Saturday, July 6, 2013

ΠΕΡΙΕΡΓΟ! ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΕΣ;



ΠΕΡΙΕΡΓΟ! ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΕΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάσαμε έκπληκτοι στον ιστοχώρο:

“Στο Δαφνί o 38χρονος που έβγαλε τα μάτια της μητέρας του.
Νέα στοιχεία που αφορούν στην ψυχολογική κατάσταση του 38χρονου άνδρα από την Πάτρα ο οποίος πριν από τέσσερα εικοσιτετράωρα έβγαλε τα μάτια της 72χρονης μητέρας του στην περιοχή της Αγυιάς φέρνει στο φως το patrastimes.gr. Ο 38χρονος με εντολή εισαγγελέα μεταφέρθηκε και κλείστηκε στο Δαφνί. Είχε προηγηθεί η αποστολή εκ μέρους του εγγράφου προς την ψυχιατρική κλινική του ΠΠΝΠ με την οποία ζητούσε ψυχιατρική γνωμάτευση σχετικά με την κατάσταση του δράστη.

Η απάντηση της ψυχιατρικής κλινικής ήταν πως η ψυχική κατάσταση του άντρα ήταν τέτοια ώστε δεν είναι σε θέση ούτε να απολογηθεί. Στο μεταξύ σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση σύμφωνα με την οποία, λίγα εικοσιτετράωρα πριν ο 38χρονος βγάλει τα μάτια της μητέρας του, είχε μόνος του μεταβεί στην ψυχιατρική κλινική του Ρίου και ζήτησε να του κάνουν εισαγωγή γιατί δεν αισθανόταν καλά. Ωστόσο οι γιατροί δεν του έκαναν εισαγωγή καθώς υπήρχε πληρότητα κλινών.”

Διερωτόμαστε: Δεν είχε υπόψη του ο δράστης ότι δεν υπάρχουν ψυχοπάθειες και πήγε και έβγαλε τα μάτια της μητέρας του; 

Και γιατί ένιωσε ότι χρειαζόταν επείγουσα ιατρική βοήθεια πριν κάνει το έγκλημα και πήγε σε ψυχιατρική κλινική για να τον βοηθήσουν;

Θα διερωτούνται ίσως ορισμένοι αναγνώστες. 

Ποιοι είναι αυτοί που κατάργησαν τις ψυχοπάθειες;

Ορισμένοι πνευματικοί, οι οποίοι νομίζουν ότι, επειδή γνωρίζουν θεολογία, είναι ταυτόχρονα ειδικοί επί παντός του επιστητού και αποφαίνονται - εν τη πανθαυμάστω αυτών πολυμερή σοφία - για ψυχιατρικά θέματα, ασχέτως του ασήκωτου βάρους που φορτώνουν έτσι στους ώμους σκληρότατα δοκιμαζομένων συνανθρώπων μας.

Αντί να δοξάσουν τον Θεό επειδή δεν επέτρεψε να περάσουν οι ίδιοι και η κατά σάρκα οικογένειά τους από αυτή την απίστευτα σκληρή δοκιμασία, και αντί να προτρέπουν τους ψυχασθενείς να ακολουθούν τη φαρμακευτική αγωγή που τους καθορίζουν οι ψυχίατροί τους, αποφαίνονται με αφόρητα ενοχλητική και επικίνδυνη αυταρέσκεια, για θέματα για τα οποία δεν έχουν απολύτως καμία παιδεία ή γνώση.

Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης έχει ή τουλάχιστον είχε στο παρελθόν τέτοιες ιδεοληψίες. Νομίζω ότι δυστυχώς εξακολουθεί να εμφορείται από την ίδια πλάνη.

Δεν είμαι εντελώς σίγουρος ποια είναι η θέση του π. Σαράντη για το θέμα, αν και με ανησυχούν ιδιαίτερα κάποια δημοσιεύματα του ιστολογίου "Αναβάσεις". 

Η χειρότερη - ή τουλάχιστον μια από τις χειρότερες περιπτώσεις που γνωρίζω -, είναι του π. Κωνσταντίνου Στρατηγόπουλου, ο οποίος εμπόδιζε τα πνευματικά του παιδιά να παίρνουν ψυχοφάρμακα ή τους καθόριζε τη δόση με ολέθρια φυσικά αποτελέσματα για τους ψυχασθενείς. 

Πληροφορούμαι - ελπίζω οι πληροφορίες που μου δόθηκαν να είναι ακριβείς - ότι τα ολέθρια αποτέλεσματα της ποιμαντικής του στάσης έναντι των ψυχασθενών ανάγκασαν τον π. Κωνσταντίνο να διαφοροποιήσει - σε κάποιο βαθμό - την πλάνη του ότι δεν υπάρχουν ψυχοπάθειες.

Απορία: Αφού ορισμένοι  "καθάρισαν" - κατά τη λαική έκφραση - με τις ψυχοπάθειες, δεν ξεπαστρεύουν επίσης τις καρκινοπάθειες, τις νεφροπάθειες, τις καρδιοπάθειες κτλ., για να γλυτώσει οριστικά ο κόσμος από τις αρρώστιες;

Ή μήπως δεν βρήκαν ακόμη τα σχετικά Πατερικά χωρία και ρητά από σύγχρονους Γέροντες για να αντιμετωπίσουν αυτές τις ασθένειες;

Τους παρακαλούμε μόνον θερμά όποια θεραπεία προτείνουν να μην οδηγεί παιδιά να βγάζουν τα μάτια της μητέρας τους.

Ακου δεν υπάρχουν ψυχοπάθειες, επειδή το λέγει ο τάδε Γέροντας ή επειδή κάποιοι αναζητούν απάντηση για ιατρικά - και όχι για πνευματικά και θεολογικά - προβλήματα στα συγγράμματα των Πατέρων της Εκκλησίας!

No comments:

Post a Comment