Monday, January 11, 2016

ΣΥΝΑΞΗ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ



ΣΥΝΑΞΗ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

Του κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Στις 21 τρέχοντος ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει συγκαλέσει Σύναξη των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Η Σύναξη θα συνέλθει τελικά στη Γενεύη της Ελβετίας κι όχι στην Πόλη. Πρόκειται για ελιγμό του Παναγιότατου για να δώσει κίνητρο στη Ρωσική Εκκλησία (κι όχι μόνο) να παρεβρεθεί στη Σύναξη, μετά την πρόσφατη ρωσοτουρκική κρίση. 

Το πρώτο πρόβλημα που αναφύεται, αναφορικά με τις συμμετοχές, είναι η εκπεφρασμένη απόφαση του αρχιεπισκόπου Αθηνών να μη παραστεί στη Σύναξη, ανεξαρτήτως τόπου. Όπως μεταδίδεται ασκούνται έντονες πιέσεις στο Μακαριότατο για να μεταβεί στη Γενεύη. Οι πιέσεις προέρχονται από πολιτικές πηγές. Αν οι πιέσεις προέρχονται από την Κυβέρνηση δεν προδικάζουν τίποτε το θετικό. Όπως είναι γνωστό ο εξοχότατος πρωθυπουργός, παρά την εκπεφρασμένη αθεΐα του, είναι αναφανδόν υπέρ των συνεδρίων και των διαθρησκειακών. Δεν φανταζόμαστε να του καίγεται καρφί για τον ορθόδοξο χαρακτήρα της Συνόδου. 

Από την άλλη ο Μακαριότατος Αντιοχείας, λόγω της γνωστής υποθέσεως του Κατάρ και της διακοπής της εκκκλησιαστικής κοινωνίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν πρόκειται να συμμετάσχει. Αναμφίβολα μόνο ένας κρετίνος δεν θα διέκρινε το δάκτυλο της Μόσχας πίσω από την αταλάντευτη επιμονή του Μακαριότατου Αντιοχείας Ιωάννη. 

Τώρα όσον αφορά την προετοιμασία της Συνόδου οι Προσυνοδικές Επιτροπές έχουν βάλει όλα τους τα αυγά στο καλάθι της παρούσης Συνάξεως. Γνώμη του γράφοντος είναι ότι δεν θα έχουμε καμιά δραματική αλλαγή στην υπάρχουσα κατάσταση. Η ομοφωνία που επέβαλε η Μόσχα περιορίζει τα συμφωνηθέντα στα δάκτυλα της μιάς χειρός. Από την άλλη θα καταφέρουν οι Προκαθημενοι να συμφωνήσουν στον Κανονισμό της Συνόδου; Τέτοια Σύνοδος, που θα κατοχυρώνει συνοδικά  τον Οικουμενισμό, καλύτερα να μη γίνει ποτέ. Όλες οι προηγούμενες Σύνοδοι (Τοπικές και Οικουμενικές) καταπολεμούσαν και κατεδάφιζαν τις αιρέσεις, αυτή θα κατοχυρώσει αιρέσεις; Απορώ και εππλήττομαι και τον νουν καταπλήττομαι!!! «Ο κατοικών εν ουρανοίς εκγελάσεται αυτούς».

No comments:

Post a Comment