ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
=============
ΡΩΜΝΙΟΣ, Διμηνιαίο Νεανικό περιοδικό του Κέντρου Ενότητος και μελέτης - προβολής των αξιών μας “Ενωμένη Ρωμηοσύνη”, Τεύχος 1, Μάιος - Ιούνιος 2011, σσ. 40.
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================
Το "Κέντρο Ενότητος και μελέτης - προβολής των αξιών μας "Ενωμένη Ρωμηοσύνη", έχει τη μοναδική ικανότητα να μας ξαφνιάζει ευχάριστα με αλλεπάλληλες κατά Θεόν επιτυχίες του.
Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τη σύστασή του το “Κέντρο” έχει να παρουσιάσει ένα πολύ πλούσιο και αξιόλογο έργο. Γι’ αυτό και έχουν αγκαλιάσει την προσπάθειά του χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι και ενισχύουν το έργο του υλικά και ηθικά.
Δοξάζουμε τον Αγιο Θεό, επειδή μεταξύ των πολλών που έχουν επηρεαστεί θετικά από το “Κέντρο ενότητος και προβολής των αξιών μας” είναι και πολλοί νέοι, οι οποίοι αγκάλιασαν την προσπάθεια με ενθουσιασμό και συγκινητική στοργή.
Καρπός αυτής της συμμετοχής είναι και η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του “Κέντρου” να εκδώσει - παράλληλα με την έκδοση του λίαν αξιόλογου περιοδικού Ε.ΡΩ. - και το περιοδικό ΡΩΜΝΙΟΣ που απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους.
Ο ΡΩΜΝΙΟΣ είναι από κάθε άποψη εξαίρετο περιοδικό. Πολύ προσεγμένη και λίαν καλαίσθητη έκδοση, με ωραιότατες πολύχρωμες φωτογραφίες που κοσμουν τα πολύ ενδιαφέροντα παραδοσιακά άρθρα που δημοσιεύει.
Και ενώ μόνον θετικές εντυπώσεις απεκόμισα από την ανάγνωση του περιοδικού θα ήθελα να καταθέσω ένα λογισμό για προβληματισμό από τους υπευθύνους του “Κέντρου”.
Είναι αναγκαία άραγε ξεχωριστή έκδοση για τους νέους ή μήπως τα ενδιαφέροντα των νέων καλύπτονται απόλυτα από τα άρθρα του Ε.ΡΩ στα οποία ίσως θα μπορούσαν να προστεθούν δύο - τρία άρθρα επιπλέον σε καθε έκδοση στην ενότητα που αφορά την οικογένεια και τους νέους.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να εκδίδεται το περιοδικό σε μηνιαία βάση και τα περιεχόμενά του ΡΩΜΝΙΟΥ να ενσωματωθούν στο Ε.ΡΩ. παρά δυο ξεχωριστά περιοδικά σε τριμηνιαία και δημηνιαία βάση.
Για να κάνω πιο συγκεκριμένη την πρότασή μου θα αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα από το 1ον τεύχος του ΡΩΜΝΗΟΥ, που έχω στα χέρια μου, με το 6ον τεύχος (στο οποίο εκ παραδρομής αναφέρεται ότι είναι το 5ον τεύχος) του Ε.ΡΩ..
Διερωτώμαι. Βάσει ποιων κριτηρίων τα πλείστα άρθρα του Ε.ΡΩ. δεν ενδιαφέρουν τους νέους; Πιο συγκεκριμένα γιατί τα άρθρα του Ε.ΡΩ., που ανήκουν στις ενότητες Νέοι - Οικογένεια και Γλώσσα του Ε.ΡΩ. δεν ενδιαφέρουν τους μαθητές και τους νέους;
Αντιστρέφω το ερώτημα. Υπάρχει έστω και ένα άρθρο του ΡΩΜΝΗΟΥ που δεν ενδιαφέρει τους ενήλικες; Διάβασα ή για να ακριβολογούμε ρούφηξα με πολύ ενδιαφέρον το περιοδικό από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.
Επομένως γιατί εκδίδονται δύο περιοδικά αφού τα άρθρα - σχεδόν στην ολότητά τους - και του Ε.ΡΩ. και του ΡΩΜΝΗΟΥ απευθύνονται με την ίδια επιτυχία σε κάθε ηλικίας αναγνώστη;
Και μια τελευταία παρατήρηση, που καταγράφεται με πολλή αγάπη, και με μοναδικό στόχο να βοηθήσει να μην επαναληφθεί το λάθος. Με ποια κριτήρια επελέγη η φωτογραφία του εξωφύλλου της έκδοσης;
No comments:
Post a Comment