Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΑΝΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
Διαβάσαμε στο news.in.gr:
“Η Αγγλικανική Εκκλησία ήρε το τελευταίο εμπόδιο για τη χειροτονία γυναικών στον επισκοπικό θρόνο, βάζοντας τέλος σε έναν διάλογο που είχε διχάσει το ποίμνιο για πολλές δεκαετίες.
H Γενική Σύνοδος -το νομοθετικό σώμα της Αγγλικανικής Εκκλησίας- ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση του αρχιεπισκόπου του Κάντερμπερι. Από τους 480 παρόντες, περίπου 30 ψήφισαν κατά.
Οι πρώτες γυναίκες επίσκοποι ενδέχεται να χειροτονηθούν μέχρι τα Χριστούγεννα και όποια γυναίκα επιλεγεί θα γίνει επίσκοπος στη Βουλή των Λόρδων με διαδικασίες fast track. Θεωρείται πιθανό ότι η Βουλή των Λόρδων θα έχει επίσκοπο γυναίκα μέχρι το Πάσχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλή των Λόρδων διαθέτει 26 επισκόπους, γνωστούς ως Πνευματικούς Λόρδους (Lords Spiritual). Αυτοί λένε την προσευχή στο ξεκίνημα κάθε συνεδρίασης και παίζουν ενεργό ρόλο στη ζωή και τις εργασίες της Άνω Βουλής.
Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι, Τζάστιν Ουέλμπι, προέβλεψε ότι σε δέκα χρόνια, οι μισοί επίσκοποι της Εκκλησίας της Αγγλίας μπορεί να είναι γυναίκες. «Σε δέκα με 15 χρόνια θα είναι λογικό. Εξαρτάται από το πότε θα συνταξιοδοτηθούν κάποιοι» είπε μετά την ψηφοφορία.
Η Εκκλησία της Αγγλίας επέτρεπε τη χειροτονία γυναικών ιερέων, όχι όμως και επισκόπων, από το 1992.
Ο Τζάστιν Ουέλμπι είπε: «Ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε μία μεγάλη δεξαμενή ανθρώπων όπου το φύλο δεν θα παίζει ρόλο. Θα το αντιμετωπίσουμε αυτό πολύ, πολύ σοβαρά».
Πρόσθεσε ότι η εκκλησία θα προάγει και κάποιους άνδρες που είναι εναντίον της χειροτονίας γυναικών.
Στην Ιρλανδία, την Ουαλία και τη Σκωτία επιτρέπεται ήδη να χειροτονούνται γυναίκες επίσκοποι.
Μάλιστα, πέρυσι η Πατ Στόρεϊ έγινε η πρώτη γυναίκα επίσκοπος σε Βρετανία και Ιρλανδία, όταν η Αγγλικανική Εκκλησία της Ιρλανδίας την διόρισε επίσκοπο του Μιθ και Κιλντέιρ.
Η Εκκλησία της Ιρλανδίας περιλαμβάνει τόσο την Ιρλανδία όσο και τη Βόρειο Ιρλανδία, η οποία ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.”
Ο κατήφορος των Αγγλικανών δεν έχει τέλος.
Δεν πρόκειται καν για χριστιανική Ομολογία πια, αλλά για μεταχριστιανικό μόρφωμα στο οποίο ισχύει το “όλα επιτρέπονται ακόμη και η άρνηση του Χριστού ως Θεού”.
Ο θόρυβος για τη “χειροτονία” γυναικών και ομοφυλοφίλων είναι τεχνητός, επειδή οι Αγγλικανοί “χειροτονούν” γυναίκες “πρεσβυτέρους” από δεκαετίες και γυναίκες “επισκόπους” σε πλείστα μέρη του κόσμου μεταξύ των οποίων στις ΗΠΑ, στη Σκωτία, στην Ουαλία και στην Ιρλανδία. Το ίδιο συμβαίνει με τη “χειροτονία” ανοιχτά ομοφυλόφιλων “ιερέων”, οι οποίοι συζούν με τους εραστές τους στο πρεσβυτέριο της ενορίας.
Αρα είναι πολύ δευτερεύον το ότι τώρα θα “χειροτονούν” γυναίκες “επισκόπους” και στην Αγγλία.
Αλλωστε οι Αγγλικανοί έχουν τόσο πολύ διαστρέψει τα βασικά δόγματα του χριστιανισμού ώστε η “χειροτονία” γυναικών ή ομοφυλοφίλων είναι το ελάσσον. Ο τρίτος τη τάξει “επίσκοπος” του Αγγλικανισμού -ο “επίσκοπος” του Ντάραμ- αρνήθηκε τη θεότητα και την Ανάσταση του Κυρίου στον ενθρονιστήριο λόγο του! Γιατί, λοιπόν, να παραξενευτούμε για τη “χειροτονία” γυναικών επισκόπων ή ομοφυλοφίλων; Αλλωστε για ποια “χειροτονία” μιλούμε; Μήπως έχουν χάρη ιερωσύνης κα αρχιερωσύνης οι “επίσκοποί” των Αγγλικανών για να την μεταδώσουν σε άλλους;
Επομένως επιβάλλεται η άμεση διακοπή του διαλόγου των Ορθόδοξων με τους Αγγλικανούς και η ενθάρρυνση όσων μεταξύ τους έχουν υγιές φρόνημα να εξέλθουν και να αφοριστούν από αυτό το μόρφωμα της ασέβειας και να ενταχθούν διά του Αγίου Βαπτίσματος στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
No comments:
Post a Comment