Monday, August 30, 2010

ΔΥΟ ΩΡΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ






ΔΥΟ ΩΡΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ “ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ”

ΓΙΑ ΤΟΝ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ

=============


lykourgos nanis είπε...


Ο αείμνηστος πλέον μητροπολίτης πρώην Φλωρίνης Αυγουστίνος υπήρξε αναντιλέκτως σημείο αντιλεγόμενο. Υψικάμινος αγάπης για το Χριστό και την Ελλάδα δε δίστασε να αντιπαρατεθεί με τις ποικίλες εξουσίες όταν έβλεπε πως αυτές, με τις πρακτικές που ακολουθούσαν, συντελούσαν στον αποχριστιανισμό και αφελληνισμό του λαού μας. Λόγω του εκρηκτικού του χαρακτήρα ήλθε κατά καιρούς σε ρήξη και με ομόφρονες και ομοτρόπους του επισκόπους και κληρικούς αλλά είχε το θάρρος να ομολογήσει κάποτε πως το μεγαλύτερο σφάλμα που έκανε στη ζωή του ήταν η αντιπαράθεσή του με τον αείμνηστο Ιερώνυμο Κοτσώνη. Και οι δύο αγαπούσαν με πάθος την Εκκλησία αλλά από διαφορετική οπτική αντίκρυζαν κάποιες πτυχές της εκκλησιαστικής ζωής. Ασυμβίβαστος, μαχητικός, αφιλοχρήματος, ασκητικότατος, ακέραιος, φίλος της ιεροκανονικής ευταξίας, ατρόμητος εθνικός αγωνιστής (καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Ιταλούς, με τεράστιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο (συσσίτια στην κατοχική Κοζάνη που έσωσαν από την πείνα 7000 συνανθρώπους μας), ιδρύματα στη Φλώρινα κι άλλα πολλά ων ουκ έστιν αριθμός! Είη η μνήμη του αιωνία!


*****


Ανώνυμος είπε...


Ο θάνατος του μαχητικού Επισκόπου κυρού Αυγουστίνου Καντιώτη ασφαλώς και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος, ως ένας "των συνηθισμένων ανθρώπων και μάλιστα Επισκόπων...."


Η διαδρομή του μέσα σ’ αυτή την ζωή υπήρξε εκκλησιαστικά θυελλώδης, σκορπίζοντας ανάμικτα αισθήματα ενθουσιασμού, προσδοκίας και ελπίδας, αλλά και μίσους και εμπάθειας εναντίον του.


Οι "λογικοί" του αιώνος τούτου του απατεώνος, τον αποκάλεσαν τρελλό και "Δόν Κιχώτη" όπως έλεγε αστειευόμενος σε μια παλαιότερη ομιλία του.


Υπήρξε αφιλάργυρος όσο ελάχιστοι, έθρεψε φτωχούς, ανήμπορους, ζητιάνους, χήρες, και ορφανά σ’ όποια πολιτική παράταξη κι αν ανήκαν, εξανεμίζοντας το μισθό του και τρώγοντας ο ίδιος ψωμί κι ελιές...


Μικρό παράδειγμα άμα τη αναλήψει της Μητροπόλεώς του, υπήρξε η εκποίηση του πολυτελούς Μητροπολιτικού αυτοκινήτου και η αναζήτηση ενός παλιού στρατιωτικού τζιπ από τον διοικητή της επαρχίας του για να κυκλοφορεί πάνω στα βουνά και στα άγονα χωριά της ακριτικής περιοχής του όπου ουδέποτε είχε πατήσει επίσκοπος!


Έλεγξε καταστάσεις και ανθρώπους διακινδυνεύοντας επανειλημμένως την ζωή του στην κατοχή, τόσο από τους Ιταλούς, όσο και από τους Γερμανούς, αλλά και τους γραικύλους "Έλληνες".


Οι δεξιοί τον έλεγαν κομμουνιστή, οι κομμουνιστές τον έλεγαν δεξιό, οι άθεοι τον έλεγαν τρελλό, αλλά ο Αυγουστίνος τους "κορόϊδευε" όλους, μια και εκινείτο υπεράνω προσώπων και καταστάσεων, λίθος προσκόμματος για τους αδαείς και πέτρα σκανδάλου για τους υπόλοιπους...


Ω, τίμιε πάτερ Αυγουστίνε Καντιώτη, εκεί που θα πας στους Ουρανούς να συναντήσεις τον Χριστό υπέρ του οποίου αγωνίσθηκες και κατεδιώχθης, και την Υπεραγία Θεοτόκο που σου παραχώρησε σημαδιακή ημέρα εξόδου σου απ’ αυτήν την ζωή, την ημέρα που με το Παλαιό Εορτολόγιο εορτάζεται η Αγία Κοίμησή της (28 Αυγούστου), πρέβευε και για όλους εμάς τους ευρισκομένους στην παρούσα γη, του κλαυθμού και του πόνου...


No comments:

Post a Comment