Monday, July 5, 2010

ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΘΑΡΡΑΛΕΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΦΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΟΥΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ:

ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ

==============


Τελέστηκε σήμερα από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης το μνημόσυνο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των συν αυτώ μαρτυρησάντων Αρχιερέων, Ιερέων και Λαϊκών κατά την 9η Ιουλίου 1821.


Στον επιμνημόσυνο του λόγο, ο Μητροπολίτης Πάφου αναφέρθηκε και στο θέμα της Παιδείας, λέγοντας ότι η Εκκλησία με την όλη δράση της, ιδιαίτερα όμως με τις πρωτοβουλίες της στο χώρο της Παιδείας, συνέβαλε στη διατήρηση της ταυτότητας και της αυτοσυνειδησίας του Ελληνισμού σ' όλη την περίοδο της τουρκικής κατάκτησης.


''Εγινε μια νέα προβατική κολυμβήθρα στα νερά της οποίας συντελέστηκε -και όχι μόνο μια φορά-το θαύμα της ανάνηψης από την εθνική παραλυσία. Η ελληνική παιδεία στάθηκε η πραγματική σχεδία του βίου μας. Ίσως αυτή τη δύναμη της παιδείας να έχουν υπόψη τους όσοι επιχειρούν σήμερα να μας αποκόψουν από το ελληνικό πρότυπο παιδείας και όσοι έθεσαν ως στόχο ζωής την παραχάραξη της ιστορίας μας'', συμπλήρωσε.


Αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, ο Πανιερώτατος είπε ότι Εεκείνο, όμως, που του προσέδωσε κορυφαία θέση στη συνείδηση του κυπριακού ελληνισμού ήταν η υπέρτατη θυσία του. Ο Κυπριανός έγινε θρύλος. Ο τάφος του έγινε τάφος ζωαρχίας για να αντλεί ο λαός του τα στοιχεία για τη νέα του ζωή, που θ' απεργάζονταν την ελευθερία του'', ανέφερε.


Η σημερινή επιμνημόσυνη τελετή, συνέχισε, ''έχει σκοπό να υπενθυμίσει ότι είμαστε γνήσιοι απόγονοι και συνεχιστές των Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821, συνέχεια της ίδιας φυλής''.


''Και να δώσει, γι' αυτό το λόγο, διά στόματος του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, αποστομωτική απάντηση σε όσους, δικούς μας και ξένους, θέτουν διλήμματα ανιστόρητα στο λαό, σ’ όσους με υποκλίσεις εθνικής ταπείνωσης και υπόσκαψης των συντεταγμένων αυτοπροσδιορισμού μας, υποθηκεύουν το μέλλον μας στους Τούρκους. Ηταν και τότε δύσκολες οι περιστάσεις και τα αδιέξοδα φοβερά. Υπήρχαν και τότε φωνές για αποδοχή των πραγματικοτήτων, που είχαν ως μέγιστη στόχευση των απλή φυσική επιβίωση για την αποφυγή χειρότερων δεινών, την αποφυγή μιας επαπειλούμενης γενοκτονίας'', συμπλήρωσε.


Το χρέος μας, είπε ο Μητροπολίτης Πάφου, είναι και σήμερα ξεκάθαρο.


''Οφείλουμε ανακτήσουμε την εθνική αξιοπρέπεια μας που παραμελήσαμε από καιρό. Η ανοχή μας, - το βλέπουμε καθημερινά-, εκτραχύνει όχι μόνο τον Τούρκο κατακτητή, αλλά και τον ίδιο τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών που αντί να υπερασπίζεται αρχές, μας λοιδορεί και μας εκβιάζει. Η ανοχή μας, εκτρέπει, πολλές φορές, και τους Ευρωπαίους εταίρους μας'', ανέφερε.


Ο Μητροπολίτης Πάφου είπε, παράλληλα, ότι ''βρισκόμαστε στην πλέον δεινή θέση της ιστορίας μας, με κύρια χαρακτηριστικά ένα ανελέητο εθνικό ξεκαθάρισμα και ένα βάρβαρο εποικισμό της κατεχόμενης γης μας''.


ΠΗΓΗ:


ΚΥΠΕ,


ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ “ΡΟΜΦΑΙΑ”


No comments:

Post a Comment