίζοντας ότι δεν εξαλείφθηκε το σχίσμα, αλλά μάλλον ενισχύθηκε, φέρνοντας στην κοινωνία πολλά οδυνηρά γεγονότα όχι μόνο εκκλησιαστικά αλλά και κοινωνικοπολιτικά.

"Παναγιώτατε! Η απόφασή σας σχετικά με την Εκκλησία στην Ουκρανία χρήζει Πανορθοδόξου συζητήσεως. Γι ακόμη μια φορά απευθύνω έκκληση να εξετάσετε την απόφαση σε μια συνάντηση Προκαθημένων, ώστε να δούμε ότι υπάρχει Ορθόδοξη Ενότητα" - τονίζει κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας.

Αντίγραφο της επιστολής του Μητροπολίτη Σάββα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στάλθηκε στους επικεφαλής όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

1 comment:

  1. Ένα και ένα κάνουν δύο ! Ο λόγος του μητροπολίτη Σάββα της Πολωνίας είναι δεμένος σαν μπετόν αρμέ ! Αυτό το σκυρόδεμα είναι η εκκλησιαστική αλήθεια , η " λογική " λατρεία που φέρνει στην ψυχή ειρήνη . Η ψυχή αντιλαμβάνεται οτι αυτή είναι η αλήθεια γιατί έχει τά χαρακτηριστικά της ανεπιτήδευτης αλήθειας δηλαδή την απλότητα , την φυσικότητα , την αρμονία , την πειστικότητα, την σταθερότητα . Η αλήθεια πείθει μόνο μέ την φυσικότητά της χωρίς σπουδαιοφάνεια , χωρίς απατηλά ταχνάσματα , χωρίς εξεζητημένους συλλογισμούς . Η αλήθεια είναι ένας φυσικός νόμος : ένα και ένα κάνουν δύο .

    ReplyDelete