Friday, December 11, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ, π. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΗΣΗΣ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΑΣ!


 π. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΗΣΗΣ

Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΑΣ!


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Ότι ο π. Θεόδωρος Ζήσης είναι ο κορυφαίος θεολόγος των ημερών μας καμμία αμφιβολία δεν υπάρχει.


Ότι οι αγώνες του και η θεολογική συμβολή του για δεκαετίες τώρα δίνουν το μέτρο για την διατύπωση της ορθόδοξης θεολογίας είναι αυταπόδεικτο.


Είχα από μέρες το κείμενο, που αρχίσαμε να δημοσιεύουμε με την αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, και σκεφτόμουν με ποιο τρόπο να το διαχειριστώ.


Ο λόγος;


Είναι δυστυχώς εκτενές -ίσως αυτή την έκταση πρέπει να έχει-, αλλά σε κάθε περίπτωση, λόγω της έκτασής του λίγοι δυστυχώς θα το διαβάσουν.


Βασάνισα πολύ το μυαλό μου αν θα έπρεπε να δημοσιεύσω το άρθρο τμηματικά ή ολόκληρο και τελικά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερα να το δημοσιεύσω καταρχήν σε συνέχειες, αλλά ύστερα να το αναρτήσω ολόκληρο.

Μέχρι πριν 12 περίπου χρόνια ήμουν πολύ λίγο εξοικειωμένος με το έργο του π. Θεόδωρου Ζήση. Είχα διαβάσει το καταπληκτικό βιβλίο του “Τέχνη παρθενίας” και έβλεπα κατά καιρούς τα πολύ σημαντικά άρθρα του, στον “Ορθόδοξο Τύπο” και στην “Ορθόδοξη Μαρτυρία” εναντίον του Οικουμενισμού.


Οι θεολογικές σπουδές που έκανα ήταν στην Αθήνα γι’ αυτό δεν ευτύχησα να έχω Καθηγητή τον π. Θεόδωρο.


Πόσο πραγματικά μεγάλος θεολόγος είναι ο Γέροντας συνειδητοποίησα μόνο όταν διάβασα τα άρθρα που έγραψε για τον Νεοβαρλααμισμό, που διαπνέει την λεγόμενη “Λειτουργική αναγέννηση.”


Στο μεταξύ έστειλε με ψευδώνυμο ορισμένα θαυμάσια άρθρα του, υπό μορφή σχολίου, σε αναρτήσεις του ιστολογίου μου.


Το θέμα των άρθρων του αφορούσε την Νεορθοδοξία και τον Νεονικολαιτισμό.

Έμεινα πραγματικά έκπληκτος από το επίπεδο της κριτικής του εναντίον της Νεορθοδοξίας, του Νεονικολαιτισμού και του αρχηγέτη αυτών των τάσεων, κ. Χρήστου Γιανναρά.


Η σκέψη του π. Θεόδωρου αναπτύσσεται με άνεση στον χώρο του Ευρωπαϊκού πνεύματος, η ικανότητά του να διερευνά την πηγή της σκέψης των Νεορθόδοξων στα διάφορα φιλοσοφικά ρεύματα και στην Δυτική θεολογία είναι μοναδική και το βάθος της διεισδυτικής του σκέψης αξεπέραστο.


Ο π. Θεόδωρος είχε την καλωσύνη να στείλει αυτά τα κείμενα στο ιστολόγιό μου.


Τον ευχαριστώ θερμά για την τιμή, πλην όμως τόσο σημαντικά κείμενα δεν ανήκουν σε ένα ιστολόγιο μικρής αναγνωσιμότητας και θεολογικού επιπέδου όπως το δικό μου.


Τα άρθρα αυτά ανήκουν στην Εκκλησία και στην θεολογία.

Θερμά και υικά παρακαλώ τον σεβαστό Γέροντα να στείλει για δημοσίευση τα άρθρα του σε όλα τα έγκυρα ορθόδοξα έντυπα και ιστολόγια και να τα δημοσιεύσει τελικά σε βιβλίο.


Ευχής έργο θα ήταν αν αναλάμβανε την ευθύνη να οργανώσει συνέδριο για την Νεορθοδοξία και τον Νεονικολαιτισμό και οι εισηγήσεις του Συνεδρίου να δημοσιευτούν στην “Θεοδρομία” ή σε ανεξάρτητο βιβλίο.

No comments:

Post a Comment