Sunday, July 3, 2011

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: "ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ"



ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: “ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ”

==============


Την παρέμβαση της Ε.Ε. για να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και να συμβάλει στην εύρεση μίας δίκαιης λύσης για τη Μεγαλόνησο ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Μακαριώτατος στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνεται από την ευρωβουλευτή κυρία Αντιγόνη Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στην καταστροφή των ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας θησαυρών από την τουρκική εισβολή, ζητώντας την παρέμβαση των αρμοδίων της Ε.Ε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

"Θερμά συγχαίρουμε την Έντιμη Ευρωβουλευτή και ἀγαπητή μας Κυρία Αντιγόνη Παπαδοπούλου για την ωραία πρωτοβουλία της να διοργανώσει τη σημερινή εκδήλωση, που περιλαμβάνει την Έκθεση Φωτογραφίας «Window on European Cyprus», και, στη συνέχεια, το Κονσέρτο «Songs of our Soul».

Θερμά ευχαριστούμε, επίσης τον Έντιμο Πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Martin Schulz, που λαμπρύνει την εκδήλωση τόσο με την παρουσία του, όσο και με την προσφώνησή του.

Θερμά ευχαριστούμε, όμως, και όλους εσάς, που με την παρουσία σας τιμάτε την εκδήλωση και συμβάλλετε στην επιτυχία της.

Τόσο η Έκθεση Φωτογραφίας, όσο και το Κονσέρτο, τονίζουν δύο πράγματα:

Πρώτο, διαγράφουν την ταραγμένη ιστορική πορεία της Κύπρου και ασφαλώς και τη σημερινή δύσκολη κατάσταση, που επικρατεί στη νήσο από το 1974, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής, της διαίρεσης, της βίαιης εκδίωξης του μισού πληθυσμού από τα χωριά και τις πόλεις τους και της μεταφοράς και εγκατάστασης σ’ αυτά Τούρκων εποίκων, σε μια προσπάθεια αλλοίωσης της δημογραφικής σύνθεσης του πληθυσμού.

Δεύτερο, η Κύπρος, και στο παρελθόν, παρά την ταραγμένη ιστορική της πορεία, παρήγαγε μοναδικά έργα ανεκτίμητης αξίας, που ανήκουν και αποτελούν κτήμα του Ευρωπαϊκού και γενικότερα του Παγκόσμιου Πολιτισμού μας, αλλά και σήμερα, η σύγχρονη Κύπρος, παρά τα δεινά και τη συμφορά από τη συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή, είναι καθ’ όλα μια πολιτισμένη χώρα, μέλος της Ενωμένης Ευρώπης, που με συνέπεια δημιουργεί κουλτούρα, παράγει έργα και προσφέρει πολιτισμό στον κόσμο.

Η νήσος μας, παρ’ όλες τις σημερινές αντιξοότητες, βρίσκεται συστρατευμένη, υπερασπίζοντας τις ευρωπαϊκές αρχές, αξίες και ιδανικά.

Ο λαός μας, σεβόμενος και όλους τους άλλους λαούς, και όλους τους άλλους ανθρώπους ανεξαίρετα, παλεύει μέσα από τον Πολιτισμό, την Κουλτούρα, τη Μουσική και την Τέχνη να βρει και να φτάσει στην Ιθάκη του προορισμού του.

Ως Εκκλησία, στηρίζουμε το λαό μας σ’ όλες αυτές τις πολιτιστικές του δραστηριότητες, δημιουργίες και αναζητήσεις.

Από την άλλη, βέβαια, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τα αισθήματα βαθύτατου πόνου και λύπης μας για τις παντοειδείς συλήσεις και τις άλλες φοβερές καταστροφές, που υφίστανται συστηματικά τα μοναδικά και ανεκτίμητης αξίας έργα της χριστιανικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Θλιβόμαστε βαθύτατα, βλέποντας Ιερούς μας Ναούς, Ιερές μας Μονές και άλλους Ιερούς μας χώρους και σεβάσμια προσκυνήματά μας να καταστρέφονται, να μετατρέπονται σε κέντρα διασκέδασης και ψυχαγωγίας, να μεταβάλλονται σε σταύλους αλόγων ζώων, ή ακόμη να γίνονται τουρκικά τεμένη.

Θλιβόμαστε, επίσης, να βλέπουμε ιερές εικόνες μας και άλλα εκκλησιαστικά μας σκεύη και αντικείμενα να λεηλατούνται και να πωλούνται στο εξωτερικό.

Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν στρεφόμαστε ενάντια στους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι, σε τελευταία ανάλυση, υποφέρουν και αυτοί από την τουρκική εισβολή.

Στρεφόμαστε, όμως, ενάντια στην κατοχική δύναμη, την Τουρκία.

Και εδώ είναι που ζητούμε, και αναμένουμε, και τη δική σας ενεργό και αποτελεσματική παρέμβαση, την παρέμβαση της Ενωμένης Ευρώπης, για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ζητούμε, ακόμη, τη βοήθειά σας, ώστε να πεισθεί η Τουρκία να αποσύρει από την Κύπρο τα στρατεύματα εισβολής και τους εποίκους της, συμβάλλοντας έτσι στην εξεύρεση μιας σωστής και δίκαιης λύσης, σύμφωνης με τις ευρωπαϊκές αρχές, αξίες και ιδανικά.

Προσωπικά, βλέποντας το λαό μας να μην κάμπτεται, να μην απογοητεύεται και να μη λυγίζει μπροστά στην τουρκική εισβολή, στη διαίρεση της πατρίδας του και στην καταστροφή της πολιτιστικής του κληρονομιάς, αλλ’ αντίθετα να βρίσκει τη δύναμη και να έχει τη θέληση να τραγουδά, να παράγει, να δημιουργεί και να προσφέρει στην Ενωμένη Ευρώπη, αισιοδοξούμε για το ευτυχέστερο μέλλον της πατρίδας μας. Ευχαριστούμε."


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment