Monday, August 1, 2016

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη “Ρομφαία”:

“O Πατριάρχης Μόσχας και Πασών Ρωσιών Κύριλλος δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Χριστιανικός Ορθόδοξος κόσμος θα πετύχει όσον αφορά στη διατήρηση της ενότητάς του παρά τη ματαίωση της πρόσφατης Πανορθόδοξης Συνόδου στην Κρήτη.

"Τη στιγμή που διαπιστώνουμε την αδυναμία μας και την ατέλεια μας, θα πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές στο εσωτερικό της ορθόδοξης χριστιανικής οικογένειας αποβλέποντας και σε μεγαλύτερη Πανορθόδοξη ενότητα. Δεν είναι ένας δρόμος νέων διχασμών που ορισμένες πολιτικές δυνάμεις ονειρεύονται, αλλά ένας δρόμος αυξανόμενης αδελφικής αγάπης και ομοψυχίας”, δήλωσε ο Ρώσος Πατριάρχης την Τρίτη μετά από μια λειτουργία στο Μετόχιο της Εκκλησίας της Αντιοχείας στη Μόσχα.

Είπε ακόμη πως το γεγονός ότι εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στη Σύνοδο στην Κρήτη,  "σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να υποβαθμίσει το ρόλο και τη σημασία της Συνόδου για τις εκκλησίες που πήραν μέρος σε αυτό. Η έννοια της άρνησης ήταν να δηλώσει ότι η Σύνοδος δεν έχει Πανορθόδοξη φύση ή πανορθόδοξο κύρος"...

Καθόλου ξεκάθαρα δεν είναι αυτά που λέγει ο Ρώσος Πατριάρχης. Ασφαλώς και δεν ήταν Πανορθόδοξη Σύνοδος η Σύνοδος της Κρήτης αφού σ’ αυτήν δεν συμμετείχαν τέσσερις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες οι οποίες εκπροσωπούν το 60% του συνόλου των ορθοδόξων χριστιανών και των ορθοδόξων επισκόπων.

Αυτό που δεν ξεκαθαρίζει, όμως, ο Μακαριότατος Μόσχας είναι τι φρονεί για τα κείμενα που ενέκρινε η Σύνοδος της Κρήτης. Η αγωνία μας συνοψίζεται στο εξής: Η Εκκλησία της Ρωσίας θα απορρίψει τη Σύνοδο της Κρήτης ΜΟΝΟΝ για λόγους ομοφωνίας και τρόπου λειτουργίας ή θα την απορρίψει για λόγους ουσιαστικούς και προπαντός επειδή αναγνωρίζει εκκλησιαστικότητα στους αιρετικούς;

Ο μόνος τρόπος να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ανά την Οικουμένη πιστών είναι να απορρίψει τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης ως αντορθόδοξες.

No comments:

Post a Comment