Monday, October 30, 2017

ΑΧΡΕΙΑΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΔΑΦΙΚΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟ


ΑΧΡΕΙΑΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΔΑΦΙΚΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο Καθηγητής του πανεπιστημίου Θράκης κ. Μ. Γ. Βαρβούνης, στο άρθρο του «Στην Πόλη και στην Οικουμένη», αγωνίζεται να μας δείξει πόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο διακονεί την οικουμενική Ορθοδοξία. 

Αναφέρει προς επίρρωση του ισχυρισμού του και τα εξής: «Η πλέον περίτρανη απόδειξη βρίσκεται στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας». Και συνεχίζει: «Όσο κι αν λίγες Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν παρέστησαν, όσο και αν κάποιοι κατηγορούν και μέμφονται την Σύνοδο και τους επισκόπους που πήραν μέρος σ’ αυτήν, η ουσία είναι μία: Πρόκειται για γεγονός μείζονος σημασίας, που όχι μόνο ανακαίνισε το συνοδικό φρόνημα της οικουμενικής Ορθοδοξίας, η οποία πάσχει συχνά από εθνικισμούς και γεωπολιτικά συμφέροντα…». 

Το Κολυμβάριο ΔΕΝ αποτελεί απόδειξη της οικουμενικής διακονίας του Φαναρίου. Μόνο το κακώνυμο, διαβόητο και εξοβελιστέο άρθρο 6 να σκεφθεί κανείς ιλιγγιά. Με μια μονοκοντυλιά ουσιαστικά καταπατήθηκε το άρθρο του Συμβόλου της Πίστεως που μιλά για τη ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ και αναγορεύθηκαν αυθωρεί οι αιρετικές παρασυναγωγές σε «ετερόδοξες Εκκλησίες και Ομολογίες». Όντως πρόκειται για περίτρανη και διαυγέστατη απόδειξη ότι παραβιάσθηκαν «όρια αιώνια, α έθεντο οι Πατέρες ημών». 

Αν υπάρχουν κάποιοι που πρέπει να πανηγυρίζουν για το άρθρο 6, αυτοί είναι οι αιρετικοί. Και αυτό ακριβώς κάνουν. Γνωστές οι δηλώσεις του αιρεσιάρχου του Βατικανού, γνωστές οι θέσεις της εφημερίδας των εν Ελλάδι Ουνιτών, δεν είναι άγνωστες οι θετικές δηλώσεις των Γερμανών Λουθηρανών Προτεσταντών. Όλα αυτά αποδεικνύουν διαυγέστατα πόσο λάνθασμένη είναι η εκτίμηση του Ελλογιμώτατου. Αυτή είναι η ουσία του πράγματος και ουδέν έτερον. 

Όσους επαίνους και εύσημα και αν απονείμουν δικολαβικά μερικοί στο Κολυμβάριο, τα κείμενα που υπέγραψαν οι εκεί συναχθέντες, είναι εκεί και βοούν και λέγουν: Μια Ορθόδοξη Σύνοδος καταδικάζει τους αμετανόητους αιρετικούς, ΔΕΝ τους επιβραβεύει, ούτε τους απενοχοποιεί. 

Όσον αφορά δε το συνοδικό φρόνημα ΔΕΝ έχουμε ανακαίνισή του στο Κολυμβαριο, αλλά καταβαράθρωσή του. Ας σκεφθούμε μόνο το διαβόητο σύστημα 24+1 και το πώς εφαρμόστηκε στην περίπτωση των Σέρβων επισκόπων: 17 αρνήθηκαν να υπογράψουν ότι οι αιρετικοί αποτελούν «ετερόδοξες Εκκλησίες και ομολογιές». Ήταν αρκετή, όμως, η θετική ψήφος του πατριάρχη Ειρηναίου ώστε να «θριαμβεύσει» το συνοδικό σύστημα!!! Η «πλειονοψηφία» των 7+1 νίκησε την αριθμητική πλειονοψηφία των 17!!! «Καιρός του σιγάν», Ελλογιμώτατε. Δεν νομίζετε;

No comments:

Post a Comment