Wednesday, March 2, 2016

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝ ΠΡΟΙΔΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝ ΠΡΟΙΔΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Είναι φανερόν ότι στην Εκκλησία της Ελλάδος η πλάστιγγα έχει γύρει αποφασιστικά υπέρ της απόρριψης του κακόδοξου κειμένου της ε΄ Προσυνοδικής Διάσκεψης που αφορά τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τους ετερόδοξους.

Η επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμεών δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις εκ μέρους των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη συγκρότηση και τη θεματολογία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Παρόλον ότι η αναφορά του Σεβ. Νέας Σμύρνης δεν είναι απολύτως αρνητική έναντι του κειμένου διατυπώνει με σαφήνεια τους φόβους του ότι ένα κείμενο που δεν είναι διατυπωμένο με δογματική και κανονική ακρίβεια είναι δυνατόν να προκαλέσει σεισμό αντιδράσεων στη συνείδηση των πιστών.

Οι αντιρρήσεις του Σεβ. Νέας Σμύρνης δεν εστιάζονται μόνον στο κακόδοξο κείμενο της Προσυνοδικής Διάσκεψης για τον Οικουμενισμό. Εκφράζει με έντονο τρόπο τη διαφωνία του για τη μη συμμετοχή όλων των επισκόπων της Ορθοδοξίας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και τη λύπη του επειδή σοβαρά θέματα, όπως ο τρόπος ανακήρυξης του Αυτοκεφάλου και το Ημερολογιακό ζήτημα, δεν συμπεριλήφθηκαν στο θεματολόγιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Η παρέμβαση του Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμεών έχει μεγάλη σπουδαιότητα και προδικάζει εν πολλοίς την απόφαση που θα εκδώσει η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Ευχαριστούμε θερμά και υικά τον Σεβ. Νέας Σμύρνης για την παρέμβασή του και κατανοούμε πλήρως την απόφασή του να μη συμμετάσχει για προσωπικούς λόγους στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

No comments:

Post a Comment