Saturday, July 20, 2013

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΡΧΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ!



ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΡΧΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Δόγμα” το άρθρο του κ. Ιωάννη Λότσιου που επιγράφει “ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ; ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΔΥΟ ΠΑΠΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΔΡΑ.”

“Η εμφάνιση των δύο Παπών στα εγκαίνια του Αγάλματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στους κήπους του Βατικανού, αποδεικνύει μια σύγχυση και μια αποκάλυψη της διαρχίας στο Βατικανό.

Ένας εν ενεργεία Πάπας και ένας Επίτιμος, καθισμένοι δίπλα-δίπλα. Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ο κανονολόγος Carlo Fantappie είχε επισημάνει ότι η παραίτηση του Βενέδικτου θα θέσει σοβαρά προβλήματα στην κανονική δομή των ρωμαιοκαθολικών, την έννοια του παπικού πρωτείου και την έκταση των αρμοδιοτήτων μετά της λήξης της θητείας. 

Ωστόσο το Γραφείο Τύπου του Βατικανού είχε διαβεβαιώσει ότι ο Επίτιμος Πάπας θα είναι κρυμμένος από τον κόσμο, θα είναι στην προσευχή. 

Δεν είναι μόνο η διατήρηση του τίτλου Επίτιμος Πάπας που διατηρεί ο Βενέδικτος αλλά και η απεικόνιση της ισότητας μεταξύ των δύο Παπών. 
Αυτή η βασική λεπτομέρεια φαίνεται στον εγκαινιασμό του αγάλματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στην πέτρα που είναι το άγαλμα, δηλώνεται ξεκάθαρα: «Benedictus PP. XVI Anno VIII/Franciscus PP. Anno I» 

Η πρόσκληση προς τον Επίτιμο Πάπα Βενέδικτο ήταν προσωπική πρόσκληση του Πάπα Φραγκίσκου. Για τον Φραγκίσκο ο Βενέδικτος είναι ο «Παππούς του Βατικανού».

Το μήνυμα που στέλνει η επιγραφή αυτή και η κίνηση του Φραγκίσκου είναι απέναντι σε εκείνους που ήθελαν τον Επίτιμο Πάπα Βενέδικτο στην αφάνεια.

Η διαρχία αυτή εμφανίστηκε επίσης και από τον Πάπα Φραγκίσκο στην νέα Παπική Εγκύκλιο το Φως της Πίστης, που μίλησε για την εγκύκλιο «των τεσσάρων χεριών» και η οποία δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα. 

Ο Καρδινάλιος Κάσπερ, ιδιαίτερα αγαπητός στον Φραγκίσκο, δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι «υπάρχει μια συνέχεια στο δόγμα μεταξύ του Βενέδικτου και του Φραγκίσκου. Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν θα κάνει αλλαγές σε θέματα, όπως ηαγαμία των κληρικών, η χειροτονία των γυναικών ή άλλα που δεν αποτελούν μέρος της διδασκαλία της εκκλησίας». 

Ο Βενέδικτος είχε πει ότι θα είναι «στην αυλή του αγίου Πέτρου», στην «καρδιά» δηλαδή της παπικής εξουσίας. Ο Φραγκίσκος το έδειξε…”

Πολύ αγγελική η οπτική της θεώρησης των πραγμάτων από τον κ. Λότσιο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έγινε αρχηγός του Βατικανού ΜΟΝΟΝ επειδή το επέτρεψε και το προώθησε ο Πάπας Βενέδικτος. 

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν έχει κανένα λόγο να θέλει να συγκρουστεί με τον Πάπα Βενέδικτο νοουμένου ότι πρόκειται για διακεκριμένο Παπικό θεολόγο η σύμφωνη γνώμη του οποίου, για όλα τα θέματα, είναι πολυτιμότατη στον Πάπα Φραγκίσκο.

Οι δύο Πάπες - ο εν ενεργεία και ο Ομότιμος - δεν είναι άνθρωποι που έχουν ουσιαστικά διαφορετική προσέγγιση στα θεολογικά και στα ποιμαντικά θέματα.

Και οι δύο ανήκουν στον σκληρό πηρύνα των συντηρητικών Παπικών κληρικών, οι οποίοι δορυφορούσαν τον Πάπα Βοιτύλα, ο οποίος και τους ανέδειξε στην ανώτατη ιεραρχία του Βατικανού. 

Ο Πάπας Βενέδικτος έχει κάθε λόγο να στηρίξει τον Πάπα Φραγκίσκο, επειδή ανέλαβε το βάρος της αντιμετώπισης του σκανδάλου της διασύνδεσης του Βατικανού με την Σικελική μαφία, το οποίο ο Πάπας Βενέδικτος - λόγω ηλικίας, υγείας και βεβαρυμένου μητρώου για το σκάνδαλο της κάλυψης της παιδεραστίας - ήταν ανίσχυρος να αντιμετωπίσει.

Επομένως γιατί ο Ομότιμος Πάπας Βενέδικτος να κάνει αντιπολίτευση στον Πάπα Φραγκίσκο ή να μη τον βοηθήσει όσο μπορεί πιο ουσιαστικά;

Ή μήπως διαφέρει ποσώς η αντίληψή τους ότι η ένωση των Ορθοδόξων με τον Παπισμό πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις της Β΄ Βατικάνειας Συνόδου, που επιδιώκει να μας κάνει Ουνίτες;

Τι ακριβώς χωρίζει τους δύο Πάπες;

Απολύτως τίποτα!

No comments:

Post a Comment