Monday, March 28, 2016

ΔΕΝ ΓΕΦΥΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ


ΔΕΝ ΓΕΦΥΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Απέτυχε η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο οποίος προσκάλεσε τους Πατριάρχες Αντιοχείας και Ιεροσολύμων σε κοινή συνάντηση στην Κύπρο για να διευθετηθεί η έριδα για τη δικαιοδοσία του Κατάρ.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε μόνον ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ενώ ο Πατριάρχης Αντιοχείας έστειλε αντιπρόσωπο. Παρόλα αυτά το χάσμα των δύο Πατριαρχείων και μετά τη συνάντηση παραμένει αγεφύρωτο.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας τηρεί πολύ σκληρή στάση για το θέμα επειδή γνωρίζει ότι μπορεί να εκβιάσει λύση σύμφωνα με τις επιθυμίες του.

Συγκεκριμένα γνωρίζει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο πιέζει παρασκηνιακά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να ενδώσει στις απαιτήσεις του Πατριαρχείου Αντιοχείας επειδή θέλει να συνέλθει ομαλά η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος. 

Αν η έριδα για τη δικαιοδοσία του Κατάρ δεν διευθετηθεί μέχρι τότε υπάρχει κίνδυνος ο Πατριάρχης Αντιοχείας να μην παρευρεθεί στην Πανορθόδοξη Σύνοδο ή να παρουσιαστεί μεν αλλά να αρνηθεί να υπογράψει τις αποφάσεις της. 

Έτσι ο πατριάρχης Αντιοχείας γνωρίζει ότι έχει το απάνω χέρι στη διαμάχη και τηρεί -και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να τηρεί- σκληρή στάση μέχρι τέλους επειδή έχει βάσιμες ελπίδες ότι θα πάρει αυτά που ζητά.

Οι πιστοί, φυσικά, παρακολουθούν αποκαρδιωμένοι τους δύο Πατριάρχες να ερίζουν για μια ενορία, ενώ παραμένουν αδιάφοροι για τον οικουμενιστικό χαρακτήρα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Για τη δικαιοδοσία μιας ενορίας χαλούν τον κόσμο και για τα θέματα της πίστεως ομονοούν στην ασέβεια.

No comments:

Post a Comment