Για την ώρα περιορίζομαι να ερωτήσω: Το κείμενο αυτό είναι δυνατόν να μη μείνει κτήμα ες αεί στα Δογματικά και Συμβολικά κείμενα της Ορθοδόξου Εκκλησίας;
Η ΝΕΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ Ο κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ
Του κ. Βαγγέλη Καζιάκου
=====
Η εποχή μας διακρίνεται για την πνευματική σύγχυση, τον δαιμονικό οίστρο της αμαρτίας και της ασχημωσύνης, σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Καθημερινά, η ανθρωπότητα, χειμάζεται, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, από ποικίλες δυσκολίες, προβλήματα και αδιέξοδα. Η πολιτική διαφθορά, η έκπτωση των ηθών, η σχετικοκρατία, και πέραν όλων αυτών η θανατηφόρος πανδημία του κορωναϊού, που, στην πνευματικής της διάσταση, αποτελεί, παιδαγωγική τιμωρία του Θεού, δια τας πολλάς αμαρτίας ημών, προς μετάνοια.

Η παγκοσμιοποίηση, ως χοάνη εκμηδένισης της πολιτιστικής ταυτότητος, ο οικουμενισμός, ως θρησκευτικός συγκρητισμός, η αναίδεια της ξετσίπωτης κουλτούρας του μεταμοντερνισμού και η ακόρεστη δίψα για ικανοποίηση του υλιστικού ευδαιμονισμού, αποτελούν στοιχεία της κατάντιας τόσο των Ελλήνων, όσο και της ανθρωπότητας, που καμαρώνει αν μη τι άλλο, τις επιστημονικές της κατακτήσεις συνάμα με την “τεχνοτροπία” απόκτησης της πάσας ηδονής.

Κύριος, θεωρητικός και συστηματικός εισηγητής, πατριάρχης και εκπρόσωπός της, ο γνωστός καθηγητής φιλοσοφίας, κ. Χρήστος Γιανναράς. Μέσα στην θεολογικοφιλοσοφική του σκέψη, που έχει επηρεαστεί από διάφορα κινήματα σκέψης της Δύσεως, όπως η μεταφυσική θεώρηση του Χάιντεγκερ, ο περσοναλισμός, η βουλησιοκρατία, ο θεολογικός λιμπεραλισμός και η μανιώδης ρητορική περί έρωτος, γνήσια επιρροή από τους ρομαντικούς, αναμειγνύει τεχνηέντως, την αλήθεια με το ψεύδος, το ατόφιο με το κίβδηλο, την αίρεση με την ορθοδοξία, προσπαθώντας, όλα αυτά να τα κατοχυρώσει στην πατερική σκέψη.

Η Νεορθοδοξία αποτελεί αίρεση, καθώς οι ετεροδιδασκαλίες της, αντίκεινται στην βιβλικοπατερική και ιεροκανονική παράδοση της Εκκλησίας.

Πρώτον, η νεορθοδοξία εισηγείται την αρχαία αίρεση του νικολαιτισμού.
Μέσα από την ρητορική της, περί έρωτος, αμνηστεύει τα σαρκικά αμαρτήματα, βασιζόμενη σε μια αφηρημένη θεωρία περί του προσώπου. Σε μια αγαπολογία, αντίθετη στο ασκητικό και ησυχαστικό πνεύμα της πίστεως μας.

Κάτι τέτοιο στην ατόφια γλώσσα της χριστιανικής πίστεως λέγεται πορνεία, και αυτό όχι από βίτσιο, κάποιων ηθικολόγων και συμπλεγματικών ανθρώπων, όπως υποστηρίζει ο κ. Γιανναράς, αλλά, από την άποψη ότι η αμαρτία έχει καταστροφικές πνευματικές συνέπειες. Καθώς είναι αντίθετη στην προοπτική του Θεού για τον κατ’ εικόνα και καθ' ομοίωσιν Του, πλασθέντα άνθρωπο.
Είναι ενάντια στον νόμο του Θεού και στην φυσιολογία του ανθρώπου. Οφθαλμοφανώς, βλέπουμε την ξεδιάντροπη διατύπωση των νεορθόδοξων και την λιμπεραλιστική επιρροή στο χώρο της χριστιανικής ηθικής, που οδηγεί στην χαλάρωση των ηθών, κυρίως των νέων μελών της χριστιανικής Εκκλησίας.
Οταν ο ίδιος καταπιεζόμενος από το αυταρχικό περιβάλλον των οργανωσιακών αδελφοτήτων της εποχής του ’60, διατυπώνει σε ένα ψυχογράφημα του, ότι απεγκλωβίστηκε από τον ζυγό των ενοχών.
Βέβαια, δεν δικαιολογείται, γιατί ευφυής όντας, αφ ενός, και θεολόγος αφ ετέρου, θα μπορούσε να διακρίνει το ήθος της αγιότητας, όπως αυτό εκφράζεται στα συγγράμματα των Πατέρων, από τον φαρισαϊσμό, των οργανωσιακών αδελφοτήτων και των εργαζομένων κατηχητών της εποχής.

Τέτοια φαινόμενα, κυριαρχούν στην Αγγλικανική αιρετική παρασυναγωγή, όπου πέρα από την χειροτονία γυναικών, χειροτονούν ομοφυλόφιλους πάστορες, ευλογούν ομοφυλόφιλους γάμους. Η κατρακύλα δεν έχει τέλος.

Καθώς η σεξουαλικότητα ως μεταπτωτική κατάσταση του Ανθρώπου, ανήκει στα διαβλητά πάθη, υπάρχει κατ’ οικονομία Θεού, στα πλαίσια του γάμου, προς διαιώνιση της ζωής, και της εν Χριστώ ολοκλήρωσης των συζύγων.

Ακριτα, ο κ. Γιανναράς, εμπνεόμενος από τα αναφερθέντα, εισήγαγε την προβληματική αυτή στην ορθοδοξία η οποία είναι άγνωστος στην δισχιλιόχρονη πορεία της.
Ο ίδιος ερμηνεύει το φαινόμενο της θρησκείας, κάτω από την λιμπεραλιστική ψυχολογία και τον φρουδισμό. Λέγοντας πως είναι ορμέμφυτη ανάγκη ικανοποιήσεως του μεταφυσικού φόβου, της τάσης του ανθρώπου να θωρακίζει το εγώ του με ιδεολογικές βεβαιότητες.

Φυσικά κάτι τέτοιο είναι βλάσφημο από πλευράς ορθοδόξου, θρησκειολογικά άτοπο και επιστημονικά αβάσιμο.


Ετυμολογικά, η λέξη θρησκεία όπως και η αντίστοιχη λατινική, religio, διαφέρουν. Ομως, γλωσολογικά είναι ταυτόσημες.
Σημαίνουν, την μνήμη του θείου, τον ιερό δεσμό με το θείον, που γεννά την ευσέβεια και οδηγεί στην λατρεία του θείου.
Φυσικά, με αυτό και μόνο, η άποψη, της νεορθοδοξίας περί της θρησκείας ως αντίθετη στον γνήσιο χριστιανισμό είναι άκυρη.

Η θρησκεία ως γενικότερη έννοια, πίστη, ιερά διδασκαλία περί του Θεού, δόγμα, ήθος, λατρεία, μεταφυσική, επαληθεύεται στην πληρότητα της στον Χριστιανισμό. Αυτό έχει διατυπωθεί στην Αγία Γραφή, από αγίους και εκκλησιαστικούς συγγραφείς, όπως ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς, ο Λακτάντιος, ο ιερός Αυγουστίνος, ο Άγιος Νεκτάριος κα. Όλες οι άλλες δεν είναι θρησκείες, αλλά ειδωλολατρεία, μαγεία και δυσειδαιμονία.

Ο Ιησούς Χριστός, ο Αληθινός Θεός, δίδωντας τον νόμο στον Θεόπτη Μωυσή, τον σπερματικό λόγο στους Έλληνες φιλοσόφους, τον φωτισμό στους Προφήτες, ενανθρωπήσας ο ίδιος, ίδρυσε την αληθινή θρησκεία, που φανερώνεται μέσα στο σώμα Του, την Ορθόδοξον Εκκλησία, ως ένωσις του θείου με το ανθρώπινον.

Συμπερασματικά, η νεορθοδοξία είναι μια προτεσταντίζουσα αίρεση η οποία αποτελεί καρκίνωμα στους κόλπους της της ορθόδοξου θεολογίας.
Δια αυτό, πρέπει, η ποιμένουσα Εκκλησία να την αναθεματίσει. Όπως το υγιές σώμα, αποβάλλει της άχρηστες τροφές.
No comments:
Post a Comment