Tuesday, July 2, 2013

ΙΔΟΥ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ



Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Στο ιστολόγιο “Σωτήριος Λογος” διαβάσαμε ένα ωραίο κείμενο του κ. Θεόδωρου Καλμούκου, από την εφημεριδα ο “Εθνικός Κήρυξ” της Νέας Υόρκης, από το οποίο παραθέτουμε στη συνέχεια εκτενή αποσπάσματα:

“Πριν λίγες μέρες μέσα στη Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, μια ομάδα κυριών της Εθνικής Φιλοπτώχου με επικεφαλής τον Επίσκοπο Ζήλων Σεβαστιανό αρχιγραμματέα της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής και πνευματικό σύμβουλο της Φιλοπτώχου και την πρόεδρο της Οργάνωσης, Αφροδίτη Σκιαδά, έψαλλαν κάτω από το εικόνισμα της Παναγιάς σιγανά, «δια τον φόβον των Τούρκων» το θρυλικό τροπάρι της, «τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια».

Επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη και το Φανάρι με αφορμή την ονομαστική γιορτή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και κόμισαν κατά την επιστροφή τους «μήνυμα αγάπης και ενότητας», όπως είπε σε δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Επίσκοπος Σεβαστιανός. Τόνισε πως «ήταν μία πνευματική αναγέννηση πραγματικά η επίσκεψή μας στο παλαίφατο Πατριαρχείο μας όπου φυλάγουν Θερμοπύλες. Πήγαμε και για υποστήριξη αλλά και για να πάρουμε κι εμείς στήριξη για τη δική μας διακονία εδώ». Δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα λόγω των διαδηλώσεων και των εξεγέρσεων εκεί.

Για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο είπε, ότι «δεν φοβάται τα προβλήματα και τις δυσκολίες, αγωνίζεται με αγωνιστικό πνεύμα για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αφροδίτη Σκιαδά, μιλώντας στον «Ε.Κ.», χαρακτήρισε την επίσκεψη τους ως «όνειρο» και συμπλήρωσε «ήταν η πραγματοποίηση ενός ονείρου για όλους μας αλλά ιδιαίτερα για τις κυρίες που πήγαιναν για πρώτη φορά εκεί». Τόνισε πως «σκοπός του ταξιδιού μας ήταν να δείξουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας για τον Πατριάρχη και τους ανθρώπους μας εκεί». Είπε ότι «νομίζω πως είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο».

Ο Πατριάρχης έκανε δώρο στη Φιλόπτωχο μία εικόνα του Αγίου Βαρθολομαίου για να την αναρτήσουν στο καινούργιο ιδιόκτητο οίκημα που απόκτησε η Φιλόπτωχος πριν λίγους μήνες σε περίοπτη θέση στο Μανχάταν και στο οποίο θα μετακομίσει στο τέλος του Ιουλίου.

Οταν ρωτήσαμε την κ. Σκιαδά πώς αισθάνεται που η Φιλόπτωχος απόκτησε το δικό της Κέντρο επί δικής της προεδρίας, είπε ότι «δεν έχει σημασία ποιας προεδρίας ήταν αλλά το γεγονός ότι το αποκτήσαμε και ότι ήταν το σωστό πράγμα που έγινε για την Οργάνωση να έχει ένα δικό της οίκημα μέσω του οποίου θα επεκτείνει την αποστολή της».

Είπε ότι η Φιλόπτωχος «είναι σε εξαιρετική κατάσταση, πηγαίνει πολύ καλά» και συμπλήρωσε πως «δεν θέλω να μιλήσω για χρήματα, αλλά απλώς πληροφοριακά σας λέγω ότι οι χορηγίες που δώσαμε το έτος 2012 ήταν οι μεγαλύτερες από ποτέ και ανήλθαν στο ένα εκατομμύριο εξακόσιες είκοσι τέσσερις χιλιάδες δολάρια». Υπογραμμίζεται ότι η Φιλόπτωχος βοήθησε με το παραπάνω ποσό ιδιώτες που είχαν ανάγκη για διατροφή, στέγη και φάρμακα, σε κοινωνικές υπηρεσίες, υποτροφίες σε φοιτητές του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής.

Η Φιλόπτωχος, σύμφωνα με την κ. Σκιαδά, έχει ανά την Αμερική «περί τα 475 τμήματα, τα οποία αναλογούν σε 27.000 μέλη», ενώ στην ερώτηση αν θα μπορούσαν να έχουν περισσότερα, είπε «βέβαια θα μπορούσαμε και εργαζόμαστε πάνω σ' αυτό το θέμα».

Υπενθυμίζεται ότι η Φιλόπτωχος είναι η ιδιοκτήτρια της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου, καθότι έχει στη διάθεσή της και τον τίτλο κυριότητας. Αναφορικά με την οικονομική στήριξη «η φιλόπτωχος δίνει στην Ακαδημία 25.000 δολάρια το μήνα, καθώς και επί πλέον ενίσχυση για βοηθητικά μαθήματα για τους μαθητές και συμβάλλουμε όσο και όπως μπορούμε».

Την όλη διοργάνωση της επίσκεψης είχε επιμεληθεί η νομική σύμβουλος της Φιλοπτώχου, η δικηγόρος Ανίτα Καρταλοπούλου, η οποία είπε στον «Ε.Κ.» πως «ήταν μία καταπληκτική εμπειρία, όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι και έγιναν απόστολοι του καλού μηνύματος του Πατριαρχείου, της Χάλκης, της Κωνσταντινούπολης». Η κ. Καρταλοπούλου έχει μία αυξημένη ευαισθησία και αγάπη για τα παιδιά του Ζωγράφειου Σχολείου τα οποία φροντίζει παντοιοτρόπως και για τα οποία, είπε, «μας περίμεναν στην είσοδο με λουλούδια».

Η κ. Καρταλοπούλου είπε πως «ψάλλαμε και κάναμε και προσευχή στην Αγία Σοφία και η ομάδα μας αποφασίσαμε κάθε Πέμπτη στις 12:35 θα λέμε και μία προσευχή για το Πατριαρχείο και τους Ορθόδοξους στην Κωνσταντινούπολη».

Η κ. Καρταλοπούλου ανέφερε επίσης ότι «η Χάλκη ήταν η μεγάλη έκπληξη για μας, διότι είδαμε μία Χάλκη ανανεωμένη, πολύ πιο περιποιημένη, το Μοναστήρι έχει αρχίσει και λειτουργεί πάλι και είδαμε και τα σχέδια για το μέλλον. Ο Μητροπολίτης Eλπιδοφόρος είναι νέος, ενημερωμένος και άνθρωπος της δράσης».

Τι σημαίνουν στην πράξη όσα ωραία καταγράφει ο κ. Καλμούκος συζητώντας με τους υπευθύνους του προσκυνήματος της “Φιλοπτώχου” στη Βασιλεύουσα;

Οτι στην Εκκλησία της Αμερικής επιτελείται σπουδαίο έργο, αλλά επειδή γίνεται σεμνά και ταπεινά και χωρίς τυμπανοκρουσίες - όπως το θέλει ο Χριστός -, ορισμένοι δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν το μέγεθος της προσφοράς της.

Η Φιλόπτωχος κάνει σπουδαία δουλειά. Προσφέρει εκατομμύρια για φιλανθρωπικούς και εθνικούς σκοπούς. 

Οτι γίνεται γίνεται από αγάπη προς τον Χριστό, την Ομογένεια, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ελλάδα. 

Οι υπεύθυνοι του έργου ούτε τους θεατρινισμούς που μετέρχεται - επί καθημερινής βάσεως - ο Πάπας Φραγκίσκος μιμούνται, ούτε τις δημόσιες σχέσεις, που προδίδουν το Ευαγγελικό ήθος πολλών άλλων υιοθετούν. 

Και ο Σεβασμιότατος και οι κοινότητες και τα μοναστήρια και η Φιλόπτωχος και άλλοι φορείς της Ομογένειας προσφέρουν πολύ σημαντικό έργο που αξίζει την αγάπη, το σεβασμό και την ενθάρρυνσή μας. 

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. 

Ούτε ότι δεν είναι απολύτως επιβεβλημένη η ταχεία απόρριψη των νεωτερισμών και των κάθε λογής προτεσταντικών επιδράσεων που μας κληροδότησαν οι Αρχιεπίσκοποι Αμερικής Αθηναγόρας και Ιάκωβος.

No comments:

Post a Comment