ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============
Ο Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ καταγράφει μια εξαίρετη συνέντευξη με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, ο οποίος έδωσε πολύ σαφείς και πολύ ορθές απαντήσεις σε όλα τα εύστοχα ερωτήματα που του έθεσε ο κ. Παπαχρήστου.
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ
_________
Καταρχήν εκφράζουμε την ανυπόκριτη χαρά μας, επειδή ο Μακαριότατος κάνει ορθόδοξη Ομολογία πίστεως και λέγει ξεκάθαρα ότι η Ορθοδοξία είναι η Μόνη αληθινή Εκκλησία.
Στη συνέχεια θέλουμε να συγχαρούμε υικά τον Μακαριότατο επειδή δεν μασά τα λόγια του και για το εθνικό θέμα της Κύπρου, αλλά και για την οικονομική κρίση και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Θα σταθούμε σε ορισμένα μόνον σημεία της συνέντευξης του Μακαριότατου.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 1977 ΚΑΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ
________
Ο Μακαριότατος λέγει αυτό που θα έπρεπε όλοι οι πολιτικοί και εκκλησιαστικοί ηγέτες της Κύπρου να πουν.
Η κατάσταση του 2011 δεν είναι η ίδια με την κατάσταση που επικρατούσε το 1977 όταν ο Μακάριος δέχτηκε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Δεν υπάρχει λόγος να θεωρούμε το Μακάριο τόσο ανόητο ώστε να επιμείνει σήμερα στις προτάσεις αυτές που έγιναν δεκαετίες πριν την είσοδο της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη.
Αλλωστε αν ζούσε σήμερα θα είχε διαπιστώσει ότι οι Τούρκοι δεν αποδέχονται καμιά λειτουργική συμφωνία. Θέλουν να καταστήσουν την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας μέχρι να την καταπιούν ολόκληρη.
Ισως λοιπόν να μην ήταν τόσο ανόητος ο Μακάριος, όσο προσπαθούν να μας τον παρουσιάσουν ορισμένοι μικρόψυχοι οπαδοί του, ώστε να επιμείνει το 2011 στην εφαρμογή μιας συμφωνίας του 1977, η οποία θα οδηγήσει οπωσδήποτε στην Τουρκοποίηση όλης της Κύπρου.
ΤΑ ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
_________
Αλλά - όπως έγραψα και στο παρελθόν - δεν έχουν καμιά απολύτως σημασία τα ιστορικά υποθετικά ερωτήματα. Λ.χ. Τι θα γινόταν αν ο Μέγας Ναπολέοντας έκανε νωρίς την Ανοιξη και όχι τον Ιούνιο του 1812 την εκστρατεία στη Ρωσία και αν είχε εξασφαλίσει απρόσκοπτο ανεφοδιασμό του στρατού του. Δεν ξέρουμε και ούτε υπάρχει τρόπος να μάθουμε ποτέ, επειδή η εκστρατεία του Ναπολέοντα έγινε τον Ιούνιο και είχε την τύχη που γνωρίζουμε.
Γι’ αυτό δεν έχει σημασία τι θα έκανε σήμερα ο Μακάριος αν ζούσε. Εμείς πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει για να σωθεί ο τόπος μας.
Ούτε τι θα έκανε ο Μακάριος, ούτε τι θα έκανε ο Κληρίδης, ούτε τι θα έκανε ο Γρίβας, ούτε τι θα έκανε ο Βασιλείου ή ο Κυπριανού έχει σημασία αυτή τη στιγμή.
ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ
______________
Ενα μόνον έχει σημασία. Η σωτηρία της πατρίδας μας.
Το ερώτημα είναι απλό.
Θέλουμε να μείνουμε εμείς και τα παιδιά μας Ελληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη γη των πατέρων μας ή θέλουμε να γίνουμε καταρχήν προτεκτοράτο της Αγκυρας και μετ’ ου πολύ επαρχία της Τουρκίας;
Οι προτάσεις για διζωνική, δικοινοτικη ομοσπονδία δεν έχουν νόημα αν θέλουμε να μείνουμε Ελληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι στη γη των πατέρων μας.
Νέα λύση με νέα δεδομένα βασισμένη στο Ευρωπαικό κεκτημένο πρέπει να δρομολογηθεί ΑΜΕΣΩΣ.
Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ
_________
Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με ένα Πρόεδρο που μας λέγει ξεκάθαρα ότι συνεργάζεται καλύτερα με τους Τούρκους παρά με τους Ελληνες.
Με ένα Πρόεδρο οι οπαδοί του οποίου καίουν Ελληνικές σημαίες και ζητωκραυγάζουν στα γήπεδα υπέρ της Τουρκίας.
Με ένα Πρόεδρο, ο οποίος μας λέγει ότι θέλει να επιβάλει κυπριακή συνείδηση στους Ελληνόπαιδες μαθητές της μεγαλονήσου.
Με ένα Πρόεδρο, ο οποίος με την ανευθυνότητα και την ανικανότητα που τον χαρακτηρίζουν, χρέωσε την Κύπρο - εν μιά νυκτί - με οικονομική ζημιά 3 δισεκατομμυρίων ευρώ - και δεν έχει την ευθιξία να αναλάβει το 100% της ευθύνης που του αναλογεί και να παραιτηθεί.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ
_______________
Επομένως χρειάζεται επειγόντως να συνενωθούν οι Ελληνοκεντρικές δυνάμεις της Κύπρου - ΟΧΙ για να κάνουν αντικομμουνισμό - αλλά για να αλλάξουν άρδην την ολέθρια πορεία του Χριστόφια και στο εθνικό θέμα και στην οικονομία και στον προσανατολισμό της Παιδείας.
ΑΚΟΥΕΤΩ ΤΑΥΤΑ Η ΑΚΕΛΙΚΗ ΦΡΑΞΙΑ
____________
Ακουέτω ταύτα και η “Ακελική φράξια” της Συνόδου, η οποία υποσκάπτει την πατριωτική και συνετή γραμμή του Αρχιεπισκόπου και φιγουράρει στο προεδρικό με τα κόκκινα αντερί δίπλα στον εθνομειοδότη Χριστόφια με τους “μελανοχίτωνες” (καλύτερα “ερυθροχίτωνες”) της ΕΔΟΝ, την ώρα που συγκροτούνται παγκύπρια συλλαλητήρια εναντίον του εθνομειοδότη Χριστόφια και της ανεύθυνης κυβέρνησης που προίσταται και ζητούν την παραίτησή του.
Η σωτηρία της πατρίδας μας προέχει. Οχι η διαδοχή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, ο οποίος - ειρήσθω εν παρόδω - δεν είναι καν κενός. Ας μην τον πεθάνουμε κιόλας τον άνθρωπο.
Μακρυά από τον Χριστόφια, τον οποίο προσφυώς ο λαός αποκαλεί “Καταστρόφια”, Αγιε Κύκκου και οι υπόλοιποι της Ακελικής φράξιας και όσοι άλλοι είναι έτοιμοι να δώσουν γην και ύδωρ στους Νεοκύπριους, για να εξασφαλίσουν τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.
Η σωτηρία της πατρίδας μας είναι ο υπέρτατος νόμος. Αλίμονον αν οι Ιεράρχες μας ολιγωρήσουν να πράξουν το καθήκον τους για να εξυπηρετήσουν προσωπικές φιλοδοξίες ή άλλες σκοπιμότητες.
ΑΣ ΛΗΦΘΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗ ΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
______________
Και μια τελευταία παρατήρηση. Κανείς ας μην υποτιμήσει αυτό που είπε ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέντευξή του ότι ο ορατός διά γυμνού οφθαλμού οικονομικός όλεθρος της Κύπρου θα αποβεί ακόμη χειρότερος από ότι η εθνομειοδοτική πορεία που ακολουθεί ο κ. Χριστόφιας στο Κυπριακό.
Ολοι λέγαμε πάντα ότι παρόλα τα δεινά που τράβηξε η Κύπρος κατόρθωνε, μέχρι πριν λίγα χρόνια, με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις να τα καταφέρνει καλά στην οικονομία. Επί προεδρίας του κ. Χριστόφια όμως η οικονομία πάει όχι απλά από το κακό στο χειρότερο, αλλά προς ολοκληρωτική καταστροφή. Ακόμη και πριν τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Ας γίνει λοιπόν χωρίς χρονοτριβή αυτό που υποδεικνύει με παρρησία ο Αρχιεπίσκοπος.
Παραθέτουμε στη συνέχεια απόσπασμα από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.
*****
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΥ ΣΤΟΝ κ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Amen.gr: Να συμβάλλουν όλοι να σωθεί ο Χριστιανισμός στη Μέση Ανατολή
Συνέντευξη στον κ. Νίκο Παπαχρήστου
============
Ν.Π.: Ο λόγος σας Μακαριώτατε θεωρείται κρυστάλλινος, χωρίς φόβο, χωρίς δεσμεύσεις, με λίγα λόγια λέτε αυτό που αισθάνεστε χωρίς περιστροφές στέλνοντας μηνύματα και στο εσωτερικό και εξωτερικό. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ.Ερντογάν αναφορικά με το Κυπριακό. Δηλώσεις που κατά την εκτίμηση πολλών αναλυτών πάνε πίσω την εξεύρεση λύσης.
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Για τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου δεν ήταν κάτι το νέο ή κεραυνός εν αιθρία. Ούτε κόμισε γλαύκας εις Αθήνας ο κ.Ερντογάν. Από το 1950 στόχος της Τουρκίας ήταν να κάνει κράτος τούρκικο στην Κύπρο. Παλαιότερα ήθελε τον διαμελισμό της Κύπρου. Ως μικρά παιδιά αντηχούσε μέσα στα αυτιά μας η λέξη «Ταξιμ» και μάλιστα ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων ο Φαζίλ Κουτσουκ διαμοίραζε την Κύπρο από τον 35ο παράλληλο.
Και θυμάμαι ως παιδί του δημοτικού σχολείου ρώτησα τον δάσκαλό μου τι είναι «παράλληλος» και μας έφερε την υδρόγειο σφαίρα και μας έδειξε από πού περνά και είδα από πού ήθελαν οι Τούρκοι να περάσει η γραμμή διαίρεσης της Κύπρου σε δύο Κράτη. Αυτός ήταν ο στόχος όλων των τουρκικών Κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Και το θλιβερό και τραγικό είναι ότι οι ηγέτες μας δεν είχαν αποκρυσταλλώσει άποψη ότι τελικώς ήταν η κρατική υπόσταση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς. Έκανε κάποιες υποχωρήσεις ο αείμνηστος Μακάριος, ευελπιστώντας ότι θα λογικευθούν οι Τούρκοι για κάποια συμπεφωνημένη λύση. Στην τελευταία ομιλία που έκανε στις 20 Ιουλίου, πριν απέλθει του κόσμου τούτου, κήρυξε τον μακροχρόνιο αγώνα. Είχε αντιληφθεί ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να ενδώσουν. Στόχος τους ήταν ένα τούρκικο κράτος στην Κύπρο και μίλησε ξεκάθαρα (σ.σ. εννοεί ο Μακάριος) ότι τον μακροχρόνιο μας τον επιβάλλουν οι Τούρκοι, δεν τον θέλουμε εμείς, δυστυχώς μας τον επιβάλλουν. Έκτοτε οι εκάστοτε Κυβερνήσεις προσπαθούσαν να βρουν στηριζόμενοι πάνω σε λογικά επιχειρήματα. Δεν είχαν αντιληφθεί ότι δεν μιλούσαν πλέον οι Τουρκοκύπριοι αλλά μιλούσε η Άγκυρα. Και σήμερα οι Τουρκοκύπριοι είναι μια μικρή μειονότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων ζουν στα Κατεχόμενα είναι έποικοι, οι οποίοι ξεπερνούν τις τριακόσιες χιλιάδες. Σε λίγο οι Τουρκοκύπριοι θα γίνουν μια πολύ μικρή ομάδα που δεν θα έχει λόγο, θα αφομοιωθούν από τους έποικους με αποτέλεσμα η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα αποτελεί παρελθόν, δεν θα υφίσταται πλέον.
Ν.Π.: Θα υπάρχουν μόνο έποικοι, μόνο κατακτητές…
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Mόνο κατακτητές. Γι’ αυτό πιστεύω ότι δεν αξιοποιήσαμε την Ευρώπη. Και πρέπει να σταλεί ξεκάθαρα το μήνυμα, τους το έχω πει πολλές φορές και το επανέλαβα και πρόσφατα, να πούμε τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να στείλουμε ξεκάθαρα το μήνυμα στην Τουρκία ότι και χίλια χρόνια να περάσουν κρατική υπόσταση δεν θα πάρουν στην Κύπρο.
Ν.Π.: Η σημερινή πολιτική ηγεσία της Κύπρου συμμερίζεται την αγωνία σας ή είναι έτοιμη να μπει σε διαφόρων ειδών διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρει μια λύση;
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Πιστεύω ότι δεν αντιλήφθηκε ακόμα την σοβαρότητα του πράγματος. Εθελοτυφλούν πιστεύοντας ότι θα βρεθεί λύση. Λύση δεν υπάρχει. Και όποιος νομίζει ότι θα βρεθεί λύση που θα επιβιώσει ο ελληνισμός, θα επιβιώσουν οι Κύπριοι, Έλληνες και Τούρκοι, ευτυχισμένοι στην γη των πατέρων τους, το αποκλείω εξολοκλήρου. Πιστεύω ότι ματαιοπονούν και εθελοτυφλούν, δεν βλέπουν την πραγματικότητα και ενθαρρύνουν τους τούρκους να επιμείνουν στις απαράδεκτες θέσεις τους. Πρέπει να σταλεί το μήνυμα στην Άγκυρα ότι, όχι Κύριοι δεν θα πάρετε ποτέ Κρατική υπόσταση. Γιατί αν πάρουν κρατική υπόσταση η Κύπρος τουρκοποιείται. Τετέλεστε.
Ν.Π.: Πιστεύετε ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Κύπρου «βάζουν νερό στο κρασί τους» σε αυτές τις αρχές τις οποίες με τόσο ξεκάθαρο τρόπο υπογραμμίζετε εσείς;
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι δυστυχώς ναι. Και πρέπει ακριβώς ο Κυπριακός λαός να επιλέξει τώρα ηγέτη που θα σταθεί πάνω σε αυτές τις αρχές, σε αυτήν την κατεύθυνση. Και χρειάζεται την βοήθεια όλου του λαού. Μια Κυβέρνηση μπορεί να μην αντέξει τις πιέσεις των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αμερικής, των μεγάλων δυνάμεων. Με έναν λαό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Και πρέπει να αντιληφθεί ο λαός μας ότι πρέπει να γίνει μια σταυροφορία, πρέπει όλος ο λαός να στηρίξει μιαν ηγεσία που θα έχει αυτές τις ξεκάθαρες θέσεις, να στείλει αυτά τα ξεκάθαρα μηνύματα ότι ποτέ η Τουρκία δεν θα πετύχει τον στόχο της. Και δεν πιστεύω ότι αν στείλουμε αυτά τα ξεκάθαρα μηνύματα η Τουρκία να συνεχίσει αυτή την απαράδεκτη στάση. Κάπου θα αντιληφθεί ότι δεν περνάει πλέον η πολιτική της.
Ν.Π.: Μια σταυροφορία λοιπόν για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Κύπρο από κάθε δύναμη κατοχής…
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Έτσι… Για να ζήσουν όλοι οι κάτοικοι, Έλληνες και Τούρκοι, ευτυχισμένοι στη γη των πατέρων τους.
Ν.Π.: Κατά την αναχώρησή σας από την Κύπρο για την Αθήνα μιλήσατε για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην Κύπρο. Σας ανησυχεί η εξέλιξή της και οι πιθανές επιπτώσεις της στο εθνικό θέμα;
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Άρχισα να μην φοβούμαι για το εθνικό θέμα γιατί επί του παρόντος έχει αποτελματωθεί. Είναι πιο σοβαρή η οικονομική κρίση. Εμείς είμαστε μικρό κράτος. Όπως εύκολα πάμε πάνω, έτσι εύκολα πάμε και κάτω. Και αν δεν το αντιληφθεί ο λαός… γιατί δεν μπορεί μόνη της η Κυβέρνηση, πρέπει να συμπαρασταθεί όλος ο λαός, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση. Ο Κυπριακός λαός είναι ένας υπέροχος λαός, έχει πρόγραμμα, είναι δουλευταράς. Το 1974 το ένα τρίτο του πληθυσμού έφυγε γυμνό από τα σπίτια του, δεν πήραν τίποτα και μέσα σε δέκα χρόνια έφτιαξαν ξανά τα νοικοκυριά τους. Όλοι είχαν σπίτια. Το θαύμα αυτό δεν το έκαναν οι Κυβερνήσεις το έκανε ο λαός γιατί ξέρει να αντιμετωπίζει τις κρίσεις. Και εγώ τον λαό δεν τον φοβάμαι.
Ν.Π.: Οι Κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για την κρίση;
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Μπορώ να πω ναι. Ναι. Με την αναλγησία που έχουν…που δεν τολμούν να πάρουν γενναίες αποφάσεις και να πουν την πραγματικότητα στον λαό. Αυτή την στιγμή κινδυνεύουμε να μην μπορούν οι κρατικοί υπάλληλοι, προς το τέλος του χρόνου, να πάρουν τον μισθό τους. Θα είναι τραγικό. Και πιστεύω ότι όσοι λένε ότι δεν υπάρχει κρίση εθελοτυφλούν. Δεν πιστεύω ότι δεν καταλαβαίνουν. Καταλαβαίνουν μεν αλλά δεν έχουν το θάρρος να το πουν. Και παραπλανούν τον λαό, τουλάχιστον οι Κυβερνώντες.
Ν.Π.: Ποιο είναι το μήνυμά σας στον λαό της Ελλάδας που ήδη βιώνει την κρίση και τις συνέπειες της και καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την υπέρβασή της;
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Νομίζω ότι για να βγει από αυτά τα αδιέξοδα ο λαός της Ελλάδος πρέπει ν’ αλλάξει νοοτροπία. Αν δεν αλλάξει νοοτροπία πιστεύω ότι δεν θα τελειώσουν τα δεινά του ελληνικού λαού.
ΠΗΓΗ:
Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ
No comments:
Post a Comment