Monday, August 1, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΤΕΛΜΗΣΣΟΥ ΙΩΒ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΤΕΛΜΗΣΣΟΥ ΙΩΒ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ουδείς γνωρίζει, σ’ αυτό το στάδιο, αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο έβαλε στα σκαριά την ανακήρυξη του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας ή αν χρησιμοποιεί σαν μπαμπούλα το χαρτί της αυτοκεφαλίας για να εξαναγκάσει τους Ρώσους να δεχτούν τις αποφάσεις της συνόδου της Κρήτης.

Οι δηλώσεις πάντως του Σεβ. Μητροπολίτη Τελμησσού Ιώβ είναι σαφέστατες. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η Μητέρα Εκκλησία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, είπε, και είναι η μόνη Εκκλησία που μπορεί να της χορηγήσει Αυτοκέφαλο για κανονικούς και ιστορικούς λόγους. Και πρόσθεσε ότι, αν το 1924 το Οικουμενικό Πατριαρχείο χορήγησε αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Πολωνίας κατόπιν διαβήματος της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, πολλώ μάλλον μπορεί να κάνει το ίδιο για την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Φυσικά η χορήγηση αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας δεν είναι ευχερές έργο επειδή η Μόσχα θα αντιδράσει εντονότατα σε μια τέτοια ενέργεια και είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε πολιτικό και εκκλησιαστικό μέσο για να την αποτρέψει. Γι’ αυτό ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα πριν προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Δεν είναι πάντως ξεκάθαρο αν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Τελμησσού Ιώβ προλειαίνουν το έδαφος για την ανακήρυξη της αυτοκεφαλίας ή αν χρησιμοποιεί το αίτημα της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας σαν μοχλό πίεσης προς το Πατριαρχείο Μόσχας για να δεχτεί ως Πανορθόδοξη Σύνοδο τη Σύνοδο της Κρήτης και να εξαναγκαστεί να επικυρώσει τις αποφάσεις της.

No comments:

Post a Comment