Sunday, January 24, 2016

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ


Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στη Σύναξη των Προκαθημένων στη Γενεύη η Εκκλησία της Ρωσίας προσαρμόζει την ευέλικτη στρατηγική της ανάλογα με τη στάση που τηρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Συνειδητοποιεί πλήρως τον διακαή πόθο του Παναγιότατου να προχωρήσει στη σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου ώστε να κατοχυρώσει τρία πράγματα:
1.) Το πρωτείο του Κωνσταντινουπόλεως,
2.) Τις οικουμενιστικές ακροβασίες των Φαναριωτών και των συνοδoιπόρων τους, και
3.) Το προσωπικό του κύρος επειδή θα είναι ο Πατριάρχης που θα συγκαλέσει ύστερα από αιώνες Πανορθόδοξη Σύνοδο. 

Γι’ αυτό το Πατριαρχείο Ρωσίας κινείται εκβιαστικά και επιτυγχάνει τη μία νίκη μετά την άλλη.

Έτσι κατόρθωσε μέχρι τώρα να πετύχει
1.) Την αναγνώριση του εκκλησιαστικού καθεστώτος της αρεσκείας της Ρωσίας στην Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας.
2.) Τη σύγκληση της Σύναξης των Προκαθημένων στη Γενεύη και όχι στο Φανάρι, και
3.) Την απόφαση για σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου -αν ποτέ ήθελε πραγματοποιηθεί- στην Κρήτη και όχι στην Κωνσταντινούπολη.

Το Πατριαρχείο Ρωσίας διέγνωσε την Αχίλλειο πτέρνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Παναγιότατου προσωπικά. Γι’ αυτό ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για να εκμαιεύσει και άλλες υποχωρήσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πόσο θα πετύχει είναι άγνωστο. Το βέβαιο είναι ότι θα ασκήσει αφόρητες πιέσεις γι’ όλα τα εκκρεμή θέματα ώστε να κλείσουν σύμφωνα με τις επιθυμίες του.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το ακόλουθο: Αν πετύχει να κατοχυρώσει όλα όσα θέλει κατά τις επιθυμίες του είναι διατεθειμένο να αφήσει την πρωτοβουλία στα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη;

Η σαφής απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι κάθετα αρνητική. Ακόμη και τότε ζητά να έχει το δικαίωμα του βέτο που στην πράξη σημαίνει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι φυσικοί του σύμμαχοι, ακόμη κι αν υποχωρήσουν σε όλες τις αξιώσεις της Μόσχας, θα νιώθουν στο σβέρκο τους τη ζεστή ανάσα τη Ρωσίας σε όλες τους τις ενέργειες στην Πανορθοδοξη Σύνοδο και θα ζουν με την αγωνία ότι σε κάποια στιγμή είναι ενδεχόμενο να ανατινάξει τα πάντα στον αέρα για πραγματικό ή προσχηματικό λόγο.

No comments:

Post a Comment