Monday, July 11, 2016

ΠΟΙΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΤΟ ΚΑΚΟΔΟΞΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ;


ΠΟΙΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΤΟ ΚΑΚΟΔΟΞΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

O καλά πληροφορημένος αναλυτής κ. Γιώργος Παπαθανασόπουλος, στο άρθρο του που επιγράφεται “Η στάση των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Σύνοδο της Κρήτης Δ΄”, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

“Μόνον οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος και Μόρφου Νεόφυτος κοινοποίησαν στο ποίμνιό τους την άρνησή τους να υπογράψουν το κείμενο για τη σχέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο. Για το συγκεκριμένο κείμενο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου πρότεινε τέσσερις διορθώσεις. Καμία δεν έγινε δεκτή, αλλά πλην των δύο προαναφερθέντων Μητροπολιτών ο Αρχιεπίσκοπος και οι υπόλοιποι δεκατέσσερις Αρχιερείς υπέγραψαν κανονικά το κείμενο.”

Πολύ ανησυχητική η πληροφορία που δίνει ο κ. Παπαθανασόπουλος. Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ότι εκτός από τους Μητροπολίτες Λεμεσού και Μόρφου οι επίσκοποι Αμαθούντος Νικόλαος και Λήδρας Επιφάνιος αρνήθηκαν να υπογράψουν το κακόδοξο κείμενο και ότι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος το υπέγραψε μεν αλλά διατύπωσε επιφυλάξεις σε κάποια σημεία του κειμένου. Είναι ανακριβής λοιπόν η πληροφορία;

Εξαιτίας της σύγχυσης που υπάρχει και εξαιτίας των αντικρουμένων πληροφοριών για το θέμα παρακαλούμε θερμά τους επισκόπους της Εκκλησίας της Κύπρου που δεν υπέγραψαν το κείμενο “Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον” να ενημερώσουν το ποίμνιο της Εκκλησίας για τη στάση τους. 

No comments:

Post a Comment