Monday, October 1, 2012

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ




Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
====================

Οι ιδανικές σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους είναι οι σχέσεις συναλληλίας, όταν οι δύο θεσμοί συνεργάζονται για το καλό της κοινωνίας χωρίς να επεμβαίνει ο ένας θεσμός στα interna sacra του άλλου. 

Ούτε Παποκαισαρισμός (τουτέστιν η Εκκλησία να διοικεί την Πολιτεία από το προσκήνιο ή το παρασκήνιο), ούτε Καισαροπαπισμός (δηλαδή το Κράτος να επεμβαίνει στα εσωτερικά θέματα της Εκκλησίας).

Οι εκατέρωθεν προσπάθεια επεμβάσεως στα εσωτερικά της Εκκλησίας ή της Πολιτείας είναι δεδομένη επειδή υπάρχουν σφαίρες που οι δύο θεσμοί έχουν - ως εικός - αντικρουούμενα συμφέροντα.

Αλλα ορίζει το Σύνταγμα μιας χώρας και διαφορετικά πράγματα επιτάσσει το Ευαγγέλιο τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς.

Οι Μορμόνοι λ.χ. στις ΗΠΑ θεσμοθέτησαν σε κάποια φάση την πολυγαμία η οποία όμως έρχεται σε σύγκρουση με το Αμερικανικό Σύνταγμα. 

Γι’ αυτό το κράτος επενέβη και ο ιδρυτής των Μορμόνων Τζόζεφ Σμιθ εξαγκάστηκε τουλάχιστον δημόσια να υποχωρήσει και να ανακαλέσει το θεσμό.

Στη Ρωσία πάλιν ο Πατριάρχης Κύριλλος ομολόγησε πρόσφατα ότι άλλη συμβουλή έδωσε στον πρόεδρο Πούτιν για το θέμα των εκτρώσεων και άλλες αποφάσεις πήρε η Πολιτεία.

Οι σχέσεις συναλληλίας δεν έχουν να κάνουν απλά και μόνον με θεσμούς και νόμους αλλά και με αντιλήψεις και με την ψυχοσύνθεση των εκκλησιαστικών και πολιτικών ηγετών που βρίσκονται στα πράγματα.

Οι δηλώσεις του Πατριάρχη της Ρωσίας Κύριλλου - κατά την πρόσφατη αναγόρευσή του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας στο οποίο αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας - σηματοδοτούν προς αυτή την κατεύθυνση:

“O Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος απέρριψε τις επικρίσεις που μιλούν για μία ισχυρή σχέση ανάμεσα στην Εκκλησία και τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας πως αυτοί οι στενοί δεσμοί λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας.

Ομάδες της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τους στενούς δεσμούς της Εκκλησίας με το κράτος.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της εκκλησίας και του κράτους και επέκρινε όσους ζητούν ένα εντελώς κοσμικό κράτος.

"Ο θεσμός της εξουσίας εμφανίστηκε στον κόσμο, σε μια κοινωνία επιρρεπή στην αμαρτία, για να μπορέσει να διασφαλιστεί πως σε αυτή την κοινωνία οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν μαζί», είπε ο Πατριάρχης σε ομιλία του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας στο οποίο αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας,

"Η υποστήριξη από την Ορθόδοξη Εκκλησία στο θεσμό του κράτους δεν ισοδυναμεί με την στήριξη του ενός ή του άλλου πολιτικού σχήματος».

"Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι η προστασία του θεσμού της εξουσίας συνιστά εγγύηση για μια ακμάζουσα κοινωνία", πρόσθεσε κλείνοντας ο κ. Κύριλλος.” (Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”).

No comments:

Post a Comment