Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ, Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========
Διαβάσαμε στο ιστολόγιο "Τρελλογιάννης" από την εφημερίδα Dimokratianews.gr:
«Ηθελα να δείξω ότι η Εκκλησία είναι κοντά στον λαό και παρίσταται σε όλες τις εκδηλώσεις από τις κοινωνικές έως τις αθλητικές. Γι' αυτό συμμετείχα στον Μαραθώνιο. Είδα ότι στον κόσμο άρεσε η συμμετοχή μου. Από όπου περνούσα με χειροκροτούσαν πολύ περισσότερο από τους υπολοίπους. Κάποιοι μάλιστα μου ζητούσαν την ευχή μου. Την έδινα ενώ έτρεχα!»
Ο 43χρονος πατέρας Αθανάσιος είναι ίσως ο μοναδικός δρομέας που ξεχώρισε όσο κανένας άλλος από τους συμμετέχοντες στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
Αν και δεν τερμάτισε με χρόνο ρεκόρ, κατάφερε να κάνει τη διαφορά, τρέχοντας με τα ράσα!
Ο 43χρονος είναι ιερέας και ζει στην Πτολεμαΐδα. Εχει μάλιστα και τον βαθμό του λοχαγού, αφού είναι στρατιωτικός ιερέας και υπηρετεί στο Α' Σώμα Στρατού.
Πατέρας πέντε παιδιών και ερασιτέχνης δρομέας, πήρε την απόφαση να τρέξει τα 42 χιλιόμετρα του Μαραθωνίου για να περάσει ένα μήνυμα για την Εκκλησία.
«Με ενδιέφερε η συμμετοχή στον αγώνα για να περάσω το μήνυμα που ήθελα. Ο κόσμος με υποδέχτηκε θερμά. Δεν άκουσα ούτε ένα αρνητικό σχόλιο, το αντίθετο. Ενας μόνο μου ευχήθηκε του χρόνου να τρέξω χωρίς τα ράσα. Μα έτσι δεν θα καταλάβαινες ότι είμαι ιερέας, του απάντησα» λέει στη «δημοκρατία» ο πατήρ Αθανάσιος.
Για να μπορέσει να συμμετάσχει τον Μαραθώνιο ο ιερέας πήρε την ευχή του μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, ο οποίος χάρηκε με την απόφασή του να τρέξει με τα ράσα, αν και δεν ήταν υποχρεωμένος.
«Ετρεξα με τα ράσα για να περάσω το μήνυμα που ήθελα. Αλλιώς, χωρίς τα ράσα, δεν θα περνούσα κανένα μήνυμα» εξηγεί.
Ο πατέρας Αθανάσιος Βλαχοδήμος τερμάτισε τελικά σε τέσσερις ώρες και 16 λεπτά, αν και είχε προπονηθεί, όπως λέει, για να καλύψει την απόσταση σε τρεις ώρες και 40 λεπτά.
«Καθυστέρησα επειδή έπαθα κάποιες κράμπες. Δεν ήταν ευτυχώς κάτι επικίνδυνο, απλά μειώθηκε ο χρόνος μου. Παρά το γεγονός ότι έκανα αυτόν τον χρόνο, το χάρηκα πολύ. Εξάλλου, όσοι τερματίζουν παίρνουν μετάλλιο. Αυτό είναι το νόημα του Μαραθωνίου, ο τερματισμός» κατέληξε μιλώντας στη «Δημοκρατία».
Μάλιστα! Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε ότι οι ιερείς πρέπει να τρέχουν σε μαραθώνιους με ή χωρίς τα ράσα για να περάσουν μηνύματα!!!
Δηλαδή τι είδους μηνύματα περνούν οι ιερείς όταν κατέρχονται στο στίβο;
Σε άλλο στίβο είναι που καλούνται οι ιερείς και όλοι οι χριστιανοί να κατέλθουν.
Στον στίβο των αρετών της πίστεως και της εν Χριστώ αγάπης.
Δυστυχώς η εκκοσμίκευση χτυπά ανελέητα την Εκκλησία από όλες τις πλευρές και οι Σεβασμιότατοι αρχιερείς δίνουν με την παρουσία ή με την ευχή τους την ευλογία τους σε κάθε είδους νεωτεριστική ενέργεια.
Οτι είναι πατέρας πέντε παιδιών ο εν λόγω ιερέας είναι ασφαλώς προς τιμή του.
Οτι δεν είναι κουρεμένος καραγκιόζης μοντερνίζων κληρικός επίσης είναι προς τιμή του.
Οτι δεν θέλησε να τρέξει βγάζοντας τα ράσα επίσης δείχνει ότι έχει το σωστό φρόνημα.
Ο Σεβασμιότατος Φλωρίνης όμως γιατί δεν του υπέδειξε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι συμβατή με τον ασκητικό και απόκοσμο χαρακτήρα του ιερατικού αξιώματος;
Ξεχνάτε τον μαραθωνοδρόμο, μαραθωνο-ιπτάμενο, μαραθωνοπλέοντα κλπ μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο.... έστω αυτός εδώ (ελπίζω) δε θα άφησε την ενορία του για να τρέχει...
ReplyDelete