Saturday, July 20, 2013

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΥ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ



ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΥ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=================

Διαβάσαμε, στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ, από το Πρακτορείο In.gr, το ακόλουθο εξαιρετικού ενδιαφέροντος ρεπορτάζ, που συμπυκνώνει την εικόνα που προσπαθεί να λανσάρει το Βατικανό για το νέο Πάπα:

“Υποδοχή «ροκ σταρ» ετοιμάζει η Βραζιλία στον Πάπα Φραγκίσκο.

Κατά χιλιάδες καταφθάνουν νέοι στο Ρίο ντε Ζανέιρο για να δουν τον Πάπα.

Κομίζοντας μήνυμα ταπεινότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και στήριξης στους φτωχούς, ο Πάπας Φραγκίσκος επιστρέφει τη Δευτέρα στην «αγκαλιά» της Λατινικής Αμερικής για να χοροστατήσει στις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας της Καθολικής Εκκλησίας.

Η Βραζιλία, η χώρα που επέλεξε ο ποντίφικας για το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό, ετοιμάζει στον 76χρονο Αργεντινό Φραγκίσκο ενθουσιώδη υποδοχή.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο νέοι αναμένεται να πλημμυρίσουν το Ρίο ντε Ζανέιρο για να βρεθούν κοντά στο γιγάντιο λευκό βωμό από όπου θα τους μιλήσει ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική.

Το «φαινόμενο Φραγκίσκος» είναι εμφανές, και όλοι ήδη συζητούν για την άφιξη του Πάπα.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στη Βραζιλία με την κινητοποίηση περίπου 35.000 αστυνομικών και στρατιωτών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα εξελιχθεί ομαλά η επίσκεψη που θα διαρκέσει από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή.

«Ιδιαίτερο» μέτρο ασφαλείας αποτελεί η απαγόρευση που επέβαλαν οι Αρχές στους νέους να φορούν μάσκες, με το βλέμμα στις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου όπου το «πρόσωπο» του Guy Fawkes έγινε γίνει σήμα κατατεθέν της διαμαρτυρίας.

Χιλιάδες νέοι έχουν ήδη ξεκινήσει από όλη τη Λατινική Αμερική το ταξίδι προς το Ρίο ντε Ζανέιρο, και ο ίδιος ο ποντίφικας ήλθε ήδη σε επαφή τους το Σάββατο μέσω Twitter ευχόμενος «ένα ασφαλές ταξίδι».

Χάρη σε δωρεές, ανάμεσα στους 30.000 Αργεντινούς πιστούς που θα φτάσουν στο Ρίο για να δουν τον δικό τους Πάπα θα βρίσκονται χιλιάδες από τις αποκαλούμενες φαβέλες του Μπουένος Άιρες, τις οποίες επισκεπτόταν ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο πριν γίνει Πάπας.

Θα συναντήσουν τα παιδιά από τις φαβέλες της Βραζιλίας - τις οποίες επίσης θα επισκεφθεί ο Φραγκίσκος κατά την παραμονή του στη χώρα- για να μοιραστούν ιστορίες για τον ποντίφικα που αποκαλούν με στοργή «Πάπα των παραγκουπόλεων».

Πολλοί δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τις αλλαγές που βλέπουν στην Καθολική Εκκλησία, και τους ίδιους. Αναφέρουν ότι ο πρώτες κινήσεις του Φραγκίσκου αναπτέρωσαν την πίστη τους.

Οι προτεραιότητες που θέτει ο Πάπας, η διαφορετικότητά και η αντισυμβατικότητά, η αμεσότητα στην επικοινωνία και η ταπεινότητα που αποπνέει έχουν ήδη αποδώσει, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως χαίρει μεγάλης εμπιστοσύνης και εκτίμησης μεταξύ των καθολικών.

Πρόσφατη δημοσκόπηση στην Ιταλία κατέδειξε πως το 96% των καθολικών εμπιστεύονται «πολύ» τον Φραγκίσκο, σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί από το «απόγειο» της παπικής θητείας του Ιωάννη Παύλου. Θετική άποψη έχει και το 84% των Αμερικανών καθολικών, συγκριτικά με 67% για τον προκάτοχό του Βενέδικτο ΙΣτ', ενώ και η Ευρώπη εμφανίζεται να «στηρίζει» Φραγκίσκο.

Ωστόσο, δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Καθολική Εκκλησία «αιμορραγεί» από πιστούς και η περίπτωση της Βραζιλίας, της μεγαλύτερης καθολικής χώρας στον κόσμο, είναι εμβληματική.

Όταν ο Ιωάννης Παύλος Β' έγινε ο πρώτος ποντίφικας που επισκέφθηκε τη Βραζιλία το 1980, το 80% των πολιτών της ήταν καθολικοί. Ο αριθμός αυτός κατρακύλησε στο 69% το 2010, και αυτή η τάση παρατηρείται σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, που αποτελεί και ένα από τα τελευταία «προπύργια» της Καθολικής Εκκλησίας εν μέσω της γενικής τάσης απομάκρυνσης από την καθολική πίστη -που ενισχύθηκε και από το μπαράζ σκανδάλων διαφθοράς και παιδεραστίας.

Η απάντηση του Φραγκίσκου στις προκλήσεις ήταν «να βρει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο για να αλληλεπιδράσει με τον κόσμο» μέσω της μορφής της επικοινωνίας που επιλέγει, αναφέρει ο καρδινάλιος του Σάο Πάολο Οντίλο Σέρερ.

Και αυτό είναι η πιο «ανθρώπινη» προσέγγιση. Ακόμη αρνείται να υπογράφει ως Πάπας, σπάνια αναφέρεται στον εαυτό του ως ποντίφικας, σκέφτεται το ρόλο του πιο πολύ ως ενός καλού πάστορα και ενός καλού προτύπου για άλλους πάστορες.

Είναι ο καρδινάλιος που χρησιμοποιούσε το μετρό, και είναι σήμερα ο Πάπας που παρακάμπτει τα φανταχτερά σύμβολα εξουσίας, αφήνοντας στην άκρη τα κόκκινα παπικά υποδήματα για τα παλιά δικά του μαύρα παπούτσια. Είναι ο ποντίφικας που παραμέρισε τα πολυτελή παπικά διαμερίσματα.”

Παραμύθια της Χαλιμάς.

Ο καρδινάλιος Μπεργκόλιο - νυν Πάπας Φραγκίσκος - προσπαθεί να περάσει ακριβώς αυτήν την εικόνα στον κόσμο που περιγράφει το ρεπορτάζ.

Καμιά εντύπωση δεν μας κάνει το γεγονός ότι  πετυχαίνει να δημιουργήσει πρόσκαιρη ευφορία στους πιστούς.

Ολα όσα κάνει είναι Ιησουίτικα και ψεύτικα και αργά ή γρήγορα - όπως όλα τα ψέματα - θα καταρρεύσουν. 

“Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια”, λέγει η γνωστή παροιμία. 

Ο μύθος που δημιουργεί συστηματικά, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του Βατικανού ο Πάπας Φραγκίσκος, θα καταρρεύσει κάτω από τα απανωτά χτυπήματα της ασυνέπειας και της ατελέσφορης πορείας του.

Παραθέσαμε πιο πάνω ολόκληρο το ρεπορτάζ - σκέτη προπαγάνδα -, όχι για να την προβάλουμε, αλλά για να δείξουμε ποια ψεύτικη εικόνα για τον Πάπα προσπαθεί να περάσει στον κόσμο το  Βατικανό.

Ηδη επισημάναμε - με σειρά άρθρων - πόσο παραπλανητική είναι η εικόνα του δήθεν ταπεινού και σεμνού Πάπα και πόσο εξόφθαλμα θεατρινίστικα συμπεριφέρεται σε όλα τα θέματα.

Η συνέχεια θα δείξει - και μάλιστα μετ’ ου πολύ - ότι ο ένας μετά τον άλλο θα καταρρέουν - ως χάρτινοι πύργοι - οι ισχυρισμοί και η Ιησουίτικη προπαγάνδα του Πάπα Φραγκίσκου.

No comments:

Post a Comment