Friday, August 12, 2016

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

O Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και άλλοι Κύπριοι ιεράρχες βρέθηκαν αυτές τις μέρες στην Κέρκυρα προσκεκλημένοι του οικείου ιεράρχη Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκτάριου και του Δήμου Κερκύρας που ανεκήρυξε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου επίτιμο Δημότη της Κέρκυρας.

Οι τιμές που αποδόθηκαν στους Κυπρίους ιεράρχες δείχνουν την αγάπη του Κερκυραικού λαού προς την Ελληνική μεγαλόνησο Κύπρο που στενάζει για 42 ολόκληρα χρόνια κάτω από την μπότα του Τούρκου εισβολέα.

Η Κύπρος και η Κέρκυρα συνδέονται με την κοινή αγάπη και το σεβασμό που αισθάνονται προς τον μεγάλο Άγιο της Κύπρου Σπυρίδωνα ο οποίος βρισκόταν στο επίκεντρο των εκδηλώσεων αυτές τις μέρες στην Κέρκυρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατά την παραμονή του στην Κέρκυρα μίλησε πολλές φορές για την ελπίδα του -που είναι ελπίδα ολοκλήρου του Κυπριακού Ελληνισμού- ότι οι μεσιτείες του Αγίου Σπυρίδωνα θα ελευθερώσουν την σκλαβωμένη μας πατρίδα.

Αυτό που δεν είπε ο Μακαριότατος Κύπρου, όμως, είναι ότι ο Άγιος Σπυρίδωνας διακρίθηκε για τους αγώνες του υπέρ της Ορθοδοξίας και διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο.

Γι’ αυτό καλόν είναι μεν να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στη μεσιτεία του Αγίου Σπυρίδωνα για την ελευθερία της πατρίδας μας πλην όμως πρέπει να μιμούμαστε τον Άγιο ως προς τη στάση που έδειξε έναντι των αιρετικών.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας δεν θεωρούσε τους αιρετικούς Αρειανούς “αδελφή Εκκλησία”, ούτε και συμμετείχε σε Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών με αιρετικούς. Αντίθετα πίστη του ήταν ότι η Εκκλησία είναι Μία και όλες οι άλλες εκτός Εκκλησίας αιρέσεις ήταν δαιμονικές καταστάσεις.

Η στάση της Εκκλησίας της Κύπρου στη Σύνοδο της Κρήτης υπήρξε απαράδεκτη. Όχι μόνον προσέδωσε εκκλησιαστικότητα στους αιρετικούς αλλά και πολλοί ιεράρχες της κατέθεσαν κακόδοξη μαρτυρία για τον γάμο και για τον θεσμό της νηστείας.

Αν θέλουμε να ελευθερωθούμε πρέπει όλοι να μετανοήσουμε και οι ιεράρχες μας να μιμηθούν τη στάση του Αγίου Σπυρίδωνα έναντι των αιρετικών.

Ας αρχίσουν μάλιστα από την έξοδο από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών (ΠΣΕ) στο οποίο δυστυχώς η Εκκλησία της Κύπρου συμμετέχει από την ίδρυσή του. 

No comments:

Post a Comment