Thursday, July 4, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΑΩΝ ΣΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ




ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΑΩΝ ΣΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Ο κ. Α. Παπαβασιλείου, με άρθρο του που επιγράφει “Τόσο εύκολα εκχωρούνται τα ιερά μας μνημεία;” (“Πολίτης” 2/7/2013), θέτει κάποια εύλογα ερωτήματα για την παραχώρηση του Ιερού ναού της Αγίας Κυριακής στους Παπικούς στην Πάφο, για να τελούν τη θεία λειτουργία. 

Οι επισημάνσεις του κ. Παπαβασιλείου για την πονηριά των Λατίνων είναι αξιοπρόσεχτες και πρέπει να προβληματίσουν τους ιθύνοντες. 

Το σκεπτικό βάσει του οποίου η Μητρόπολη Πάφου παρεχώρησε το ναό στους Παπικούς βασίζεται στο γεγονός ότι οι Αγγλικανοί - αλλά και οι Παπικοί - έχουν εκχωρήσει δικούς τους ναούς σε ορθόδοξες κοινότητες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης - και όχι μονον - για να τελούν τη θεία λειτουργία.

Δεν αναπαυόμαστε καθόλου με την εκχώρηση ή παραχώρηση ορθόδοξων ναών σε αιρετικούς ή αλλόθρησκους για να τους χρησιμοποιούν ως ευκτήριους οίκους.   

Το πραγματικό ερώτημα - στη συγκεκριμένη περίπτωση - είναι τι προτίθενται να κάνουν οι Παπικοί. Χρησιμοποιούν τον ιερό ναο της Αγίας Κυριακής προσωρινά επειδή σκοπεύουν να ανοικοδομήσουν δικό τους ναό ή ουσιαστικά έθεσαν με πονηριά υπό κατοχή ένα καθαρά ορθόδοξο εκκλησιαστικό και αρχαιολογικό μνημείο της Κύπρου;

Το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό από ότι - εκ πρώτης όψεως - φαίνεται. 

Σε πολλά τουρκοκυπριακά ή μικτά χωριά της ελεύθερης Κύπρου, το Κυπριακό κράτος συντηρεί τα τεμένη ως είχαν πριν το 1974, παρόλον ότι πολλά από αυτά προηγουμένως ήταν εκκλησίες τις οποίες οι Τούρκοι κατακτητές μετέτρεψαν με τη δύναμη των όπλων σε τεμένη.

Το άστοχο της προσέγγισης αυτής γίνεται καλύτερα κατανοητό αν λάβουμε υπόψη το εξής ερώτημα.

Αν μια μέρα ελευθερωθεί η Βόρεια Κύπρος θα εκχωρήσουμε ή θα παραχωρήσουμε τις ορθόδοξες εκκλησίες, που μετέτρεψαν οι κατακτητές μας σε τζαμιά, στους μουσουλμάνους για να τελούν τις δικές τους προσευχές;

No comments:

Post a Comment