Monday, August 2, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 46






ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ

_______


Χριστιανική Βιβλιογραφία, Βιβλιογραφική ενημέρωσις, Τριμηνιαία κριτική έκδοση, Αρ. φύλ. 46, Ιανουάρ.- Μάρτιος 2010, σσ. 32.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

====================


Η “Χριστινιανική Βιβλιογραφία” είναι ένα από τα πιο προσφιλή μου περιοδικά. Την διαβάζω πάντοτε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι έντυπο ποιότητας. Η πιο ευανάγνωστη ίσως θρησκευτική έκδοση. Περιέχει πλήθος λακωνικών σχολίων που χτυπούν κέντρο. Ο εκδότης του κ. Στυλιανός Λαγουρός μιλά καθαρά, λακωνικά και σταράτα. Επί της ουσίας. Πάντοτε. Δεν χαρίζεται σε κανένα χωρίς να φεύγει ποτέ από τα πλαίσια της ευπρέπειας και του χριστιανικού ήθους.


Οι θέσεις του κ. Λαγουρού είναι σαφέστατες. Ακραιφνώς ορθόδοξες και σε θέματα Οικουμενισμού και σε θέματα Νεοβαρλααμισμού και για τους άθεους κρατούντες και για την κανονική τάξη στην Εκκλησία.


Σε αυτό το τεύχος, εκτός από τα εξαίρετα σχόλια του κ. Λαγουρού, παρατίθεται ένα πολύ σημαντικό κείμενο που επιγράφεται “Εξ Αγίου Ορους περί “μεταφράσεων”. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον “Ορθόδοξο Τύπο” και σε δεκάδες περιοδικά και ιστολόγια και το οποίο ελπίζω ότι θα εκδοθεί κάποτε σε αυτοτελές τεύχος. Είναι κείμενο Αγιορειτών Πατέρων που εγκαταβιώνουν σε τρεις καλύβες και τελούσαν υπό την άμεση εποπτεία του Γέροντος Παισίου. Απόλυτα εμπεριστατωμένο θεολογικά κείμενο που εκθεμελιώνει το Νεοβαρλααμικό φρόνημα των επίδοξων μεταφραστών της Θείας Λειτουργίας και των άλλων κειμένων της λατρείας της Εκκλησίας μας.


Θα ήταν παράλειψη να μην κάνω αναφορά στο καταπληκτικό άρθρο του κ. Λαγουρού για το λεγόμενο “Καιρό” (κατ’ άλλους “κακοκαιρία”), που ενέσκηψε ως δριμύς χειμών στα θεολογικά μας πράγματα. Μέλη της είναι οι νεωτεριστές, μεταπατερικοί, συναφειακοί, Νεοβαρλααμίτες, Οικουμενιστές θεολόγοι. “Καιροσκόποι” που ανέλαβαν εργολαβικά και με αποφευκτέο ζήλο το “θεάρεστο” έργο της διάσπασης του θεολογικού κόσμου. Επιδιώκουν την εισαγωγή κάθε είδους νεωτερισμού και στηρίζουν τους άθεους κρατούντες για να απογαλακτίσουν το ευλογημένο μας Γένος και την παιδεία από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Θέλουν να καταστήσουν το μάθημα των θρησκευτικών προαιρετικό, πολυπολιτισμικό, θρησκειολογικό και σε κάθε περίπτωση όχι ορθόδοξο. Αξιος ο μισθός τους!!! Χάρηκα ιδιαίτερα να διαπιστώσω ότι ο κ. Λαγουρός στο άρθρο του τους συγυρίζει δεόντως.


Συνιστώ θερμά τη “Χριστιανική Βιβλιογραφία”. Η ετήσια συνδρομή της είναι συμβολική και το περιεχόμενό της θησαυρός.


No comments:

Post a Comment