Thursday, July 7, 2016

ΘΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ;


ΘΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, σε συνέντευξή του στο Nafpaktianews, προέβη στην εξής αποκαλυπτική πληροφορία όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιδράσουν οι τέσσερις Εκκλησίες που δεν συμμετείχαν στη Σύνοδο της Κρήτης.

Υπάρχει το σενάριο, είπε ο Σεβασμιότατος, οι τέσσερις αυτές Εκκλησίες πιθανόν να συγκροτήσουν μια άλλη Σύνοδο η οποία να αναιρέσει τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης, γεγονός που ο Σεβασμιότατος Ναυπάκτου απεύχεται επειδή θα προκαλέσει σχίσμα και εθνοφυλετικές εξάρσεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Εδώ χρειάζεται να διευκρινήσουμε ότι το  ενδεχόμενο αυτό είναι -για την ώρα τουλάχιστον- στα όρια της εικασίας επειδή το Πατριαρχείο Αντιοχείας, που απέρριψε τη Σύνοδο και την χαρακτήρισε προσυνοδική συνέλευση της μέλλουσας να συνέλθει Πανορθόδοξης Συνόδου, δεν κάνει καμία αναφορά στην ανάγκη να συγκροτηθεί άλλη σύνοδος. 

Τα Πατριαρχεία Βουλγαρίας και Γεωργίας τηρούν προς το παρόν σιγή, ενώ το Πατριαρχείο Ρωσίας δεν έχει ακόμη εκδώσει συνοδική απόφαση για να αξιολογήσει τη Σύνοδο της Κρήτης. Ο Σεβ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, όμως, και άλλοι αξιωματούχοι του Πατριαρχείου Μόσχας, έκαναν δηλώσεις με τις οποίες χαρακτηρίζουν εξ υπαρχής άκυρη τη Σύνοδο της Κρήτης χωρίς να κάνουν την παραμικρή μνεία για την ανάγκη συγκρότησης άλλης Συνόδου που θα την ακυρώσει.

Εάν παρά ταύτα τελικά συγκληθεί δεύτερη σύνοδος -κάτι σαν αντισύνοδος- πρέπει να πούμε ότι δεν είναι πρακτική άγνωστη στην Ιστορία της Εκκλησίας, δηλαδή να συγκροτείται Ορθόδοξη Σύνοδος για να ακυρώσει τις αποφάσεις κακόδοξης συνόδου. 

Σε κάθε περίπτωση απευχόμαστε αυτή την εξέλιξη και ελπίζουμε ότι τα δέκα Πατριαρχεία και οι Εκκλησίες που συγκρότησαν τη Σύνοδο της Κρήτης θα στέρξουν να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις της Συνόδου και να διορθώσουν εξ υπαρχής όλα τα κακόδοξα στοιχεία που παρεισέφρησαν στα κείμενα που εγκρίθηκαν.

No comments:

Post a Comment