Tuesday, August 30, 2016

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο “Πρώτο Θέμα”:

“Προκλητικό δημοσίευμα της εφημερίδας Aksam
Τουρκική εφημερίδα: Το Φανάρι παρείχε στήριξη στους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου

Το δημοσίευμα του εντύπου που πρόσκειται στην κυβέρνηση Ερντογάν έχει τίτλο «Συμμαχία Πατριαρχείου-CIA-Γκιουλέν»

Για εμπλοκή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου κάνει λόγο προκλητικό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Aksam, αναφέροντας ότι παρείχε στήριξη στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα που η Άγκυρα θεωρεί «εγκέφαλο» της απόπειρας κατάληψης της εξουσίας.

Η είδηση που φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας με τίτλο «Συμμαχία Πατριαρχείου – CIA - Γκιουλέν» επικαλείται «σοκαριστικές δηλώσεις» από τον πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Υεμένη, Άρθουρ Χιουζ, σύμφωνα με τις οποίες «ο Γκιουλέν ήθελε να κάνει το πραξικόπημα με τη στήριξη της CIA και του "ελληνικού" Πατριαρχείου». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι βρίσκεται εν αναμονή περισσότερων στοιχείων για την έκδοση του ιμάμη που ζει στην Πενσυλβάνια, ο κ. Χιουζ  ισχυρίζεται ότι η CIA έχει κυριαρχήσει μέσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ότι ο Γκιουλέν είχε καταφέρει να διαφύγει στις ΗΠΑ, χάρη στις σχέσεις που είχε δημιουργήσει με τον ιερωμένο Αλέξανδρο Καρλούτσο. 

Η Aksam αναφέρει και άλλες δηλώσεις του Αμερικανού διπλωμάτη, όπως ότι «ο Γκιουλέν έχει απολύτως στενές σχέσεις με τον πρώην επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ και τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου Αμερικής Δημήτριο, ο οποίος είναι μέλος του Ισραηλινού λόμπι».

Ο κ. Χιουζ προσθέτει επίσης, πάντα σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ότι το αίτιο της απόφασης για τη διενέργεια πραξικοπήματος ήταν η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, οι οποίες περνούσαν κρίση μετά από την κατάρριψη από την Τουρκία ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.”

Το δημοσίευμα είναι ολοφάνερα ψευδές. Δεν χρειάζεται προσπάθεια για να επισημανθεί η αφερεγγυότητά του. Άλλο προβληματίζει: Για ποιο λόγο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα κάνει ονομαστική αναφορά στο Πατριαρχείο και στοχοποιεί τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο; Τι επιδιώκει; Ελπίζουμε το δημοσίευμα να μην είναι απαρχή νέας περιπέτειας για τον εμπερίστατο Οικουμενικό Θρόνο.

Είναι φανερόν ότι ο Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία με το πραξικόπημα να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με όλους. Προσευχόμαστε να μην πληρώσει τα επίχειρα της μανίας του Ερντογάν το Φανάρι με αδίστακτες συκοφαντίες και κατασκευασμένες πληροφορίες.

1 comment:

  1. https://twitter.com/Elpidophoros/status/770890862205210624/photo/1?utm_source=fb&utm_medium=fb&utm_campaign=Elpidophoros&utm_content=770890862205210624


    απαντηση του Προυσσης Ελπιδοφορου! καλη δυναμη Ηλιας Καταγης

    ReplyDelete