Tuesday, October 24, 2017

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΡΧΙΜ. ΔΑΝΙΗΛ ΑΕΡΑΚΗ, ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________

Αρχιμανδρίτου Δανιήλ Γ. Αεράκη, Από τη γη στον ουρανό (Μορφές που έφυγαν) 2, Αθήνα 2017, σσ. 301.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Όπως δείχνει και ο τίτλος, το παρόν πόνημα του π. Δανιήλ αναφέρεται σε Χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς, άνδρες και γυναίκες, που δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας διότι ανεχώρησαν εις τα άνω Βασίλεια. 

Το παρόν τεύχος αναφέρεται σε πρόσωπα που απεδήμησαν εις Κύριον μεταξύ των ετών 2000-2017 (αλλά και προηγουμένως). Τα πρόσωπα αυτά τα γνώρισε ο συγγραφέας, ευχαριστώντας το Θεό που τον αξίωσε να προπέμψει «πρόσωπα αρετής και αγίων πράξεων». Να προσφωνήσει «κεκοιμημένους που έφεραν τα στίγματα ή του μόχθου ή του πόνου ή της αδικίας ή της ασκήσεως». 

Τα πρόσωπα που παρουσιάζει ευσύνοπτα ο π. Δανιήλ είναι 73.  Σημειώνουμε ενδεικτικά κάτι από τις γραμμές που χάραξε για τα 20 χρόνια από την κοίμηση του π. Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου: «Ο π. Επιφάνιος ήταν «δένδρον αγαθόν». Ο Θεός γνωρίζει όλους τους καρπούς της επί γης παρουσίας του. Εδώ απαριθμούμε ωρισμένους από τους γλυκύτατους καρπούς του δένδρου που ονομάζεται Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος…Καρπός του ήταν η ταπείνωσις και η εν γένει αρετή του. Όποιος έβλεπε τον π. Επιφάνιο ήταν σαν να έβλεπε έναν ώριμο καρπό του Αγίου Πνεύματος. Σ’ αυτόν ήσαν χαραγμένες οι αρετές που απαριθμεί ο Παύλος: «Ο καρπός του Πνεύματος εστίν αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθωσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια» (Γαλ. ε΄ 22-23)». 

Για τον μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Τον είπαν αγωνιστή. Και ήταν. Ασυμβίβαστος με το κακό και τη φθορά, με τη διαφθορά και την πλάνη. Το σύνθημά του ήταν το της Σοφίας  Σειράχ: «Έως του θανάτου αγώνισαι υπέρ της αληθείας και Κύριος ο Θεός πολεμήσει υπέρ σου» (δ΄5). Αγωνίστηκε με το σθένος ενός Μεγάλου Αθανασίου, που τον έθεσε και προστάτη του αγωνιστικού του συλλόγου». 

Από τα πρόσωπα που παρουσιάζει ξεχωρίζουμε τον πατριάρχη Σερβίας Παύλο, το θεολόγο Νικόλαο Σωτηρόπουλο, τον επίσκοπο Θεσσαλιώτιδος Κωνσταντίνο, τον αρχιμαδρίτη Γερβάσιο Παρασκευόπουλο κ.α. «ων τα ονόματα εν βίβλω ζωής». 

Ευχαριστούμε τον π. Δανιήλ που μας υπενθύμισε ότι και στους πονηρούς καιρούς μας έχει ο Θεός τους δικούς του, γιατι πολλοί έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι «πάντες εξέκλιναν».

No comments:

Post a Comment