Thursday, January 14, 2016

Η ΠΥΡΡΕΙΟΣ «ΝΙΚΗ» ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ



Η ΠΥΡΡΕΙΟΣ «ΝΙΚΗ» ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Τις μέρες που μας πέρασαν και συγκεκριμένα στις 12 και 13 τρέχοντος οι Πατριαρχικοί, ασθμαίνοντες και καταϊδρωμένοι, διότι καιροί ου μενετοί, κατόρθωσαν να υπερβούν ένα ακόμη σκόπελο που εμπόδιζε τη σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου, που επιθυμούν σφόδρα και διακαώς. Αναφερόμαστε στο πρόβλημα της Εκκλησίας Τσεχικών χωρών και Σλοβακίας,που προέκυψε μετά την υπό της Μόσχας διευθέτηση της διαδοχής του αρχιεπισκόπου Χριστοφόρου με άνθρωπο της επιλογής της, δηλαδή τον αρχιεπίσκοπο Ρόστισλαβ. Τότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κι όχι μόνο, δεν δέκτηκε ότι η διαδοχή υπήρξε ομαλή κι αρνιόταν να αναγνωρίσει τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Όμως, αναγνωρίζοντας τελικά τον αρχιεπίσκοπο Ρόστισλαβ, για μια ακόμη φορά υπέκυψε στις αξιώσεις του Ρωσικού Πατριαρχείου, που επέβαλε για ακόμη μια φορά τις θέσεις του. 

Μετρήστε πόσες νίκες κατήγαγε τελευταία το Πατριαρχείο Μόσχας: α.) Απέρριψε την Κων/πολη σαν τόπο συγκλήσεως της Συνόδου κι έγινε αποδεκτό το αίτημά του, β.) Επέβαλε την εκπροσώπηση κάθε Εκκλησίας με το αντιπαραδοσιακό σύστημα των 24 επισκόπων και έγινε πάλι «το δικό του», γ.) Επέβαλε το αντίθετο με τα εκκλησιαστικά θέσμια σύστημα της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων και πάλι έγινε αυτό που ήθελε. 

Ακούστε και ποια θα είναι η επόμενη «νίκη» των Πατριαρχικών: δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης, ούτε να μασά φύλλα δάφνης, για να προβλέψει ότι το θέμα του Κατάρ θα διευθετηθεί με τον τρόπο που επιθυμούν οι άνθρωποι της Μόσχας δηλαδή οι του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Με άλλα λόγια το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα «κάνει πίσω», για ευνόητους λόγους και θα παραχωρήσει το Κατάρ στην Αντιόχεια. Συμπέρασμα: "Moskva locuta, res finita" ("Η Μόσχα ωμίλησε, το πράγμα τελείωσε"). Σε απλά ελληνικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο πώλησε τα πρωτοτόκια του αντί πινακίου φακής. Ποιο είναι το πινάκιο με τη φακή; Μα φυσικά η σύγκληση της "Αγίας και Μεγάλης Συνόδου"!

1 comment:

  1. Ζή Κύριος ο Θεός, όμως, κύριε Παναγιώτη: ο Πατριάρχης Νεόφυτος δε φαίνεται να "μασάει"!

    ReplyDelete