Saturday, July 3, 2010

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΣΠΕΡ ΣΤΟΝ ΚΟΧ...



ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΠΑΛΑΜΑΝΤ ΚΑΙ ΡΑΒΕΝΝΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΡΟΛΟ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ!!!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΣΠΕΡ ΣΤΟ ΚΟΧ...

Η σημασία της αλλαγής φρουράς στην προεδρία του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών, για τον διάλογο Ρωμαιοκαθολικών-Ορθοδόξων

Του Nat da Polis
==================
Μετά από 11 χρόνια στην προεδρία του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών ο καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ (Walter Kasper) υπέβαλε την παραίτηση του σε ηλικία 77 ετών. Ως γνωστόν στην Καθολική Εκκλησία οι επίσκοποι και οι καρδινάλιοι είθισται να υποβάλλουν την παραίτηση τους και να αποχωρούν από την ενεργό δράση μόλις συμπληρώσουν το 75ο έτος της ηλικίας τους. Εναπόκειται στον Πάπα το πότε τις κάνει αποδεκτές. Στην περίπτωση του Καρδιναλίου Κάσπερ, όπως συνέβη και με μερικά ακόμα πρόσωπα, ο Πάπας αποφάσισε να τον διατηρήσει στη θέση του για ακόμη 2 χρόνια. Και αυτό γιατί ο Καρδινάλιος Κάσπερ είχε μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα του Θεολογικού διαλόγου. Το 1999 ανέλαβε τη γραμματεία του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της Ενότητας των Χριστανων και το 2001 προήχθη στη προεδρία του Συμβουλίου σε αντικατάσταση του Καρδιναλίου Cassidy και του αειμνήστου Dupre. Τον ίδιο χρόνο ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ τον προήγαγε σε Καρδινάλιο.
Άνθρωπος της διανόησης, πολύ νωρίς αντιλήφθηκε τη σημασία και την αξία του διαλόγου μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων και ορμώμενος απο τις διακυρήξεις της Β΄ Βατικανής Συνόδου, όπου υιοθετήθηκε ότι οι ορθόδοξες Εκκλησίες είναι αδελφές Εκκλησίες, έδωσε μια ώθηση στο διάλογο μεταξύ των δύο Εκκλησιών, συμβάλλοντας στην εξέλιξή του από «διάλογο διπλωματίας» σε «Θεολογικό διάλογο», όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, και για τον οποίο εργάσθηκε με ενθουσιασμό. Και σε αυτό βρήκε έναν σημαντικό συνοδοιπόρο, τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η μεταξύ τους επικοινωνία και αλληλοκατανόηση έδωσε μια νέα τροπή στο διάλογο, προϊόν των οποίου είναι το κείμενο της Ραβέννας, το οποίο χαρακτηρίστηκε και σαν ο «οδικός χάρτης» της πορείας προς την ένωση των χριστιανών, ξαναφέρνοντας στην επιφάνεια την ξεχασμένη εκκλησιολογική παράδοση.


Ο Καρδινάλιος Walter Kasper στην συνέντευξη τύπου που έδωσε πριν την αποχώρηση από την θέση του Πρόεδρου του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών, χαρακτήρισε αυτή την εμπειρία σημαδιακή. «Ο οικουμενισμός δεν είναι για την Εκκλησία μια προαιρετική επιλογή πολυτέλειας, αλλά αποτελεί συστατικό στοιχείο και βασικό στόχο της. Ο οικουμενισμός δεν γίνεται αν είμαστε καθισμένοι πίσω από ένα γραφείο, με μόνο με το διάλογο. Ο διάλογος είναι ζωή και είναι κομμάτι της Εκκλησίας» είπε μεταξύ άλλων ο Καρδινάλιος Κάσπερ.

Δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι επί της προεδρίας Κάσπερ αυξηθήκαν σημαντικά οι υποτροφίες προς τους Ορθόδοξους φοιτητές, γιατί αποτελούσε πεποίθησή του ότι μόνο η αλληλογνωριμια και ο διάλογος φέρνει κοντά τους ανθρώπους του Θεού και αμβλύνει τις αντιπαραθέσεις.

Είναι πλέον διάχυτη η εντυπωση στον καθολικό κόσμο ότι, σε μια de facto οικονομικά παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, αλλά πολιτικά ανύπαρκτη, βασισμένη σε ένα εξτρεμιστικό ατομισμό που διέλυσε κάθε κοινωνικό ιστό, μονό η φωνή μια ενωμένης εκκλησίας μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο σε αυτή την ασυδοσία. Και ο μόνος τρόπος, θέλοντας και μη, σχολιάζουν βατικανιστες δημοσιογράφοι, είναι η ενίσχυση και επιτάχυνση του οικουμενικού διάλογου.

Αυτή τη παρακαταθήκη παραλαμβάνει, ο ηλικίας 60 ετών Επίσκοπος Βασιλείας (Ελβετια) και από 1 Ιουλόου Αρχιεπίσκοπος, Κούρτ Κοχ (Kurt Koch), καθηγητής Δογματικής στο Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης και ήδη μέλος της επιτροπής διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών.
Ο Κούρτ Κοχ, στην πρώτη του συνέντευξη στο Ραδιόφωνο του Βατικανού δήλωσε: «Χρειαζόμαστε να εμβαθύνουμε τη σημασία της έννοιας της Εκκλησίας. Και έχουμε κοινό εργαλείο στην Εκκλησιολογία, την θεώρηση περί των μυστηρίων και την Αποστολική διαδοχή των επισκόπων.

Δηλώσεις που δείχνουν οτι η εκκλησιολογική παράδοση θα έχει καθοριστικό «λόγο» στο διάλογο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κούρτ Κοχ, τάχθηκε κατά της απόφασης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ελβετίας να απαγορεύσει την ανέγερση μιναρέδων στα Τζαμιά της χώρας.

ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων “ΑΜΗΝ”.

No comments:

Post a Comment