Monday, March 7, 2016

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ


ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Θρησκευτικά”:

“Σε σύσκεψη κορυφής μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2016, αποφασίσθηκε η δημιουργία ειδικής επιτροπής για την εξέταση του περιεχομένου και την αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Με εισήγηση του Προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γ. Κουζέλη, προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ν. Φίλη, η εν λόγω επιτροπή αποτελείται από τα κάτωθι μέλη:

1. Γεράσιμος Κουζέλης, Καθηγητής Επιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του ΙΕΠ

2. Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος ΥΠΠΕΘ, Προϊστάμενος Γραφείου Α του ΙΕΠ

3. Μάριος Μπέγζος, Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας του Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ

4. Εμμανουήλ Περσελής, Καθηγητής της Θεωρίας και Πράξης της Xριστιανικής Aγωγής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας ΕΚΠΑ

5. Αγγελική Ζιάκα, Επικ. Καθηγήτρια Θρησκειολογίας του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ

6. Άγγελος Βαλλιανάτος, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Β΄ Αθήνας, Αν. Αττικής, Εύβοιας

7. Γεώργιος Στριλιγκάς, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Κρήτης.”

Μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων της 7μελούς επιτροπής που θα εξετάσει το περιεχόμενο και την αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών ελπίζω να μην έχει κανένας αμφιβολίες ότι το μάθημα των Θρησκευτικών έχει εναποτεθεί στα χέρια του κ. Γιαγκάζογλου. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Στην επιτροπή μαζί με τον Γιαγκάζογλου είναι διορισμένα εντελώς προσκείμενα στις απόψεις του πρόσωπα γεγονός που δείχνει ότι ο Σύμβουλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα λύνει και θα δένει κατά το δοκούν.

Από καιρό επσημάναμε ότι οι όποιες καλές προθέσεις της Ιεράς Συνόδου και ειδικά του Σεβ. Ναυπάκτου θα ακυρώνονταν στην πράξη αφού ο κ. Γιαγκάζογλου θα έμενε ο ρυθμιστής των δεδομένων που αφορούσαν το μάθημα των Θρησκευτικών.

Τα πράγματα είναι τραγικά για το μάθημα των Θρησκευτικών και μόνον μια πολιτική αλλαγή θα μπορούσε να αποτρέψει το μοιραίο.

Ας δούμε τι αποφάσεις θα πάρει γι' αυτό το ζήτημα και η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

No comments:

Post a Comment