Monday, October 1, 2012

ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ




ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============

Εγραψα πολλές φορές τον τελευταίο καιρό ότι είναι ουσιαστικό, αλλά αθόρυβο, το έργο που επιτελείται στην Εκκλησία της Αμερικής.

Οσο περισσότερο ξανοίγομαι και γνωρίζω τις κοινότητες της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας - και ιδιαίτερα του Μανχάταν - τόσο περισσότερο πείθομαι ότι αυτή είναι η αλήθεια.

Καταρχήν οι περισσότερες κοινότητες - ίσως και λόγω λειψανδρίας - δεν έχουν φραγκοχορωδίες. Οι ύμνοι ψάλλονται στη Βυζαντινή μελωδία.

Με πολλή επίσης χαρά διαπίστωσα ότι οι πλείστοι - αν όχι όλοι οι ιερείς - διαβάζουν τις ευχές μυστικά ή πολύ χαμηλόφωνα ώστε τελικά να είναι μυστική η ανάγνωσή τους.

Το ίδιο πρόσεξα ότι έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στα θυρανοίξια του ιερού ναού του Αποστόλου Πέτρου χωρίς να γνωρίζω αν είναι  πρακτική που ακολουθεί πάντοτε, επειδή ελάχιστες φορές εκκλησιάστηκα σε ναό που λειτούργησε.

Το πιο σπουδαίο είναι ότι - κατά το πλείστον - πολλοί αξιόλογοι, σεμνοί και ιεροπρεπείς κληρικοί υπηρετούν τις κοινότητες.

Το ακόμη πιο σπουδαίο είναι ότι οι άνθρωποι που εκκλησιάζονται στις κοινότητες στο Μανχάταν (εκτός από τον καθεδρικό) είναι μεν συνήθως αρκετές δεκάδες - κάποτε περισσότεροι -, πλην όμως στην πολύ μεγάλη τους πλειοψηφία είναι νέοι.

Χθες την Κυριακή, ύστερα από πολλά χρόνια - από τον καιρό που υπηρετούσε στο ναό ο σημερινός Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος - εκκλησιάστηκα στον Ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Μανχάταν. 

Πρόκειται για τεράστιο βυζαντινού ρυθμού ναό με παραδοσιακό χρώμα.

Ο ιερέας του π. Γεώργιος Πασιάς με τη βροντερή φωνή του και με την καθόλα παραδοσιακή του εμφάνιση επιβάλλεται αμέσως στους πιστούς.

Το κήρυγμα του δυναμικό και ουσιαστικό. 

Με αφορμή το “Ἀδελφοί, ὑμεῖς ἐστε ναὸς Θεοῦ ζῶντος, καθὼς εἶπεν ὁ Θεὸς «ὅτι ἐνοικήσω ἐν αὐτοῖς ...” μίλησε για τις εκτρώσεις και για το φιλελευθερισμό της Αμερικανικής αλλά και της Ελληνικής κοινωνίας.

Ανετα δίγλωσσος κάνει ένα πολύ ζωντανό και ουσιαστικό κήρυγμα που μαγνητίζει την προσοχή και προβληματίζει βαθειά τον ακροατή.

Υπάρχει εμφανής ιεροπρέπεια στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Ολα γίνονται ευσχημόνως και κατά τάξιν. Ούτε φραγκοχορωδίες, ούτε γυναίκες να ψάλλουν, ούτε οποιοσδήποτε νεωτερισμός.

Δόξα σοι ο Θεός. 

Ψηλαφούμε τη χάρη του Θεού σε τόσους τομείς της διακονίας της Εκκλησίας της Αμερικής.

Ας μην επιτρέπουμε στα όποια σκάνδαλα αναφαίνονται κατά καιρούς να γκρεμίζουν μέσα μας ότι ωραίο υπάρχει σε τόση αφθονία σε όλους τους τομείς της ζωής της Εκκλησίας μας.

“Ανάγκη ελθείν τα σκάνδαλα” κατά τον αδιάψευστον λόγον του Κυρίου.

Ας μου επιτραπεί η εξομολόγηση ότι θλίβομαι μεν βαθύτατα όποτε δημοσιοποιούνται σκάνδαλα, προσεύχομαι ο Θεός να μην επιτρέψει να γκρεμιστούν συνειδήσεις εξαιτίας τους, υποστηρίζω σθεναρά ότι όλοι όσοι σκανδαλίζουν πρέπει να καθαιρούνται, αλλά μόνον όταν βλέπω την εκκοσμίκευση να εισέρχεται θριαμβευτικά από την πόρτα - ή έστω αθόρυβα από το παράθυρο -στην Εκκλησία ή στην προσωπική μας ζωή σκανδαλίζομαι πραγματικά.

No comments:

Post a Comment