Monday, May 9, 2016

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΡΧΙΜ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΣΤΩΦ, ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ (ΚΑΙ ΦΘΟΡΑΣ)


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Λαμπτήρες θρησκευτικού φθορισμού (και φθοράς), Ό,τι λάμπει δεν είναι Χριστός, Εκδ. Μορφή εκδοθήτω, Αθήνα Σεπτέμβριος 2015, σσ. 437.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Σε μια εποχή απόλυτης σύγχυσης και πνευματικής πενίας, αλλά και εν ταυτώ πείνας, οι, αλλοτριωμένοι από αιώνων, χριστιανοί της Δύσεως πέσανε με τα μούτρα στη μελέτη, έρευνα κι εφαρμογή των παγανιστικών θεωριών και πρακτικών της μυστηριώδους και σαγηνευτικής Ασίας. Η πιο μεγάλη, θολή και βορβορώδης συνάμα πηγή, από την οποία αντλούν ακούραστα οι, άνευ ίχνους διακρίσεως, άνθρωποι του 20ου και 21ου αιώνος είναι η αχανής, ομιχλώδης και τελικά καθόλου εξωτική χώρα των Ινδών. Ο εκκοσμικευμένος Έλληνας των ημερών μας, που πιθηκίζει επικίνδυνα από καιρό και μιμείται άκριτα κι αδιάκριτα, καμμύοντας τους οφθαλμούς, ό,τι μας έρχεται από την «πεπολιτισμένην» Δύση δεν θα μπορούσε, κατ’ εξαίρεσιν, να απορρίψει την προκληση για περιήγηση στον  πνευματικό αυτό  σκυβαλότοπο. Όλα τα υποπροϊόντα του γεγηρακότος ασιατικού παγανισμού εισέβαλαν, με απίστευτη ταχύτητα, φορώντας το κοστούμι του μοντερνισμού κι ως προερχόμενα από τη Δύση, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά … παρένθετη μητέρα των ινδουιστικών, βουδιστικών, κινεζικών ιαπωνικών και λοιπων θεωριών. Οι αποκομμένοι, κατ’ ουσίαν, από την Ορθοδοξία άνθρωποι του καιρού μας, όλα αυτά τα κυνηγούν εμμανώς κι επιμόνως. Γιόγκα, γκουρού, σάκτι, καράτε, μάντρα, κάρμα, νιρβάνα, ζεν, κουγκ φου, φεγκ σούι, είναι έννοιες που σερβίρονται καθημερινά στο μοντέρνο λεξιλόγιο, αλλά και στην πνευματική τράπεζα, της οποίας εστιάτωρ δεν είναι κανείς άλλος από τον Βελίαρ, ήγουν τον Διάβολον. 

Σ’ αυτή τη διαμονική λεγεώνα αντιπαρατάσσεται με επάρκεια, ου την τυχούσαν, ο καλός κληρικός π. Ιωάννης. Ενδεικτικό του μόχθου και της κολοσσιαίας  προσπάθειας που έχει καταβάλει για τη συγγραφή αυτού του αντιπαγανιστικού εγχειριδίου (με τη διπλή σημασία, εύχρηστου βιβλίου, αλλά και μαχαίρας) είναι  το γεγονός ότι η βιβλιογραφία του καλύπτει 58 ολόκληρες σελίδες! Ο συγγραφέας με τη γνωστή του μεθοδικότητα ανατρέπει, ένα προς ένα, τα βασικά επιχειρήματα του ινδικού παγανισμού, κι όχι μόνο, κονιορτοποιώντας συστηματικά και πειστικά τα φληναφήματα περί διαδοχικών μετενσαρκώσεων, κάρμα, νιρβάνα κ.τ.ό. Ο υπομονετικός π. Ιωάννης δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει, στα πλαίσια πάντοτε του θέματός του, πλείστες όσες μεθόδους, που μπορούν  να κρατήσουν αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του σύγχρονου αναγνώστη. Τοιουτοτρόπως βλέπουμε να παρελαύνουν από τις σελίδες του μετα χείρας πονήματος ανέκδοτα, γελοιογραφίες, παροιμίες κ.τ.ό. Επιστρατεύει ακόμα και το γνωστό σατιρικό ποιητή Γεώργιο Σουρή και δεν έχει τον παραμικρό ενδιοιασμό να χρησιμοποιήσει και μερικά  πνευματωδέστατα σκίτσα του Αρκά.  

Ένα από τα πιο δυνατά σημεία του βιβλίου αποτελεί η σύγκριση της χριστιανικής πίστεως με όλες αυτές τις παγανιστικές ασιατικές θεωρίες. Τότε όποιος έχει ανοικτά και άγρυπνα τα μάτια της ψυχής του μπορεί να αναφωνήσει, χωρίς δεύτερη σκέψη, με τον Προφήτη: "Τι το άχυρον προς τον σίτον;" Περαίνοντας το λόγο θα ηθελα να ευχαριστήσω τον καλό π. Ιωάννη για τους υπέρμετρους κόπους που κατέβαλε για την αποπεράτωση του παρόντος. Δίνεται πληρωμένη απάντηση στο σκοτεινό και ζοφώδες αυτό σύγνεφο, που μας έρχεται από την Ανατολή … μέσω Δύσεως. Άξιος, για μια ακόμη φορά, ο μισθός του.

No comments:

Post a Comment