Thursday, August 19, 2010

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΕΙ ΤΗ "ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΙΚΗ" ΘΕΟΛΟΓΙΑ



ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΕΙ

ΤΗ “ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΙΚΗ” ΘΕΟΛΟΓΙΑ



Toυ Αντινόης Παντελεήμονα

==================


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αντινόης κ.κ. Παντελεήμων, εφησυχάζων Μητροπολίτης του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ευρισκόμενος στη Γερμανία είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να κατηχήσει πολλούς Γερμανούς και μία μουσουλμάνα (το όνομα της οποίας δεν αναφέρεται για ευνόητους λόγους), «διαλεγόμενος τα περί της Βασιλείας του Θεού». Όλοι εξέφρασαν την επιθυμία να βαπτισθούν με τον κανονικό τρόπο, σύμφωνα με την Ορθόδοξο Παράδοση, δηλ. με την τριπλή κατάδυση και ανάδυση εντός καθαγιασμένου ύδατος και όχι μόνον με απλό μύρωμα.

Ο Σεβασμιώτατος Αντινόης διεκήρυξε ευθαρσώς ότι: «Το βάπτισμα όλων των αιρετικών ουδέποτε και κάτω από καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζεται ως κανονικό, αλλά αποτελεί «αλογία» και όχι «ευλογία», εφ’ όσον δεν μεταδίδεται καμμία Θεία Χάρις σ' αυτούς, αλλ' ούτε έχουν το Πνεύμα το Άγιο, διότι ο Θεός της Αληθείας δεν μπορεί να επαναπαύεται εκεί όπου βασιλεύει το ψέμα. Και έτσι, αντί να καθαρίζονται από τα αμαρτήματα τους, μολύνονται ακόμα περισσότερο. Γι αυτό τον λόγο, οφείλουν όλοι οι Ορθόδοξοι Κληρικοί, Επίσκοποι και Ιερείς, να ορθοτομούν τον λόγον της Αληθείας, να τηρούν ανόθευτες τις ιερές Παραδόσεις και να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας [...]

Το να δέχεται κανείς τους αιρετικούς Προτεστάντες με μόνον το Άγιο Μύρο δεν αποδεικνύει ειλικρινή αγάπη, αλλά άγνοια εκ μέρους των δικών μας κληρικών της Ορθοδόξου Θεολογίας και έλλειψη Ορθοδόξου εκκλησιαστικού φρονήματος, που δεν βοηθά τον πλανημένο να επιστρέψει στο Κανονικό Σώμα του Χριστού, που είναι μόνον η Ορθόδοξος Εκκλησία, αλλά τον οδηγεί ακόμα περισσότερο σε απόμακρα και ολέθρια συμπεράσματα περί της Πίστεως [...]

Γιατί αυτοί που αναγνωρίζουν το βάπτισμα των αιρετικών δεν αναγνωρίζουν και τα υπόλοιπα μυστήρια τους; Γιατί δεν κοινωνούν από το δικό τους ποτήριο; Τι τους εμποδίζει να συλλειτουργήσουν μ' αυτούς που δεν έχουν ιεροσύνη; Γιατί δεν αναγνωρίζουν τον γάμο των Ρωμαιοκαθολικών ή Προτεσταντών, αλλά απαιτούν να γίνεται ο Ορθόδοξος; Μήπως θέλουν να αναγνωρίσουμε την περιτομή των Εβραίων και Μουσουλμάνων, γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι, δήθεν, παιδιά του Θεού; Η απόφαση της Συνόδου των Ορθοδόξων Μητροπολιτών Γερμανίας, που δημοσιεύθηκε στις 28 Απριλίου 2005 (βλέπε το Ορθόδοξο Περιοδικό: St. Andreas-Bote, τεύχ. Ιου­νίου 2007, σελ. 18-20, ως και τον Χαιρετισμό του Μητροπολίτου Γερμανίας κ.κ. Αυγουστίνου προς την 10η Σύνοδο της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Βρέμη, Νοέμβριο 2008, βλέπε: St. Andreas-Bote, τεύχ. Δεκεμβρίου 2008, σελ. 13), διά της οποίας αναγνωρίζεται το βάπτισμα των ετεροδόξων, δηλαδή των αιρετικών Ρωμαιοκαθολικών και Προτεσταντών, ΔΕΝ είναι σύμφωνη προς την Ορθόδοξη Πίστη και Παράδοση, αλλά, θα τολμούσα να διακήρυξαν, ότι αποτελεί αβασάνιστη παραβίαση και εκβιασμό των Ιερών Κανόνων των Αγίων Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, δηλαδή της Μίας ενωμένης παγκόσμιας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Διότι, κανένα από τα παλαίφατα Ορθόδοξα Πατριαρχεία, Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας ή Ιεροσολύμων, ή κανένα από τα νεώτερα Πατριαρχεία Μόσχας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Γεωργίας, ή καμία από τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, ή το Άγιον Όρος ή το Θεοβάδιστο Μοναστήρι του Σινά, ΔΕΝ έλαβαν γνώση και δεν θα τολμούσαν να συμφωνήσουν ποτέ με τέτοια παράνομη απόφαση!

Αν οι Ορθόδοξοι Μητροπολίτες της Γερμανίας έσφαλλαν και έλαβαν μία τέτοια άλογη απόφαση, ας φροντίσουν διά ειλικρινούς μετανοίας να την διορθώσουν το συντομώτερο ώστε επαξίως να λέγεται μέσα στη Θεία Λειτουργία, ότι ορθοτομούν «τον λόγον της Αληθείας» [...] Εμείς οι Ορθόδοξοι οφείλομαι να ορθοτομούμε και να ομολογούμε «τον λόγον της Αληθείας» και να αγαπάμε όλους τους συνανθρώπους μας, άσχετα από τα θρησκευτικά τους πιστεύω, αλλά δεν θυσιάζομε την Αλήθεια της Θείας Αποκαλύψεως προς χάρη της ψεύτικης, υποκριτικής και συμφεροντολογικής αγάπης. Η υποχώρηση σε θέματα Ορθοδόξου Πίστεως, ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί καθαρά προδοσία κατά του ιδίου του Κυρίου και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού [...] Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου, αδελφοί μου! Ας κρατήσουμε ανόθευτη την Ορθόδοξό μας Πίστη, προς χάρη της οποίας οι Άγιοι Πατέρες θυσίασαν την ζωή τους. Ας γίνουμε εμείς το παράδειγμα με την χριστιανική μας ζωή, ώστε οι ετερόδοξοι να δουν τα καλά μας έργα και να επιστρέψουν από την οδόν της πλάνης τους».


ΠΗΓΗ:


Παρακαταθήκη

No comments:

Post a Comment