Thursday, April 16, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΟΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΛΑΙΚΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΟΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΛΑΙΚΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Έγραψε, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο Σεβ. Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος:

“Οὐδείς λαϊκός, Βασιλιάς, Πρόεδρος, Πρωθυπουργός ἤ Ὑπουργός ἔχει τό δικαίωμα νά στερεῖ τήν Θεία Κοινωνία ἀπό τούς πιστούς.

Τοῦτο εἶναι ἀποκλειστικό δικαίωμα τῆς Ἐκκλησίας καί μέ πολλή συστολή τό στεροῦμε ἀπό κάποιον ὅταν πρέπει καί γιά λόγους καθαρά πνευματικούς καί ὄχι γιά ἄλλο λόγο. Γι’ αὐτό δέ σᾶς τό ἐκχωροῦμε.

Ὁ καθείς μπορεῖ νά ἔχει τίς ἀπόψεις του γιά τή Θεία Κοινωνία καί δέν ὑποχρεοῦται νά κοινωνήσει. Γιά μᾶς ὅμως εἶναι ἡ ζωή μας καί τό περίσσευμα τῆς ζωῆς μας.

Στούς Χριστιανούς μας πού ἐνήστευσαν καί νηστεύουν 50 μέρες γιά νά κοινωνήσουν τί θά τούς πεῖτε; Τό ἀπαγορεύει ὁ νόμος; Νά τούς τό πεῖτε καθαρά καί νά ἀναλάβετε τήν εὐθύνη. Γιατί τώρα κατηγοροῦν μόνον ἐμᾶς.”

Σεβασμιώτατε! Η επιστολή σας δεν πείθει. Είναι μελοδραματική, θεατρινίστικη, λαικίστικη και προπαντός ευθυνοφοβική. Προσπαθείτε -δεν το κρύβετε άλλωστε- να αποδώσετε στους πολιτικούς τις ευθύνες που ανήκουν στους Ιεράρχες.

Αφού διαλαλείτε ότι η Θεία Κοινωνία είναι αποκλειστικό δικαίωμα των επισκόπων που δεν εκχωρείται σε κανένα, για ποιο λόγο αναιρείτε αυτή την ορθή θέση στην πράξη, με το να στερείτε την Θεία Κοινωνία στους λαϊκούς;

Δεν είναι ο Καίσαρας ή ο ιατρικός κόσμος το πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η πλειοψηφία της Ιεραρχίας.

Εσείς οι Ιεράρχες έχετε το καθήκον να τελείτε ανελλιπώς την Θεία Λειτουργία και να προσκαλείτε τους πιστούς να κοινωνήσουν.

Όχι οι βασιλείς ή οι πρωθυπουργοί ή οι βουλευτές.

Βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα ο Σεβ. Κυθήρων, ο Σεβ. Κερκύρας, ο π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, ο π. Γεώργιος Σχοινάς, ο π. Στυλιανός Καρπαθίου, ο π. Παύλος Καλλίκας και ευάριθμοι άλλοι λαμπροί κληρικοί.

Γιατί δεν υψώσατε την φωνή σας να τους υπερασπιστείτε;

Οι μόνες φωνές συνηγορίας που ακούστηκαν ήταν του Σεβ. Ακαρνανίας Κοσμά, του Σεβ. Κισάμου Αμφιλόχιου, του Σεβ. Πειραιώς Σεραφείμ και του Σεβ. Αργολίδος Νεκτάριου.

Οι 77 Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος πού;

Προπαντός, Σεβασμιώτατε Σιδηροκάστρου, γιατί δεν μιμηθήκατε το παράδειγμα των κληρικών που μετέδωσαν στους πιστούς την Θεία Κοινωνία;

Γιατί δεν δώσατε εντολή στους ιερείς σας να τελούν την Θεία Λειτουργία, να κοινωνούν τους πιστούς, να δέχονται την εξομολόγηση τους, να τελούν το άγιο ευχέλαιο εις ίασιν ψυχής και σώματος;

Αντί να πράξετε το καθήκον σας στείλατε επιστολή στον πρωθυπουργό για να του αποδώσετε την ευθύνη για το κλείσιμο των ναών λες και το Άγιο Πνεύμα χειροτόνησε τον πρωθυπουργό και όχι εσάς για να τελείτε τα μυστήρια.
Οι πολιτικοί σκέφτονται με τα δικά τους κριτήρια.

Το ίδιο και οι ιατροί και οι δημοσιογράφοι.

Την ευθύνη για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας -με την συμμετοχή των πιστών βεβαίως- την έχουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ οι κληρικοί και δη οι επίσκοποι.

Γι’ αυτό, ας λείπουν οι αντιπολιτευτικές κορώνες, οι συνωμοσιολογικές εξάρσεις, οι επιστολές προς τον Καίσαρα και οι γραφικοί κληρικοί που μιλούν σαν γιατροί ή σαν νομικοί.

Από τους πνευματικούς μας πατέρες -και δη από τους επισκόπους- αναμένουμε να τελούν την Θεία Λειτουργία και τα άλλα μυστήρια της Εκκλησίας, για να μας αγιάζουν.

Σας παρακαλούμε θερμά και υικά να ζητήσετε άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας για να λάβει τις ενδεδειγμένες αποφάσεις, ώστε να σταματήσει πάραυτα και αμελλητί η απίστευτη αυτή κατάσταση που ζούμε τις τελευταίες βδομάδες.

No comments:

Post a Comment