ΤΗ ΛΥΠΗ ΤΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΠΕΙΔΗ Η ΧΑΛΚΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΗ
==============
Τη λύπη του γιατί η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξακολουθεί να παραμένει κλειστή εξέφρασε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινιάζοντας εικαστική έκθεση στο χώρο της ιστορικής σχολής.
«Η περίπυστος αυτή Θεολογική Σχολή εξακολουθεί να παραμένει κλειστή», είπε απευθυνόμενος σε εκατοντάδες επισκέπτες που ήλθαν από την Αθήνα για τα εγκαίνια τη έκθεσης.
«Και τούτο παρά πάσαν προσδοκίαν». «Κατανοούν οι αρμόδιοι το άδικον αναστολής της λειτουργίας, υπόσχονται λύσιν, αλλ΄ ουδέν πλέον τούτου-τουλάχιστον προς το παρόν κάνουν», είπε.
Ο Πατριάρχης επανέλαβε - με νόημα - ότι ο λόφος στον οποίον βρίσκεται η Θεολογική Σχολή λέγεται «λόφος της ελπίδος» και «η ελπίς ου καταισχύνει» (Ρωμ. Ε΄, 5)».
Ο Πατριάρχης υπενθύμισε ακόμα ότι ο χώρος της Θεολογικής Σχολής που ανήκει στη Μονή της Αγίας Τριάδος παρέμενε και παραμένει πάντοτε ανοικτός «Δέχεται τους πολυπληθείς προσκυνητάς - καί όχι μόνον», είπε ο Πατριάρχης.
«Κηρύττομε, λοιπόν, την έναρξιν της σπουδαίας ταύτης εκθέσεως εικαστικών τεχνών εν ταις αιθούσαις της Σχολής, ευλογούντες πάντας τούς καλλιτέχνας και τους κοπιάσαντας διά την ευπρόσωπο ταύτη παρουσίασιν», κατέληξε απευθυνόμενος στους εξ Αθηνών επισκέπτες, και τον υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο που βρέθηκε στη Χάλκη των Πριγκιποννήσων προερχόμενος από τη Σαγκάη της Κίνας για να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης.
Νωρίτερα οι παρευρισκόμενοι στη Θεολογική Σχολή και ο υπουργός Πολιτισμού παρακολούθησαν το Μέγα Εσπερινό στον οποίο χοροστάτησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Η έκθεση «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη» έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες επισκέπτες από την Αθήνα και πολλούς από τους 101 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση. Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης που ενισχύει την έκθεση μέσα από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, βρίσκεται επίσης στην Κωνσταντινούπολη για το γεγονός και παρέστη και στα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.
Στην έκθεση συμμετέχουν 101 καλλιτέχνες με έργα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την έκθεση, λέει η Αναστασία Μάνου, που εμπνεύσθηκε και οργάνωσε την έκθεση.
Στις αρχές Οκτωβρίου, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
ΠΗΓΗ:
Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Η Ρομφαία”
ΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ.
ReplyDeleteΣΕ ΕΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΞΙΑ,ΓΙΑΥΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ.
Ορθά επισημαίνετε ότι για μας έχουν πνευματική αξία οι θησαυροί που μαγαρίζουν οι αλλόθρησκοι.
ReplyDeleteΓια τους Τούρκους όμως εκτός από οικονομική αξία αποτελούν εργαλείο καταπίεσης των ελάχιστων αδελφών μας που ακόμη παραμένουν στην Κωνσταντινούπολη και προσπάθεια στραγγαλισμού του Οικουμενικού Θρόνου.
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...cogito ergo sum!
ReplyDeleteDum spiro spero σημαίνει όσο ζω ελπίζω.
ReplyDeleteCogito ergo sum σημαίνει σκέφτομαι άρα υπάρχω.
Αλλά σε τελευταία ανάλυση έχεις δίκαιο! Αλίμονον οι Ορθόδοξοι να χάναμε την ελπίδα μας για το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.